Pages

Thursday, 13 June 2013

cake tepung beras carrot-keju


Salam sayang dan salam ceria buat semua sahabat zila..
alhamdulillah masih diberi ruang dan kesempatan untuk berkongsi lagi disini..walaupun kadang-kadang kemalasan nak menaip tue datang.. he he heee


Kesibukan untuk para ibu kembali semua..menguruskan anak-anak kesekolah,menyiapkan sarapan pagi..dan ada sesetengahnya menghantar dan mengambil anak dari sekolah.. memang kerja ibu tak ada penghujung kan..

hari ini zila nak berkongsi bersama sahabat zila satu resepi cake yang sedap dan lembut yang baru ini zila sempat cuba..biasanya kalau buat kek mesti guna tepung gandum ..tapi kali ini guna tepung beras..alhamdulillah rasanya tidak mengecewakan..lembut sangat..



cake nie sangat simple,kita boleh kukus dan bakar..kali ini zila cuba cara kukus dahulu ..next time nak try cara bakar pulak..quantiti carrot tue pun zila tak  ikut sukatan..agak-agak jew.parutan keju  zila letak  lebih-lebih..sebab hubby penggemar cheese,atas permintaanya juga zila tambahkan buttercream diatasnya..

terima kasih penyumbang resepi ibu doktor Analisa..yang duduk jauh nun di Madinah al munawwarah..menurut abel cake ini lebih sedap dikukus..tapi suami beliau lebih suka yang versi bakar..next akk zila coba yang bakar ya abel..tqvm dear..



buat sahabat zila yang nak mencuba..zila seratakan resepi versi bahasa malaysia disini sebagai rujukan untuk zila juga dimasa akan datang..hasil cake ini tak banyak..pada sesiapa yang nak buat agak besar kena double kan resepinya.selamat mencuba..bye semua.

Cake tepung beras carrot-keju
Bahan
3 butir telur 
75 gram tepung beras
75 gram gula pasir
60 gram parutan carrot - asingkan 2 sudu makan
30 gram parutan keju cheddar 
3 tbs minyak masak

Cara 
1. sapu loyang dengan minyak atau mentega. kemudian tabur dasar loyang dengan sedikit parutan carrot,
2. pukul telur dan gula dengan kecepatan tinggi hingga mengembang.
3. Masukkan tepung beras, kacau perlahan-lahan dan searah dengan spatula besar    agar adonan tidak turun dan bantat.
4. Tambahkan carrot, keju, dan minyak masak dan dikacau perlahan.
5. Tuang adunan kedalam loyang.
6.Panaskan pengukus terlebih dahulu -sehingga naik wap.kukus kek selama 20 minit atau di bakar dalam oven.
6. Setelah sejuk keluarkan dari loyang.