Pages

Thursday 13 June 2013

cake tepung beras carrot-keju


Salam sayang dan salam ceria buat semua sahabat zila..
alhamdulillah masih diberi ruang dan kesempatan untuk berkongsi lagi disini..walaupun kadang-kadang kemalasan nak menaip tue datang.. he he heee


Kesibukan untuk para ibu kembali semua..menguruskan anak-anak kesekolah,menyiapkan sarapan pagi..dan ada sesetengahnya menghantar dan mengambil anak dari sekolah.. memang kerja ibu tak ada penghujung kan..

hari ini zila nak berkongsi bersama sahabat zila satu resepi cake yang sedap dan lembut yang baru ini zila sempat cuba..biasanya kalau buat kek mesti guna tepung gandum ..tapi kali ini guna tepung beras..alhamdulillah rasanya tidak mengecewakan..lembut sangat..



cake nie sangat simple,kita boleh kukus dan bakar..kali ini zila cuba cara kukus dahulu ..next time nak try cara bakar pulak..quantiti carrot tue pun zila tak  ikut sukatan..agak-agak jew.parutan keju  zila letak  lebih-lebih..sebab hubby penggemar cheese,atas permintaanya juga zila tambahkan buttercream diatasnya..

terima kasih penyumbang resepi ibu doktor Analisa..yang duduk jauh nun di Madinah al munawwarah..menurut abel cake ini lebih sedap dikukus..tapi suami beliau lebih suka yang versi bakar..next akk zila coba yang bakar ya abel..tqvm dear..



buat sahabat zila yang nak mencuba..zila seratakan resepi versi bahasa malaysia disini sebagai rujukan untuk zila juga dimasa akan datang..hasil cake ini tak banyak..pada sesiapa yang nak buat agak besar kena double kan resepinya.selamat mencuba..bye semua.

Cake tepung beras carrot-keju
Bahan
3 butir telur 
75 gram tepung beras
75 gram gula pasir
60 gram parutan carrot - asingkan 2 sudu makan
30 gram parutan keju cheddar 
3 tbs minyak masak

Cara 
1. sapu loyang dengan minyak atau mentega. kemudian tabur dasar loyang dengan sedikit parutan carrot,
2. pukul telur dan gula dengan kecepatan tinggi hingga mengembang.
3. Masukkan tepung beras, kacau perlahan-lahan dan searah dengan spatula besar    agar adonan tidak turun dan bantat.
4. Tambahkan carrot, keju, dan minyak masak dan dikacau perlahan.
5. Tuang adunan kedalam loyang.
6.Panaskan pengukus terlebih dahulu -sehingga naik wap.kukus kek selama 20 minit atau di bakar dalam oven.
6. Setelah sejuk keluarkan dari loyang.

37 comments:

  1. wahhhhh....gebu cake carrot tu kak...
    req kak zila.buat carrot cake yang ada kacang dan kelapa kering tu...
    mesti uhmmm punya... ^_^

    ReplyDelete
  2. Salam Zila....terliur la tengok kek tpg beras ni...tak sabar nak rasa...

    ReplyDelete
  3. Yelah, jarang dengar org buat kek guna tepung beras. Bagus juga boleh tukar selera....

    ReplyDelete
  4. minta sepotong boleh ya. Cantik nian picnya zila...

    ReplyDelete
  5. wahhh cam best aje...rasa sesuai nak habiskan stok cheddar cheese sy ni..

    ReplyDelete
  6. nampak gebu kek tu kak :) saya nak cuba jugak, buat juadah berbuka puasa nanti

    ReplyDelete
  7. simple jer resepinya, tak sangka tepung beras boleh buat kek. Ingat buat celup tepung jer. Minggu dpn ada kursus pulak kalau tak rasa nak buat jugak.. kena minggu satu lagilah..

    p/s sy penggemar kek carrot tau, tq, Kak Zila!!

    ReplyDelete
  8. Baru kali pertama ini kakak tahu tepung beras boleh jadi kek gebus macam ini zila. Cantik menawan lagi:)

    ReplyDelete
  9. Terpesona sudah...kalau kek ada cis cepat je nk try..:-D

    ReplyDelete
  10. oooh guna terpung beras... Kak Amie yang kejakunan ni rasa takjub! First time dengar kek diperbuat daripada tepung beras.

    ReplyDelete
  11. Salam zila... Sedapnyer tengok kek tu... Izinkan mori copycat resepi yer...

    ReplyDelete
  12. Alamak zila... Sori la yer.. Nak taip copy.. Kuar copycat.... X sedap tol bunyi nyer... Hihihi. Sori yer zila..

    ReplyDelete
  13. First time dengan kek tepung berasss

    ReplyDelete
  14. salam
    npkgebu cake ni zila..1st time dgr kek tepung beras..

    ReplyDelete
  15. Asslmkm Kak Zilaa
    Rinduuu..Lama tak jalan2 sini tau... Kek guna tepung beras? First time dgr ni...Jakun juga. Tp tak tahan tengok hasilnya tu... Ada lg tak tuuu..Heee

    ReplyDelete
  16. Assalamualikum...zila..namapk sedap...gebu jer...

    ReplyDelete
  17. kakak, sedapnya nampak..macam xsangka tepung beras jadi kek segebu gebas gini kakak..ada sikit touch up gitu nampak kelass sgt kak..tergoda zila tau, mauuuu jugakkk

    ReplyDelete
  18. Assalam kak zila, wah memang nampak sedaplah..insyaallah nnt mau cuba juga :)

    ReplyDelete
  19. Mmm nampak cam best jer, izin copy recp ya nak try la nanti hehehe.

    ReplyDelete
  20. Assalam zila, pestaim ni dengar buat kek guna tepung beras...selalunya dalam kuih muih tradisional jer guna tepung beras..ada unsur crunchy tak kek ni?
    Tektur nampak lembut n gebu je tuh..
    Spesel n unik ni...
    Tingin nk cuba, tp anak2 tak makan kek 'sayur' ni huhu

    ReplyDelete
  21. 1st time dgr bt kek dgn tpg beras.. bergabung plak dgn cheese+karot..mmg feveret....tgk kek akak gebuss je.. mst sedap ^^

    ReplyDelete
  22. assalam zila
    sedapnya minum petang zila ni
    kek tepung beras gabung dgn carot dan keju, menariklah

    ReplyDelete
  23. Salam kak zila cayang... 1st time tgk org wat kek guna tepung beras.. cantik nmpk texture dia.

    ReplyDelete
  24. salam Zila...

    Yan pun tak pernah buat kek guna tepung beras biasa buat apam je...nampak cantik & gebu je...

    ReplyDelete
  25. salam zila..
    apa khabar ibu mengandung...? harap sihat selalu ye.. masih rajin lagi membaking ye... hehe..
    menarik sgt kek ni.. warnanya pun cantikkk... bahan2 mudah rasanya semua ada dlm stok akak.. apa2 hal simpan dululah resepi walaupun xpasti bila akan muncul kat dapur akak.. hihi.. TQ dear!

    ReplyDelete
  26. Assallamualaikum Zila.

    Ini mmg first time Nadz tgk resepi kek guna tepung beras.. Ada kelainan di situ.
    Lembut ye.. wah nanti boleh cubalah.. menambah lagi koleksi resepi kek kan..

    ReplyDelete
  27. sharusnya kak...harus dicobain..tq share kak..nmpak lembut sgt kekmu ..

    ReplyDelete
  28. Salam Zila..nampak macam sedap dan gebu je kek ni..first time nampak resepi kek letak tepung beras..sumthing new for me!

    ReplyDelete
  29. salam wahhhh gebunya kek ni mcm ne nak gebu mcm tu selalu buat mesti mcm batat or mendap huhuhhu....

    ReplyDelete
  30. salam akak zila.... trimakasih yaa sudah sudi coba resep saya... ;)

    ReplyDelete
  31. Assalam zila,
    wah cantik kek ni dear..rajin betul zila ya..siap dgn ada cream piping lagi..agak2 baby girl kot zila..hehe..:)

    ReplyDelete
  32. Aslmkum Zila

    nampak lembut kek. guna tpg beras..menarik utk dicuba...satu kelainan.

    ReplyDelete
  33. lina-pg
    pestime jgk zila cuba kek tpb beras nie..x crunchy kek nie..tp mmg lembut..rasa x muak..lbh kurang mcm kek sihat jgk la ..h ehhee sbb x guna byk minyak..bila dimkn dgn buttercream lg sedap tau..

    ReplyDelete
  34. slalu mkn carrot cake je..
    xtau plk ade cake tepung beras carrot-keju.. mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  35. 1 lgi resepi akak sy ambik...wah..! bnyk rsepi yg ter mis ni...ruginya sy....

    1st plak ni tau tpung beras bole buat kek...hehe....nmpk moist plak tu...mmg harus dicuba ni....resepi pun nmpk senang utk dibuat....

    ReplyDelete
  36. nmpk sedap la pulak kek ni kak...ade kelainan sikit resepinya dr kebiasaan..mnarik

    ReplyDelete
  37. Terima kasih resepi nya. Allah gerakkan untuk search dan jumpa blog sis. Terima kasih perkongsian nya.

    ReplyDelete