Pages

Friday, 28 June 2019

Kilang Claytan dan Kari kambing 40 hari - Jom Ke Ayer Hitam Johor

Sesungguhnya lama benar dah tak jejak kaki kat Ayer hitam..
dulu masa muda belia rajin jugak kemari..pusing-pusing..alaa masatu bukan beli apa pun kadang-kadang suka tengok barang tembikar ..bunga plastik..sayur segar dari penjual cina yang menjaja sambil berjalan mencari pelangan..dan kerepek hasil dari penduduk sekitar batu pahat dan area situ.

Tapi kali ini korang yang dah lama tak datang ayer hitam jangan terperanjat..sebab deretan kedai lama yang sangat gah satu ketika dulu semuanya dah tak ada..yang ada simpan gambar kat area kedai tu memang jadi sejarahlah akan datang..
Diorang nie semua dah dipindahkan ditempat lain..tadi lalu dekat situ nampak lapang jew..alahai rindu sebenarnya  kedai lama2 tu..

Sebenarnya tak ada tujuan kukuh pun nak kesini..
bila iqbal dah balik semalam maka startlah projek jjcm kami..2 bulan start cuti sem..memasak dengan gigihlah lepas ni..sebab ada tukang makan..
sampai je pekan ayer hitam saya terus drive ke kambing 40 hari..masing-masing lapar..cari parking..dah semakin besar restoran kari kambing 40 hari ni..parking pun dah luas..toilet pun banyak..mudah semuanya..dulu masa kemari tempat ni kecik jew..
Bila masuk ke restoran ramai yang beratur nak order makanan..saya bergerak cari meja..dan duduk..iqbal pulak pergi beratur order..ikutlah dia nak makan apa..biasa kami share jew ..rasa sorang sikit..

Air yang di order ..
teh o ais limau iqbal punya ..sejuk tekak minum air batu..dan satu botol air mineral untuk saya.

Kuah pun disertakan ..
lupa pulak nak merasa kuah ni..entah sama ke tak dengan kuah kambing yang kami order.

Menu yang bertemakan makanan Arab..
yang nak makan didulang pun boleh..sebab kami bertiga dengan muhammad je so kami order yang guna pinggan jelah..
Iqbal order nasi kambing dan ayam..yang ayam tu ok sedap..yang kambing tu saya kurang minat..sebab masakkan dia manis sikit..
Bila singgah kemari orang memang tak pernah putus..sentiasa ada je..
suka tengok bila biz orang melayu kita ni maju..

Lepas makan kita ronda ke kilang Claytan pulak..
geng pinggan mangkuk mesti tau brand claytan nie kan..kalau pergi Aeon memang banyak pinggan claytan ni..corak cantik-cantik..

Kalau nak beli yang murah memang kena pergi ke kilang dia..
sebelah belakang kawasan kilang..yang depan dia punya kedai..kedai dia open untuk orang ramai yang nak beli..yang kedai ni pulak ada dua bahagian..
satu kedai yang jual reject sikit..dan satu lagi yang tak reject tapi harga masih murah jika nak dibandingkan dengan yang dah diletak di pasaran.

Yang reject tu bukannya sompek ke retak pun..kadang-kadang colour tu tak even ..macam print lari sikit colour ..dan kadang ada yang nampak dot sikit...tapi dari pemerhatian mata saya tak reject manalah..memang boleh sangat beli..


Kalau yang suka set macamni krim-krim boleh beli ni..cantik dan murah ..

Bunga ni pun saya berkenan..
bunga halus kecik-kecik ..kali ini saya sangat berhemah membeli..tak mengikut nafsu..hanya topup pinggan yang tak ada jew..dan tambah pinggan untuk amik gambar makanan ..
Yang ini tersambar jugaklah 2 pcs..ikutkan pinggan kat rumah punyalah banyak..tapi tulah jiwa mak-mak ..pantang nampak ..hahaa
Teko pun lawa-lawa..suka tengok
Yang nie kalau buat isi kuah laksa..atau soto pun cara jugakkan..tapi ada tulisan tu macam menganggu mata pulak..

 Yang ini kat rumah pun dah ada yang colour coklat..

Teko nie pun lawa..kat rumah tak ada..masih terpikir-pikir nak beli ke tak..bila pikir balik toko berderet tak pakai ..rasa insaf pulak..jus pegang dan letak balik..







Pemandangan dari luar kedai claytan.
korang kalau datang memang rambang mata..yang baru berumahtangga tu bolehlah topup pinggan magkuk kat sini..berbaloi..
Dah penat pusing tengok pinggan mangkuk kami pun gerak balik..lalu jalan parit botak yang tembus rengit tu..lama tak ikut jalan tu..suka tengok kampung disepanjang jalan nak menuju ke rengit.

Monday, 24 June 2019

Solok Lada versi guna ikan rebus



Solok Lada..
yang mengemari masakkan kelatan terengganu ..makanan pantai timur mesti suka makan solok lada kan..
kami orang johor..mengenali solok lada ni pun bila dah berusia 20an ..tapi memang tak reti nak makan apatah lagi nak membuatnya memang tak terfikir pun masaitu..dah berusia cicah 30an baru menjadi pengemar tegar makanan pantai timur..disebabkan area office tempat saya berkerja tu ada restoran pantai timur..
setiap hari saya merupakan customer tetap dia..sampai kalau saya tak muncul pasti dia tertanya-tanya..

Kini makanan pantai timur memang dah sebati dengan tekak dan jiwa saya..cuma budu jew yang saya tak pandai sangat nak makan..yang lain semua saya sapu habis..


Salah satu makanan fav saya ..solok lada..
banyak versi jugak solok lada ni rupanya..ada yang isi ikan tu direbus dulu kemudian baru di campur dengan kelapa..dan ada jugak yang menggunakan isi ikan mentah ..rasanya lebih manis ..
tak kesahlah mana-manapun saya on..


Nak buat solok lada bukanlah susah sangat ..
dan nak dapatkan lada solok tu yang susah bagi saya..kalau tak ada lada solok diorang tukar kepada lada besar hijau yang biasa ada dikedai tu..tapi bagi saya macam lagi sedap kalau guna lada solok,
lada solok panjang-panjang macamni saya beli di Hero supermarket kadang-kadang di aeon pun ada jugak..molek sangat lada solok ni..besar dan nampak bersih.
Biasa kalau saya buat solok lada memang banyak..bila dah ada solok lada macamni memang tak pandang lauk lain,,lauk satu ni pun dah cukup membuatkan kami bertambah makan nasi.


Solok Lada
versi guna ikan rebus

Bahannya
lada solok -hijau muda
kelapa parut
Ikan selayang
Lada hitam
Bawang merah
Garam
Gula
Santan

Caranya
1.Rebus ikan dan ambil isi ikan sahaja
2.Potong tengah lada solok dan buang biji bersihkan.
3.Tumbuk bawang merah,halia dan lada hitam hingga lumat.
4.Kemudian masukkan isi ikan dan kelapa tumbuk lagi hingga semua sebati,perasakan dengan garam dan gula.
5.Sumbatkan kedalam lada hingga penuh.susunkan dalam kuali dan tambahkan santan.bukak apa kecil biarkan hingga masak
6.Sedia dihidang.

Thursday, 20 June 2019

Roti Puri kembong

Roti puri..
Makan panas-panas cicah kuah dal sedap kan,kami kalau boring nak makan nasi memang inilah yang kami makan..
Dulu pestime buat tak pernah nak jadi elok kembung macamni..sampai stress fikir macamana nak kasi kembong elok..dah banyak kali cuba buat baru jadi kembong ..rupanya minyak kena betul-betul panas.sambil goreng tu siram kan minyak di permukaan doh tu..baru jadi ..

Resepi kali ini versi yang guna ada yis,dari pembacaan resepi puri ni ikutkan tak payah letak yis..tapi ada sesetengah yang berkongsi resepi mengunakan yis..
kalau kita nak tau bezanya memang kena cuba dua-dua..bagi saya yang ada yis macam lagi sedap.


Roti Puri
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air suam
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
3 sudu besar minyak masak

Uli kesemuanya sehingga menjadi doh.tutup dan perap 15 minit.
Ambil doh dan bulatkan kecil2.letak minyak sikit pada doh supaya tak lekat bila kita canai nanti ..canai bulat.panaskan minyak sehingga betul-betul panas .minyak kena banyak ye..dan goreng seperti biasa.angkat dan hidang.



Tuesday, 18 June 2019

cornflakes coklat - senarai kukis raya senang namatey



Cerita majlis jamuan hari raya di sekolah muhammad.
setiap tahun tadika muhammada memang buat majlis hari raya..setiap pelajar kenalah bawak sedikit juadah tak kesahlah kuih raya..buah buahan atau makanan berat sebagai sumbangan untuk dimakan sesama  mereka.

Pagi rabu bila ambik muhammad balik dari sekolah terus dia cakap "Mami teacher cakap bawak cookies pergi sekolah ..semak dalam bag dia ada surat dari sekolah yang mengatakan ada jamuan hari raya esok iaitu hari khamis.. pakai baju melayu lengkap..
Jenuh memikir nak buat biskut ke nak bawak buah buahan je senang kerja.dah nak maghrib baru tergerak hati nak buat cornflakes coklat..dalam hati cakap mesti budak budak suka sebab ada coklat dan manik colour.



Kami buat dua versi ..
satu saya campurkan dengan badam hiris  dan satu lagi hanya guna cornflakes semata je..nak buat dia bukanlah susah sangat ..ni antara kuih raya yang senang dan cepat disediakan..kalau tetamu nak datang malam.. petang boleh buat sekejap..

Hero utama mestilah kena ada cornflakes..kalau nak sedap gunalah yang mahal sikit..berbeza sebenarnya cornflakes yang jual timbang dibakery dan yang kotak tu..

Coklat masakkan ..
yang ni pun korang beli yang ada quality ,,jangan asal coklat masakkan je..sebab setiap jenama coklat masakkan lain rasanya..
Kita cairkan coklat dan letak sedikit shotening ..cairkan coklat dengan kaedah double boiler..
Dah cair semua coklat..boleh terus tuangkan keatas cornflakes..

Kita gaul rata bagi cornflakes tu bersalut dengan coklat sepenuhnya.

Sediakan paper cup kecil..
sudukan cornflakes kedalam papercup..kalau tak nak nampak comot guna papercup colour hitam.
tak nampaklah comot dinding papercup kita nanti..

Sebagai hiasan tabur manik halus colour2 ni..
sebagai penyeri cornflakes coklat kita..tak lah nampak hambar je kan,,ok dah siap susun di atas dulang ..kalau nak cepat kering coklat tu masuk dalam peti ais sebelah atas sekejap..ingat sekejap je jgn lama..biasa saya buat tak sampai 1 minit..lepastu dah boleh susun dalam balang.

Wednesday, 12 June 2019

Bihun Soto - menu popular masa open house raya

Saya orang johor..
family..mak dan ayah semua orang johor..cuma bertemu jodoh je bukan dengan orang johor..
Dari kecik lagi soto macamni memang dah jadi menu hidangan kami di rumah,..kami 7 beradik kalau mak buat soto memang kena banyak..sebab family kami diketika itu jiran cakap family beso ..beso..kami adik beradik memang badan sedang elok membesar bagai johan masatu..
lagipun dikawasan felda family kami je yang ada anak ramai ..masatu..bukan masani...masani ramai orang dah caras family kami..ada yang ada ank 8 ..lebih satu dari mak..

Ikutkan family kami bukan orang yang suka makan mee..kami lebih kenyang bila dihidangkan nasi..kalau buat soto mesti nak soto nasi..baru perut kenyang dan tak berbunyi sampai petang..kalau makan bihun mesti nak cari nasi jugak ending dia..
Kali ini saya sedikan bihun soto..
ada lebihan bihun sayang pulak dibiarkan macamtu je..sejak iqbal dah pergi u banyak barang makanan yang terbengkalai tak habis..biasanya memang dia yang suka makan macam-macam..

Untuk resepi kali ini saya guna rempah soto dari MakSiti..biasanya memang saya buat rempah sendiri..tapi barang review rempah maksiti masih pending so buatlah soto guna rempah maksiti ni.

Rasa pun sedap ..rempah soto maksiti ni memang famous ..masa saya kecik pun memang mak guna jugak rempah ni..kalau buat soto memang menjadi sangat ..dan merupakan menu lajen bila ada bacaan yassin dirumah masatu..
dan kini menu popular time raya..pergilah open house memang kebanyakkan diorang akan hidangkan soto sebagai hidangan sampigan atau hidangan utama.


Bihun soto versi rempah maksiti
1 Paket rempah soto mak siti
Ayam - dipotong empat

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai - dititik

Bahan lain
1/2 cawan santan pekat
Rempah 4 sekawan

Caranya
Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan serai dan rempah 4 sekawan biar sekejap sampai sedikit garing..kemudian masukkan bahan kisar kacau rata dan masak hingga naik bau, masuk rempah soto maksiti yang dah dibancuh dengan sedikit air.
Tumis rempah sampai wangi ..kemudian masukkan ayam..gaul rata biar sekejap baru tambah air..ikutlah air nak banyak mana.
Biar hingga ayam empuk dan masak sempurna..dah empuk bolehlah angkat..ok ayam ni kalau nak di goreng sekejap pun boleh..kalau nak jaga kesihatan tak payah goreng ..dah sejuk boleh carik halus.

Untuk kuah tadi tambahkan air jika kurang..kalau nak buat versi pekat sikit air tak payah banyak sangat.kemudian masukkan santan pekat ..kacau ..perasakan dengan garam dan sedikit bahan perasa..bila semua dah ok tutup api..dah boleh hidang .

Geng bihun soto ..
kalau tak ada ni macam tak lengkap soto korang nanti..taugeh tu nak celur dulu pun boleh ..kalau nak makan masih rasa kruk..kruk tak payah celur..kacang tanah jangan lupa..

Sambal kicap wajip ada ..jangan skip nanti tak nikmat nak makan soto..

Resepi sambal kicap
Lada cili padi hijau secukupnya dalam segengam
bawang putih dalam 2 ulas
gula secukupnya
limau sambal.
kicap jalen yang lemak manis..

kisar semua dan perahkan sedikit limau.

Yang ini tak selalu saya buat ..kalau angin rajin datang adalah bergedil..kalau malas memang makan soto gitu jewlah ..

Bergedil kentang
Kentang - potong wadges dan goreng
Bawang goreng
Daun sup
Garam
Lada sulah
Telur - untuk salut bergedil masa nak goreng

Caranya
Goreng kentang hingga lembut..kemudian tumbuk..saya guna lesung batu je..senang kerja.
kemudian tambahkan bawang goreng dan daun sup.gaul rata..letak garam dan lada sedikit lada sulah.
Bulatkan kecil..saya guna scop ice-cream ..kalau nak lagi cantik guna tangan.
celupkan dalam telur dan goreng hingga masak kekuningan.
Siap..