Pages

Tuesday, 15 January 2013

black forest cake


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua...
wahhh terasa rindu nak update dan menulis sesuatu disini..apa khabar semua?..zila macam biasa jew cuma masa amat-amat membatasi sekarang nie..bukannya tak masak..cuma masa nak update tue yang tak berkesempatan..



terima kasih pada follower baru dan kepada yang singgah dan meninggalkan komen-komen yang indah amat zila hargai..alhamdulillah hari ini diberi kesempatan ..kerja hari ini dah tak pack sangat ..bolehlah relax sikit..h ehhee
mesti zila dan banyak terlepas resepi dan info yang menarik dari blog kawan-kawan nie..wwaaa sedeyy...



ok..resepi alam maya pulak..kek hutan hitam..he hhee bila dah dimelayukan jadi pelik pulak nak sebut ..ramai yang dah buat dengan hiasan yang tersendiri..kek yang tak pernah lapuk..sentiasa diminati..dulu-dulu bila kekedai kek mesti nak beli kek nie..walaupun ada kek-kek lain yang lebih hebat..tapi di hati nie..tetap suka black forest..tak pernah jemu nak makan ..bagi zila kek nie simple ..taburan coklat yang banyak tue yang menyedapkan kek nie..

resepi kek span kali ini  zila ambil dari beloved frend rahel..yang serba boleh tue..resepi asal dari chef noraini zakaria..terima kasih atas perkongsian semua..zila sharekan resepinya disini juga ..sebagai rujukan diri..dan semoga bermunafaat untuk semua...

berjumpa lagi nanti..bye semua ^__^




Kek Span Coklat
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
          :Rahel
Bahan
200g tepung kek
200g gula kastor
110g mentega cair/minyak masak
100g air
40g serbuk koko
20g ovalette
6 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat

Cara - caranya
1.Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

2.Satukan gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam       mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.

3.Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi selama 5 minit.

4.Tuangkan mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.

5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).



Bahan Hiasan

1 liter krim putar Baker Mix (non-dairy whipping cream)
100g coklat masakan -dihiris nipis
buah ceri hitam
hirisan coklat
1 tin ceri hitam zila guna limau mandarin dalam tin
Sedikit jus oren

Cara - cara
1.Kek span coklat dihiris 4 bahagian.Ketepikan.
2.Pukul krim putar dengan kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga kembang dan gebu. Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Letakkan kek span di atas papan kek berukuran 10''.Renjis jus oren di atas lapisan pertama.Ambil sedikit krim putar & sapukan atas kek tadi.Susun buah limau mandarin di atasnya.
4.Kemudian letak lapisan kek span kedua.Renjis jus oren & sapu krim putar pd permukaan dan tepi kek .ulang sehingga siap.Hias tepinya dengan hiasan coklat atau coklat urai.
5.Guna bag piping dan bentukkan rosette di keliling kek.Hias dengan ceri hitam.




41 comments:

  1. Salam kak zila ^^ sama laa kita, dulu2 tiap2 kali gi kedai kek, mesti kek ni yg dibeli. suka sgt! tp xpenah wat sendiri sbb selalu x terbeli ceri hitam tuh.

    ReplyDelete
  2. kita pun dah lama tak buat dan makan kek ni..mmg terasa rindu nk mamam...dulu buat tak klik pic cantek2, entam kromo je, pastu makan sampai licin ...

    ReplyDelete
  3. Rajin juga zila buat kek, cantik deko kek tu.

    ReplyDelete
  4. kelakar bunyinya bila dah dimelayukan tapi pastinya tetap lazat, kannn

    ReplyDelete
  5. hu hu nak kek....sedap nyer...mesti dah habih kan?

    ReplyDelete
  6. Salam zila,cantik sangat kek tu..sha suke.muahssss

    ReplyDelete
  7. assalam zila..tengok gambar je pun dah terliur..memang nampak sedap..dan acik memang suka makan ni..tapi bukan buat sendiri..beli je

    ReplyDelete
  8. mas pun suka! asal time besday je x kiralah adk beradik or diri sendiri, salah satu pilihan kek keluarga mesti black forest. Sedapnya mkn masa kek tu baru kuar dari peti ais...

    kek akk tu alahaiiiiii menduga tekak sungguh! cntik sgt!

    ReplyDelete
  9. Salam zila cyg...
    dh lama asz x mengkek...cantik+sedap+mabelas dear :))

    ReplyDelete
  10. Kalau dah terhidang depan mata siapa pun akan kata sedap ni zila. Kakak kalau dapat sepotong tu jadilah... geramlah tengok kek zila cantik-cantik dan menggoda tau:)

    ReplyDelete
  11. salam...

    Cantik kek dia...
    Kita punya pn kalahh....
    Heheheee....

    ReplyDelete
  12. mabelessss....
    cantikk sangat black forest cake tu...

    ReplyDelete
  13. Wow! Kurenung lama-lama sampai puas menjamu mata!

    ReplyDelete
  14. SUBHANALLAH...
    cantiknya gambar

    ReplyDelete
  15. salam zila....
    lepas nie...boleh cuba buat....nampak sedap sangat.....

    ReplyDelete
  16. wow nampak sedapnya zila...kalu gni gemuk p takpe..he3

    ReplyDelete
  17. Lepas ni dah tak payah beli kek Secret Recipe.. Teringin juga nak buat sendiri. Sedapnya tengok kek Kak Zila..

    ReplyDelete
  18. Menarik...Tergoda...sedapppppnya

    ReplyDelete
  19. One of my favorite cake ! Your did it so pro, and look like those selling in bakery shop .

    ReplyDelete
  20. assalam Zila
    cantik dan menarik macam kat kedai kek je...emmm wat kek besday lah he he
    sedap pun jg kek ni akak paling suker blueberrynya tu

    ReplyDelete
  21. Aslmkum Zila
    betul tu Zila...kek ni dr dulu till skrg mmg tak lapuk...ramai yg minat. lucu bunyinya kek ni bila diMelayukan...hi..

    ReplyDelete
  22. Adehhhh kak....leleh2 dah air liur nie.....cmne ni....huhuhu.....

    ReplyDelete
  23. cantik, menarik, tertarik... zila memang deBOMB

    ReplyDelete
  24. aduyai,,sedapnya nampak..mmg suka kek black forest ni,,tp tak penah cuba buat,,,

    ReplyDelete
  25. cantik kek nya melly pun suka makan BF.. kalo buat sendiri kan boleh makan puas yah.. hehe

    ReplyDelete
  26. wowww.. so awesome.. lama akk tk buat kek utan itam ni.. nak sepotong.. ;P

    ReplyDelete
  27. Sedapnya. Nak sikit kek tu ☺☺

    ReplyDelete
  28. Salam Kak Zila. Lama dah saya tak singgah sini. Entah kenapa selalu tak boleh nak loading. Baru2 nie tukar Google Chrome, baru boleh loading, hehehehe. Kagumnya saya tengok Black Forest akak yg mengancam nie.

    ReplyDelete
  29. hmmm.. dah memasing sibuk dan ada tugas sendiri. kek tu sungguh menggoda...

    ReplyDelete
  30. As'salam Zila

    sangat menawan, cantik dan semestinya lagi sedap! :D

    ReplyDelete
  31. aduhhh kak Zila sygg dh lama QH mgindam nk try kek ni...tp xttunai2 lg..seru xspi lg la tu kan...sedapnya tgk..kemas n cantik

    ReplyDelete
  32. urh.. sedapnya... tak pernah berjaya buat kek kecuali kek ready made huhuhu

    ReplyDelete
  33. salam..kak zila.sy mohon copy resepi kek ni ye..tq=)

    ReplyDelete
  34. Duk cari idea nak hias kek simple2 je utk kek anak. Gitu nak buat sendiri hrp2 menjadi lah ye ��

    ReplyDelete
  35. My spouse and i were really delighted Emmanuel managed to finish up his investigations because of the precious recommendations he gained from your own web site. It is now and again perplexing to simply find yourself giving freely steps that some other people may have been selling. And we also realize we now have you to give thanks to for that. These explanations you have made, the straightforward web site menu, the relationships you assist to engender – it is mostly wonderful, and it is leading our son in addition to us do think this issue is exciting, which is certainly especially fundamental. Many thanks for the whole lot! allbarefootrunninggenuine.com

    ReplyDelete
  36. My brother recommended I would possibly like this blog. He used to be totally right. This put up actually made my day. You can’t consider simply how so much time I had spent for this information! Thanks! expert-fiscal.com

    ReplyDelete