Pages

Tuesday 28 May 2013

lasagna


Salam sayang semua..
masing-masing mesti dalam mood bercuti kan..

terima kasih kepada semua sahabat-sahabat zila di alam maya yang mengucapkan takziah semalam.
bercerita mengenai kematian yang tidak pasti kita sendiri bila,apa punca dan sebab dan bagaimana kita akan mati nanti.namun sesungguhnya "Mati itu Pasti" dimana kita akan kembali kepada pemilik kita yang hakiki Allah s.w.t

sama-samalah kita panjatkan doa buat insan-insan yang kita sayangi yang telah pergi dulu mendahului kita.terima dengan rela dan redha ketentuan tuhan.sayangi dan hargailah insan yang masih ada disekeliling kita sementara kita masih ada waktu lagi..



Pasti ramai dah pernah mencuba buat lasagna sendiri dirumah..bagi zila buat sendiri lagilah berbaloi..dapat makan berulang-ulang kali..dan boleh letak cheese sebanyak mana yang kita suka..

bagi pengemar cheese memang berkeping-keping boleh dihabiskan..tapi bagi zila sepotong dah kenyang sampai ke petang..zila letak sos putih tue banyak sebab en suami suka makan cheese lebih..zila tambahkan quantiti serbuk lada hitam tu jugak biar rasa sedikit pedas..



sesuai dimakan ketika masih panas.. kalau dah sejuk macam muak sikit rasanya.kalau nak dapatkan potongan yang cantik kena tunggu betul-betul sejuk baru potong..tapi zila tak tunggu pun..sebab masing-masing dah tak sabar nak makan..

terutama suami yang memang penggemar tegar cheese dan makanan macamne..berulang alik dia kedapur jengah oven..asik tanya jew dah masak ke belum..he heee ..

terima kasih buat sahabat zila mia..yang menghidangkan lasagna aritu apabila kami berkunjung kerumahnya..time tue hubby zila nak tambah rasa macam segan..he hhee sampai rumah dipaksanya kita buat pulak..

resepi hasil menguggle..banyak resepi yang ada kebanyakan lebih kurang sama..zila sharekan disini juga sebagai rujukan diri.




LASAGNA

Bahan
Kepingan lasagna - celur sekejap letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat

Bahan inti daging
Sos prego 14oz - 1 botol prego tradisional
Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu
Daging cincang 400 gram
Serbuk black pepper dan serbuk oregano
1 biji Bawang besar holland , bawang putih 5 ulas di potong dadu 
Sos cili 1 sudu besar 
Garam secukup rasa




Cara membuat inti daging
Masukkan 4 sudu besar minyak zaitun/masak
Tumis bawang yang di cincang sehingga naik bau
Masukkan daging cincang..
Gaulkan hingga daging berubah jadi coklat
Kemudian tuang sos prego dan gaul sebati
Masukkan garam secukup rasa
Masukkan serbuk oregano
Masukkan cendawan butang..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper
siap dan sejukkan.




Bahan sos putih
 2 sudu besar butter
 Keju cheddar 3 sudu besar / 2 keping cheesedale
 250 ml susu full krim/fresh milk
 2 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa

Cara membuat sos putih
Cairkan butter
Gunakan api kecil - Masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan gaul sebati
Masukkan susu full krim
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sehingga sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sehingga sedikit likat.
matikan api.

Cara melapis lasagna
Panaskan oven 180c
Guna loyang yang sesuai
Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang
Taburkan dengan inti daging
Tuangkan sos putih sehingga menutupi inti daging
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulangi cara yang sama sehingga habis,akhir sekali mesti sos putih dan cheese yang di tabur.
Masukkan kedalam oven,bakar 30-40 minit hingga kekuningan guna api atas bawah. 

37 comments:

  1. dik...lasagna tak per..jgn lasak na hi hi...kandungan okay ke? Jaga diri ya.:) Sedapnyer!

    ReplyDelete
  2. he hhee kak mar pandai btl wat lawak kan..alhamdulillh ok kak..:)

    ReplyDelete
  3. lasagnanya sangat menggiurkan zila. Minta sepotong ya...

    ReplyDelete
  4. Do you know that is my favourite

    ReplyDelete
  5. Rina Audie
    mari join zila makan rin:)

    ReplyDelete
  6. Cquek
    Really..u can try also :)

    ReplyDelete
  7. Memang sedap!! Kakak kalau buat masuk bekas kecik-kecik sorang satu bekas senagn makan tak payah potong zila. Guna sudu aje:)

    ReplyDelete
  8. kak zakie
    idea yg bagus tu kak..nanti leh tiru :)

    ReplyDelete
  9. Nyum sedapnya, peberet sokmo ni, dulu2 siap buat untuk frozen sb bila rasa nak mkn je terus bakar

    ReplyDelete
  10. Tina Othman
    btl jgk..klu rasa2 teringin tinggal bakar jew x yah susah2 kan..

    ReplyDelete
  11. tekak husband Kak Zila memang sama dengan tekak kita, ekekekeke..

    pernah masak lasagna tapi habis bertangkup dan melekat kulit2 sume tu masa dicelur (p/s : bukan celur tapi dah macam standard rebus spaghetti, hihi) Kak Zila, nak celur berapa lama???

    ReplyDelete
  12. SK
    jgn celur terlalu lama..akk celur kejap jew..masih ada keras2 sikit..klu lama nnt mmg melekat..sbnarnya klu x celur pun boleh..susun jew..tp akk mcm nk cepat sikit masak tu yg celur kejap ..x sabar nk mkn..:)

    ReplyDelete
  13. wah mamma mia..nak jugak kak..

    ReplyDelete
  14. wallaaa...sentuhan air tangan ko memamg superb!! untung baby dlm peyut dpt rasa masakan best2, jeles aku tau...hahaha

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Kak Zila..Rasanya belum terlewat untuk saya mengucapkan salam takziah buat Kak Zila dan keluarga Allahyarham..Alfatihah..

    Emmm..bila tengok lasagna ni..sedappppnya

    ReplyDelete
  16. Zila..salam..rajin zila memasak walaupun tgh berbadan dua..
    Lasagna ni mmg feveret mieza..lagi2 kalau seafood lasagna..seda[ sgt kan! kena balik buat juga ler macam ni..tak tahan digoda oleh zila!

    ReplyDelete
  17. Adusss sungguh tergoda ngan lasagna zila ni.
    Kalau dapat sepotong...hurmm..nyum...nyumm.Tengok daging ngan cis tu yang tak tahan tu..

    ReplyDelete
  18. as-salamt
    that seriously looks like one of the best lasagnas I’ve ever see..

    ReplyDelete
  19. kita hidup menumpang bila2 masa pasti kita ke sana jua tempat yg kekal
    akak x pernah cuba hu huu
    nmpk sedap sgt ni kalu buat takut akak sorang je mkn ni tp memang mabeless kan

    ReplyDelete
  20. Pгеttу! This has beеn аn іncreԁibly wonderful poѕt.

    Μany thanks fоr providing this information.


    my blog post - cash fast

    ReplyDelete
  21. wow wee..memang nampak sedap..kalau saya memang x pandai masak lasagna ni..x bakat..huhu..

    ReplyDelete
  22. Aslmkum Zila
    lasagna...favorit anak2 akk...kalau buat confirm laku...tambah extra cheese...betul tu mkn panas2 baru sedap.
    Salam takziah buat Zila sekeluarga. Al fatihah buat arwah.

    ReplyDelete
  23. salam sedapnya lazania nie auwww meleleh air liur tengok ni....waduhhh yang penting lemak bekerim....

    ReplyDelete
  24. masyaAllah... tampak sedaappp kak....

    ReplyDelete
  25. Sedapnya tengok lasagna tu zila, teringin pulak nk buat.... Yummyy sungguh...

    ReplyDelete
  26. Sedap nya tuh..Melly pun suka makan lasagna,tapi belum pernah buat sendiri..huhuhu

    ReplyDelete
  27. Aiihhh ..kepingin mkn terus la pulak nmpak lasagna ni..dah lama tak mamam ni...

    ReplyDelete
  28. boleh kongsi tak kat mana boleh dapat kulit lasagna tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jihan fazihan
      Di giant ada jual..mana2pssaraya pn ada..cari d area bhan kering..biasanya diorg ltk dkt2dgn spgaty..luarnya ada tulis lasagna..bntuk keping pnjang..

      Delete
  29. sedapnya Zila....tq kongsi resepi nanti nak cuba lah belum pernah buat lagi....

    ReplyDelete
  30. Salam Zila...baru akak perasan yg kat sini adalasagna rupenye....akak memang suka sangat mkn lasagna..tapi makan kat luar jer...akak belum berkesempatan buat kat rumah.....apa2 pun memang nampak sangat sedap lasagna yg Zila buat ni....

    ReplyDelete
  31. wowww..mmg terbaek dari ladang woo! akak termiss sudaa..kempunan sehh!

    ReplyDelete
  32. belum pernah makan lha...
    mengidam tengok lasagna zila... :)

    ReplyDelete
  33. Assallamualaikum Zila..

    Lasagna ni mmg lah fav Nadz anak beranak exp anakanda Nadz yg sulung tu tp Nadz jer yg malas nak buat..hihiii..Kalau dia nampak entry zila yg ni, sure dia minta nadz buatkan. Lg pun lama dah tak buat lasagna ni..

    ReplyDelete
  34. Assalam zila,
    lasagne dah lama tak buat..memang laku kalau kat rumah akak ni..cuma kadang2 selalu nak buat terbuat spaghetti ler pulak..sebab yang itu lagi senang...heheh..

    eh baru akak perasan zila ada masuk majalah midi tu ya..congrats congrats..sorry akak terlamabt..ketinggalan kapal selam ...hari tu selak selak majalah cousin punya tak perasan pulak..sebab selak pun main at random..gitu ..

    ReplyDelete
  35. alahai... kalau le dapat sepotong dua. Seloyang pun saya terima Zila..

    ReplyDelete
  36. kecur...sedapnya..resepi ni lom penah try lg..akn dcuba nti

    ReplyDelete