Pages

Friday, 14 September 2012

enoki mushroom tomyam





Assalammualikum..
salam sejahtera dan salam sayang  semua pengunjung blog zila. diharap semuanya happy always..terima kasih atas komen-komen yang indah..zila pasti akan membuat kunjugan semula..antara lambat dan cepat tau..i love u ..

Enoki Mushroom


sekejap  jew dah hari jumaat. atau dalam bahasa Arabnya “Jumu’ah” yang berasal daripada perkataan “jama’a”, bermakna ‘berkumpul’. Berkumpul yang dimaksudkan di sini ialah menunaikan solat dan mendapatkan ilmu (melalui khutbah) dengan ‘duduk sama rendah berdiri sama tinggi’ .

tanpa mengira warna kulit atau pangkat, kekayaan, dan keupayaan. Pada waktu inilah nilai manusia itu sama, yang membezakannya hanyalah iman dan takwa terbit tanpa disedari. 





ok lah hari ini nak share satu lagi masakan..kiranya masakan yang memang kerap zila hidangkan buat keluarga kecil zila.

memang mendapat sambutan yang menggalakkan dari anak zila kalau buat tomyam macam ini...   pernah makan x?
rasanya amat-amat sedap..kadang-kadang zila tak letak bahan-bahan yang banyak..cuma udang dan enoki mushroom nie jew ..siapa yang pernah rasa mesti akan jatuh hati..




zila buat tomyam ini semalam,dua tiga hari nie tekak rasa nak makan sup-sup ataupun tomyam..hari-hari sampai buntu tak tau nak masak apa..nak makan diluar memang dah jemu..so plan dengan anak nak buat enoki tomyam.pergilah kami berdua ke jusco mencari bahan-bahan yang diperlukan..



Resepinya seperti tomyam  biasa..cuma bezanya ada penambahan cendawan enoki..rasanya lembut..bila dah bercampur dengan kuah tomyam lagilah sedap..sebab ada rasa masam-masam dan pedas.bagi zila tomyam lebih sedap jika kuahnya pekat..kalau cair memang zila tak minat..biasanya zila letak air tak banyak sebab suka pekat..dan aroma dari daun limau dan daun ketumbar memang zila suka..oklah jom semak resepi tomyam yang mudah..



Enoki mushroom tomyam 
by - zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
enoki mushroom - 1 paket 
beberapa keping - udang,ayam dan sotong
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji bawang putih - ditumbuk
cili padi merah ditumbuk - ikut kepedasan masing-masing
2 batang serai - diketuk
sedikit daun ketubar
5 helai daun limau purut
2-3 sudu besar pes tomyam
perahan air limau 
4 cawan air - ikut kepekatan masing-masing
beberapa biji tomato - potong 4

cara-caranya
tumis  bawang putih dengan sedikit sahaja minyak..hingga sedikit kekuningan.
masukkan ayam kacau sebentar dan tutup,sehingga air ayam keluar.
kemudian masukkan air biar hingga mendidih.masuk serai,cili padi dan bawang besar,daun limau dan pes tomyam.
masukkan enoki mushroom dan tomato.last masukkan perahan air limau.perasakan semuanya dan sedia dihidang.



 selamat mencuba - bye semua