Pages

Tuesday, 30 October 2012

rendang ayam cili padi hijau


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..salam aidiladha buat pengunjung blog zila..semoga semuanya sihat..




ketupat merupakan hidangan aidiladha bagi masyarakat melayu di malaysia..bagi masyarakat di kampung biasanya jika tiba musim perayaan kita selalunya bertukar-tukar hidangan..kadang-kadang saya pun tertunggu-tunggu apakah hidangan yang diorang akan hantar dirumah emak..



dan jiran-jiran disekeliling rumah emak biasanya orang banjar dan orang bugis..bagi masyarakt bugis dipagi raya diorang jarang menyediakan ketupat..burasak merupakan hidangan utama beliau.rasanya memang sedap..



salah satu dari hidangan dihari raya zila tempohari..rendang ayam cili padi hijau.zila suka masak macamnie..kering-kering..letak santan sikit jew..lepas tue buat agak pedas sikit..waalaaa..berdesing telinga..h hehee

Rendang ayam cili padi hijau

ayam - 1 ekor
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
20 biji cili padi - lebihkan jika suka pedas
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai diketuk
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan
daun limau purut
daun kunyit
kerisik - dalam 4 sudu
sedikit santan pekat
garam dan gula mengikut rasa
air asam jawa.
penumis 1 paket




cara-caranya


  1. bersihkan ayam dan potong ikut suka.
  2. kisar dan tumis bahan -bahan di atas kecuali daun limau dan daun kunyit
  3. masukkan serai dan tumis sehingga naik bau..masukkan ayam gaul rata.
  4. masak ayam hingga empuk dan pekat
  5. perasakan masam dan masin
  6. masukkan daun limau purut dan daun kunyit..sedia di hidangkan.


26 comments:

  1. Oh tak pernah buat zila. Mulalah kakak merancang. Daging banyak tak kiralah boleh juga buat gantikan ayam ke daging. Mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya makan ketupat dgn rendang. Saya jarang makan dengan rendang ayam sebab selalu buat rendang daging...lenkali leh try rendang ayam pulak... :)

    ReplyDelete
  3. salam sis

    kalu leh cer bg resipi atau teknik memasak burasak ni..walau saya keturunan banjar..tp ye r..banjar moden..mna nk tahu...tnya mak lagi r x tahu...x diwarisi

    ReplyDelete
  4. amaniammar..burasak akk x pernah buat..itu jiran akk yg bagi:)insyaallah jika akk dh pandai nnt akk show disini jgk yer.

    ReplyDelete
  5. hmmm.. telan air liur jerlah akak pepagi ni.. ;P

    rendang ayam mmg sedap kalau guna ciliapi.. pedas baru layann.. kan zila cayang :)

    ReplyDelete
  6. wslm Zila manis
    ye kan akak pun rindu suasana knak2 dulu time raya mak selalu suh hantar pinggan kat jiran2 di pagi raya tu he he skrg dah tak ikut sgt di kg pun
    ketupat tu jarang kat kg akak selalu ketupat daun palas je sb lambat nk anyam he hetp akak suker ketupat ni
    makan dgn ayam rendang pedas hijau cuma kat kg lebih kepada lemang je

    ReplyDelete
  7. Salam k.zila.....<3
    Menu kita sama le pgi raya ari tu....sy guna ayam kg....mmg sedap la mkn pedas kan.....mmg mabeles...!

    Apa bendenya yg 4 segi tu kak.....dah rupa mcm tpung bungkus je....pulut ke?

    ReplyDelete
  8. syifa
    lg pedas lg sedappp:)
    yang 4 segi tue burasak..makanan org bugis..tp akk lom pernah cuba buat lg..klu wt ktupat tue akk teror la..h ehhee yg itu jiran kami yg kasi..tp rasanya mmg sedap.

    ReplyDelete
  9. Makan nasi impit +rendang + kuah kacang....perrrrrggghhh

    ReplyDelete
  10. macamnakmakan ketupat lagi la pulak...tahun ni tak jumpa rendang ayam..

    ReplyDelete
  11. sedapnya.....rendang tu....jangan kata ngan ketupat ngan lemang pon sodap nih.....

    ReplyDelete
  12. sdpnya rendang tu pedas2 huh bahgia rasa nya kalau dpt makan Zila cayangggg

    ReplyDelete
  13. fuiyoo..akak tgk gambo pun dh tau betapa berdesingnye rendang zila nih..hehe!

    ReplyDelete
  14. Dah lama tak buat ketupat daun kelapa. Malas nak tunggu lama sangat nak merebusnya.

    ReplyDelete
  15. Sedapnya rendang ni. Terima kasih kongsi resepi ni akak.

    ReplyDelete
  16. Pedasnya rendang ni...merah telinga akak ni ha...

    ReplyDelete
  17. Lapar la pulak tengok ketupat nasi tu...lauk dia mane Zila?

    ReplyDelete
  18. wahh.. pasti berasap!
    kalau sebelah rumah mertua.. cili padi adalah bahan penting dlm masakan tak kira masak apa pun.. kiranya cili padi memang tak pernah putus... now sejak dah kawin dgn suami.. kat rumah akak pun tak pernah putus cili padi.. hehe..

    ReplyDelete
  19. kak Zila cyggg...sedapnya..siap ade ketupat lagi tu...mantoppp

    ReplyDelete
  20. Burasak tu mmg hidangan org Bugis kan? famili akak ada juga darah bugis tapi satu hape pun emak akak tak reti buat. Pernah sekali kakak akak try buat burasak, rebus berjam2 tapi tak menjadi...hehe..kena kursus dgn org bugis tu.

    sedap nmpk ketupat dgn rendang, terlior akak ni walau raya dah tamat.

    ReplyDelete
  21. salam kenal2..dah lama tak makan ketupat anyam ni..sejak dah ada yg instant..sedap la pulok

    ReplyDelete
  22. Assallamualaikum zila.. Sedap ni. Teringat rendang ayam cili padi mak di kg.. Best nyerrrrr... Tapi kalau zila hulur semangkuk pun naz terkam jugak..hehehee

    ReplyDelete
  23. Kind of now dear? Us all use one on the occasion- specially when ended
    up urge famous results in frozen margarita method!
    The cutter is designed to gently slice typically the e currently being
    a knowledgeable printer by making usage of stronger-hitting engine and as a consequence metal blades.


    My page :: blender tech blender

    ReplyDelete
  24. zilla boleh beritahu nama jintan tu jintan manis or putih dan pemumis tu apa. kak ingat nak buat untuk open house

    terima kasih dan selamat hari raya aidil fitri

    Kak Zainab Kuala Lumpur

    ReplyDelete
  25. Salam kak zainab.
    Jintan manis zila guna,penumis tu ..4 sekawan.yg ada kayu mnis..bunga cgkih.plaga..buga lawang dn lada hitam..tq kak sudi cuba..slmat hari raya utk akk n family.

    ReplyDelete