Pages

Friday 4 January 2013

almond sponge chocolate cake


Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..

Bismillahirrahmanirrahim..pembuka bicara 2013..sihat tak semua??..semoga semuanya diberi kesihatan yang baik ditahun baru..ada azam baru tak?....bagi zila azam tahun lepas tak tercapai lagi..rasanya nak kena sambung ke tahun ini..insyallah..

mesti minggu ini masing-masing tengah bz menguruskan anak-anak terutamanya yang masih tahun 1..
jikalau dijohor rasanya lagi bz sebab 2 sesi persekolahan wajib dihadiri..sekolah agama dan sekolah kebangsaan..kekadang nampak adik-adik nie macam tak larat jew nak bawa beg sekolah sebab beg dah lebih berat dari orang yang membawanya..h ehhee..



tapi bagi zila tahun ini sama macam tahun lepas..jadual dan rutin masih sama..sesi persekolahan anak pun tak berubah..tapi biasalah kalau dah jadi ibu tanggungjawab memang berat..menguruskan anak tanpa rasa jemu..sentiasa menginginkan anak kita berjaya didunia dan diakhirat ..aminn


berbalik pada resepi pembuka tirai 2013..almond sponge chocolate cake..sebenarnya dah agak lama teringin nak makan kek chocolate..tapi nak buat alahaaii memang malas sangat...

dan bila kerajinan tue dah sampai ..zila deco simple-simple jew kek nie..hubby zila agak cerewet sikit bila makan kek..kalau tak ada cream dia kurang minat..sapu fresh cream pun tak apa asalkan ada hiasan atas kek..macam ragam betul kan..



tapi bagi zila dan anak tak cerewet sangat..kami nie sempoii jew..apa yang ada makan jer la...he hhee..sebenarnya kek nie kerap jugak zila buat..kek ini antara kek fav kami sekeluarga..sekejapan dah habis bertiga kami makan...he hhee ganas betul..zila rasa keenakan tue terletak pada badam ..rasa krukk-krukkk tu yang best..

oklah sampai disini dahulu buat kali ini..insyallah bertemu lagi nanti..resepi zila sertakan dibawah..silakan pada yang nak mencuba selamat berhujung minggu...bye semua..^__^




Almond Sponge chocolate cake

Bahan A
4 biji telur 
120g gula kastor
1 camca besar ovallate
1 camca besar mayonis original

Bahan B 
80g tepung gandum
20g serbuk koko
20g tepung jagung
1 camca teh baking powder
satukan semua bahan dan ayak

Bahan C
65g butter cair / minyak 

Cara-cara
1 - satukan semua bahan B dan ayak.
2 - satukan semua bahan A dalam mangkuk dan putar dengan mixer sampai gebu dalam 15 minit.
3 - kemudian tambah bahan B yang telah diayak tadi.dan putar hingga 2-3 minit.
4 - tambah bahan C dan putar lagi dalam 2 minit. 
5 - gris loyang alas dengan kertas minyak.
6 - panaskan oven dalam 15 minit..kemudian bakar kek 170c selama 45 minit atau sehingga kek masak.
7 - keluarkan dari oven dan terbalikkan kek selama 10 minit.
8 - bolehlah di potong dan hias ikut kretiviti masing-masing




Buttercream
2 cawan shortening
1 cawan mentega
450 gram gula icing
1/2 cawan susu segar
sedikit essen vanilla

cara-caranya
satukan shortening dan mentega pukul hingga keputihan
masukkan gula icing sedikit demi sedikit pukul lagi 
tambah essen vanilla dan masukkan susu segar sedikit-sedikit
putar lagi seketika 
siap 


Hiasan
hias mengikut kretiviti masing-masing..
1 cawan fresh cream dan mix hingga kental
1 cawan badam - disangai dan di blander kasar
potong kek kepada 4 bahagian
lapis dengan buttercream,sapu jem yang digemari..zila guna respberry kemuadian taburkan  almond
ulangi sehingga siap..last zila sapu keliling kek dengan fresh cream dan tabur badam yang sudah dikisar.

30 comments:

  1. salam Zila aduhyaiiiii dah terliur sangat tengok kek Zila, kek cam gini dah lama teringin nak buat tapi belum menjadi lagi hahah lepas ni nak try lah ...

    ReplyDelete
  2. Asslmkm Kak Zila.
    Pehh..Kakkkk..sedapnyaa.

    ReplyDelete
  3. Salam Zila, akak pun buat kek coklat utk besdey anak...

    ReplyDelete
  4. tertawan hatiku melihatnya....!
    Cntik pic akak.....nmpk sedap plak kek tu..nak buat2 kek skrng nie....maleh yg amat la haiiii.....kadang rasa nak mkn...sy beli je kak.....hehe....
    Hati nak buat....tp tu la kan....m tu besor sngt....:-)

    ReplyDelete
  5. ahkakkkk... nak 3 potong boleh? terliur sungguh dh ni.. nak juga hehehe..
    cantik, kemas, menarik lagi menyelerakaan kejadian kek tu :)
    buttercream n frescream tu pun mudah je bahannya... mas simpan resepi la, nnt free blh try :)

    ReplyDelete
  6. As'salamualaikum Zila ...

    amboi ...!! Menggoda sungguh kek zila tuu~~
    Selamat tahun baru ;)

    ReplyDelete
  7. Zila nie buat apa pun menjadi. Bilalah nak panggil kakak makan-makan semua nie.

    ReplyDelete
  8. salam zila....
    nie...buat yan tak boleh tahan nie....nampak sedap dan menyelerakan lah....bila dapat mersa nie...ye...

    ReplyDelete
  9. wah sedapnya...nk sikit..ade lg x..suka kek coklat ade almond cmni..gluppp..gmbr pon cantik!!

    ReplyDelete
  10. Salam Zila cayang....
    jangan itu macam bah...tak tahan tengok potongan2 kek tu...klu dekat2 i nak singgah gak,tp ni jauh la...

    ReplyDelete
  11. assalam Zila
    sedapnya zila ,ramai tayang kek coklat di thn baru ni
    akak pun tgh tercari-cari ni nak wat kek apa utk besdaya ank dara dan anak teruna akak ni ...blhlah akak try resepi disini ye Zila he he

    ReplyDelete
  12. Tapau sepotong ye Zila... nampak sedap sangat!

    ReplyDelete
  13. adoiii, tergoda betul di tengah2 rembang Jumaat ni ngan kek kak Zila. Kita pun suka yg ada krim kalau tak rasa kering jer kat tekak ni ha, hehe

    ReplyDelete
  14. cantiknya

    tina dulu2 makan je kek biasa ni, tapi semenjak dua menjak ni tekak mengada nak jugak yg ada krim2 ni hehe

    tapi kan tina musykil, adunan tepung dia sikit je tapi dpt potong sampai 4 layer, guna loyang kecik ke ni

    ReplyDelete
  15. Salam...uuiiihhhhh...sedap menggodanya......terbayang2 keknya yang bercream dengan taburan kekacangnya...klu saya makan kek ni mesti ada kopi panas...

    ReplyDelete
  16. tina othman
    akk jawab di blog tina :)

    ReplyDelete
  17. Amboi.. very d mengancam kek tu..

    betul lah kan.. anak2 kalau bawa bag... macam nak roboh bahu kita tengok..

    ReplyDelete
  18. Amboi.. very d mengancam kek tu..

    betul lah kan.. anak2 kalau bawa bag... macam nak roboh bahu kita tengok..

    ReplyDelete
  19. wow...cantekkk nya kek... soo yummyy... pic pon canteek....

    ReplyDelete
  20. Salam kak zila.. cantik potong kek tu. tun kalau potong kek nk layer2 cream mmg hancus. senget benget jadinyer. hihi... tun jenis yg x suka mkn cream topping kek tu. kalu beli kek yg ada cream mmg duk kikis2 buang cream dia, membazir kan.

    ReplyDelete
  21. Salam dear...
    Happy New Year too..semoaga thn nie memberi lembaran baru yang lebih baik...dari last week nak baking...tp x menyempat+kemalasan...hehe mmg mengancam sgt kek nie..kalau bagi 3 keping nie sure leh tadah piring lg x???hehe

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Zila,

    Wah Zila...cantiknya kek Zila nie...terpegun kak Nur tengok...mcm nk cekup tapi tk dpt2...lagi2 gambar pun menarik bertambah terliur dibuatnya.

    ReplyDelete
  23. salam zila... fuhhhh menjejes air liur nengok kek nih...kompom sodapp!

    ReplyDelete
  24. Assalam Zila.
    Terliuq akak tgk kek tu...rajin betul zila ni ye.

    ReplyDelete
  25. shorthening tu macamana?. ayu nie byk y tak kenal..

    kalau bt kek mcm zla tu.. faham lah..
    bab2 deco macam fail....

    maklumlah jari2 kasar sbb masak lauk pauk jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu..shrtening tue ada jual di kedai brg2 kuih..mcm majerin tp colour sgak putih..alahaiii sama la kita jari akk pun kasar tau..

      Delete
  26. semua cantik-cantik! kek cantik, blog cantik, gambar cantik, orang pun cantik

    ReplyDelete