Bersua lagi..
sekarang memang musim hujan kan..kadang-kadang pagi panas sekejap ..petang lebat betul hujan,guruh kilat sambung menyambung.
kalau hujan-hujan senonim sangat dengan perut lapar,selalu sangat orang cakap 'hujan-hujan nie laparr jew'..he hee betul kan..bagi sesiapa yang ada anak nak meningkat remaja..lebih-lebih lagi budak lelaki ..memang asik lapar jew lah..macam anak zila yang sulung..asik teringin ..pantang nampak gambar makanan ..disuruhnya kita cuba..
karipap/tepung bawang atau epok-epok ini permintaan dari beliau..teringin katanya nak makan.mungkin dah lama zila tak buat karipap dirumah..asik beli jew.
kalau dah jadi emak nie.apa hajat anak kalau tak ditunaikan rasa macam tak lengkap kan..lagi-lagi bab makan..bila dah buat dan berselera diorang makan rasa gembira sangat..walaupun penat..berbayar rasanya bila anak-anak makan nerulang-ulang.
kali ini zila buat versi bulat..abaikan kelim tu..memang macamtulah masih tak cantik lagi he hee..
susah juga rupanya nak kelim bulat macamtu..jenuh juga nak menggayakan nak kasi lawa sikit..ada sesetengah orang panggil karipap yang bulat nie tepung bawang..dan inti dalamnya sadin dan bawang..kalau yang biasa tu diorang panggil karipap atau epok-epok..
zila pun tak pasti..tapi zila memang membesar dengan karipap biasa tulah..dan dikawasan kampung kami panggil epok-epok..
untuk resepi pastry zila masih menggunakan resepi lama yang zila pernah cuba dulu.resepi dari rose jintanmanis.memang suka resepi ini..lembut sampai kepetang..dan karipap pun tak ada jerawat..he hehe
400gram tepung gandum
1/2 cawan minyak 2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais) garam
Cara-caranya
Buat Doh Pastri
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.
3. Proses Mengelim Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunakan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh.
4.Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba
bahan-bahan
5 biji kentang - dipotong dadu
setengah peket serbuk kari- zila guna babas
1 batang serai - diketuk
1 peket rempah tumis
sedikit garam
sedikit gula
3 batang daun sup - dihiris
bahan kisar
1 batang lada hidup - lebihkan jika suka pedas
1 biji bawang besar
2 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
3 sudu besar udang kering
3 sudu besar ikan bilis kopek
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan
1 sudu besar ketumbar
cara-caranya..
inti tumis rempah tumis dan serai seketika,kemudian masukkan bahan kisar,masak sehingga wangi masukkan rempah kari dan masak seketika lagi.masukkan kentang tumis seketika dan campurkan sedikit air. masak sehingga kentang empuk,tambahkan sedikit gula,garam dan sedikit air asam. kemuan masukkan daun sup yang telah dihiris..tunggu sebentar kemudian tutup api.
Cantiknya karipap..bulat ja..comel :)
ReplyDeleteNak tepung bawang 2 butir... mengancam taw..!
ReplyDeleteAla, buat apa tunjuk gambar karipap cantik ni. Kan dah teringin. Achaner ni!
ReplyDeleteSedapnyaaaaa, dulu2 penah try buat bulat ni tapi masyaallah jenuh, berjam pastu tak cantik bulatnya
ReplyDeleteNi yg rasa nak buat karipap jgk ni
kalau karipap bentuk macmaana pun mmg tertarik tambahan yg mulat2 nu mesti bermula dgn 3 hihi
ReplyDeleteOh... kalau kakak memang tak kiralah zila yg biasa ke bulat ke memang panggil karipap/epok-epok.
ReplyDeleteEh dah cantiklah kelim tu Zila nak cantik macam mana lagi?
dimakan hangat bersama cabe rawit dan teh, duuuhh nikmatnyaaa....
ReplyDeletekalau akak, kelim pakai garfu je... hahaha, dasar pemalas
ReplyDeleteBoleh cuba juga ni. Macam sedap.
ReplyDeleteassalam zila,
ReplyDeletealahai..rasa macam nak makan sekarang juga malam2 buta ni..lapar lah zila bila tengok ni..akak memang suka epok2 aka tepung bawang ni..:)
mesti seronok anak zila dapat ibu yang rajin kan..
ReplyDelete[[Baltimore. Ravens. vs. New. Orleans. Saints. Live]]> http://www.reddit.com/r/baramara/comments/2n9aor/
ReplyDelete[[New. York. Jets. vs. Buffalo. Bills. Live]]>http://www.reddit.com/r/baramara/comments/2n9afo/
kobe basketball shoes
ReplyDeletekd 12
balenciaga sneakers
golden goose outlet
golden goose
supreme clothing
moncler
off white jordan 1
yeezy boost 350 v2
stone island jacket
air jordan
ReplyDeletesupreme shirt
goyard bag
golden goose sneakers
kyrie 9
goyard tote bag
off white jordan 1
goyard handbag
kyrie 9
supreme