Pages

Tuesday, 21 January 2014

nga ku arrowhead chips black papper & chilli


Assalammualaikum
uittss seminggu dah tak menulis di blog kesayangan..
apa khabar semua..tuan rumah tak berapa sihat semiggu nie..mula-mula baby muhammad demam..selsema ..dan batuk..pakej lengkap..dalam seminggu macamtulah..

first time demam seteruk ini..sejak lahir inilah kali pertama demam teruk..nak beralih bulan kataorang..ataupun nak pandai sesuatu..tapi baby kecik kalau sakit memang tak sampai hati tengok..rasanya biarlah kita yang ambil demam tu ..



dan dalam minggu ini zila pulak demam .. selsema..tapi kalau dah tua-tua camne ..demam pun macam tak demam..h ehee kerja rumah pun harusss dibuat jugak..

demam ngaku sekarang nie..ramai blogger yang dah buat..pergi mana-mana pasaraya mesti nampak buah nie..tentang harga banyak yang berbeza..mungkin dikira dari kualitii buah ..zila pun tak pasti...
sempat jugak zila buat dalam sekilo..pilih buah ngaku yang agak besar sikit..tapi kebanyakan 30 % mesti tak berapa cantik..kena sagat beberapa kali baru dapat kepingan yang comel..



resepi simple .separuh zila tabur dengan black papper dan separuh lagi campur lada kering goreng..memang sedap..rasa pedas-pedas..
kalau anak suka makan kerepek sekilo mesti tak cukup..memang kena buat kebih..tapi yang tak laratnya berdiri mengadap api lama-lama..h ehehe tu yang lemah sikit..tapi kalau ada dapur bawah mmg best..leh duduk jew..




Ngaku - Fried Arrowhead Chip

Ingredients
A few arrowheads
Salt water
Oil for deep-frying

Directions

  • Slice the top and bottom of the arrowhead off and skin it. Soak it in salt water for an hour (longer if you like) before setting it aside to dry.
  • Then slice it thinly and deep fry them. Don't put them in all at once as they will stick together. You have to put them into the oil, slice by slice.
  • Remove the chips when they are lightly golden brown. Drain the chips from excess oil and cool them completely before storing in airtight container. You can sprinkle some salt while draining the chips from oil.


21 comments:

  1. betul zila sedap sngt, kak ruby pun dah buat, tulah nak sagat tu susah sikit.......

    ReplyDelete
  2. salam zila
    wow!!!dah buat ya ngaku chips..kita aje yg belum buat2..mmg npk sedap ngaku chip ni...

    ReplyDelete
  3. Memang sedap zila acik dah buat..tapi suami tolong sagatkan boleh terus masuk kuali

    ReplyDelete
  4. Asik tgk org buat je ni...sy x pnh buat lg kak....
    Tang nak ngadap dpur lama2 tu yg buat x rajin sbnrnya....

    ReplyDelete
  5. Macam fenomena pulak kerepek ngaku ni... ramai yg sudah tayang... tak boleh jadi ni harus buat juga ni...

    ReplyDelete
  6. Kakak pun suka juga Zila tapi tak adalah letak black-pepper macam Zila. Cuma kakak ada campur bawang putih..

    ReplyDelete
  7. Zila..nampaknya semua orang dah buat cuma umi je ayng ketinggalan..

    ReplyDelete
  8. macam keripik kah ini ? buah ngaku tu apa ya zila ? belum pernah liat ini buah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kerepek ni rin...buah ngaku ni spti pic zila diatas tu..biasanya nk raya cina buah ni byk trdpt dipasaran.

      Delete
  9. sedapnya zila.. buat akak terliur teringin lak nak kunyah2 kerepek juga.. hehe.. nak buat malas plak rasanya..

    re: insyaAllah guna tpg gandum saja pun jadi juga muffin pisang tu zila sbb mamafami pun takde tpg wholemeal tu tp tgk dia punya pun cun je.. siap tambah choc chips lagi... akak letak tpg tu sbb kebetulan mmg ada stok.. cubalah nnt.. senang je..

    ReplyDelete
  10. pic kak zila makin mengancam... ^_^
    love it...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Zila uj pun dh buat keropok ngaku ni..mmg sedap..sekilo x ckup..sambil goreng sambil mkn..tak sedo dh tinggal sikit...

    ReplyDelete
  12. You are so wonderfully creative.

    ReplyDelete
  13. Salam zila ..... Lama mori x menyinggah d sini... Dh sihat dr demam ke.... Mori tgok kerepek tu sedap nyer..... Selalu gak tengok buah tu.... Tapi x tau cam mana nak makan.hihihihi

    ReplyDelete
  14. salam kak zila ..seedapnya.. wani tak try2 lagi neh..ramai orang dok pakat tayang .. x dop masa nak p kedai lagi huuu

    ReplyDelete
  15. salam Zila....
    sedapnya.....dah lama tak ngaku....ngangkong je lah...he heee....

    ReplyDelete
  16. salam Zila....
    sedapnya.....dah lama tak ngaku....ngangkong je lah...he heee....

    ReplyDelete
  17. salam Zila....
    sedapnya.....dah lama tak ngaku....ngangkong je lah...he heee....

    ReplyDelete
  18. Baru tadi akak beli buah ni, teringin buat mcm korang..

    ReplyDelete
  19. Kak zila selalu jea tgk benda alah ni tp xtau nk membiking..nti leh kali boleh cuba

    ReplyDelete
  20. tak pernah buat lagi... in sha Allah nanti nak try la..

    ReplyDelete