Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..
dah makan ke belum??..jom makan kuih tart..pada sesiapa yang rajin bolehlah buat untuk minum petang..dan yang tak berkesempatan bolehlah beli jew yang dah siap..tinggal ngaappp jew..he hee
ini projek sabtu lepas sebenarnya,rasanya macam dah lama tak buat tart buah..bila tekak terasa-rasa nak makan ..mulalah semangat nie datang..perkara yang paling zila malas iaitu buat shell dia..waalaaaweii ..menguji kesabaran betul menekan satu-satu kat dalam mould..he hee tapi berkat kesabaran tue..membuahkan hasil yang berbaloi-baloi..
Alhamdulillah shell tart sangatlah sedap.terasa lemak-lemak susu tepung tue.resepi nie dari kawan sekolah zila yang rajin memasak juga,kecik dan comel jew orangnya..biasanya dia memasak di sekolah..sebab dia mengajar pendidikan khas.sedap sangat mia zila akan buat tart telur pulak lepas ini ok..muaaahhh i lapp u.
Tart shell
150g tepung gandum
1 tsp tepung kastard
1 tsp susu tepung
1 tsp susu tepung
1/2 sudu besar gula
1/2 biji telur yg dikocok
100g butter
cara kulit
1. satukan tepung gandum, tepung kastard, susu tepung dan gula.
2. kemudian masukkan butter yang telah dipotong kecil-kecil.
3. Guna jari utk mixkan adunan masukkan telur dan gaul rata.
4. balutkan adunan tersebut dan simpan dlm peti sejuk.
Filling
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 g butter
2 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter.
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 g butter
2 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter.
Kacau rata dan masak atas api perlahan hingga pekat.
padamkan api dan tuang esen vanila dan butter.
sebatikan dan biarkan sejuk.
- Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan masukkan dalam acuan,tekan dan ratakan mengikut ketebalan yang dikehendaki.
- Buat hingga habis. Kemudian cucuk-cucuk permukaan kulit tat dengan garfu.
- panaskan oven pada suhu 175C bakar selama 10-12 minit atau hingga kekuningan.
- Bila masak, keluarkan kulit tart dari acuan dan sejukkan diatas redai.
- Paipkan dgn krim pastri tadi.
- Susun buah-buahan segar mengikut kreativiti masing-masing.
selamat mencuba kepada sesiapa yang nak mencuba.bye semua.
salam k.zila yg rajin !!!!
ReplyDeletengeh3....puji dulu nie....bak mai 2 3 ketul....nak membuatnya malas.....:)
salam zila.....
ReplyDeleterajin zila nie.....yan bukan tak teringin tapi....tak berapa nak rajin gitu....sedap ....yammy....
Seimbang ni Zila... kaya dengan buah!
ReplyDeletelama sungguh tak makan.. samalah, malas nak menekan shell nya tuh.. huhu
ReplyDeletenampak sedap gambar atas tu, mintak tiga ketul!
Ish3x menantu sapa ni rajin sungguh no... bak mai barang seketoi dua..nak buat kak mas maleh la.
ReplyDeleteRajinnya zila buat tart,macam2 boleh letak buah apa ya.
ReplyDeleteSalam kakak cantek!!! tgn masak ke tuuuu??? ehehe.... nak nak nak yg bluberry byk2 tuuuu, fuhhhh! ni kalau makan mmg kenyang buah, suke2!!
ReplyDeleteSubhanallah cantiknya tart zila nii, tergoda akak ;)
ReplyDeleteas-salam Zila
ReplyDeleteLooks so delicious and inviting...
Assalamualaikum Zila :-)
ReplyDeleteRajinnya dia mengetart...hehehe...kalau teringin nk makan malas pun jadi rajin...bukan begitu puan zila cayang!...
Wahh.. Sedapnyer nampak.. Akk nk yg blueberry tu yer cayangg.. Bolehh??
ReplyDeleteKak Zilla.... Tolong... teringinnyer.. terasa2 kat tekak ni lemak2 cheese n masam2 buat tu.. camani? tak pernah buat.. selalu oder kat kawan.. teruk tak.. tgk akak punya tart ngan buah segar.. terliur tu.. nak 5 ketui ha ha ha melampau bunyinyer he he he
ReplyDeleteRajinnya zila....cantik sgt kejadian tart tu.Letak buah2 segar mmg best ye.
ReplyDeletesuami saya mesti suka nie :)
ReplyDeleteGambar semua cantik!
ReplyDeleteAkak suka ^_^
wslm zila
ReplyDeleteblm dik he he sini hujan takdpt keluar kedai he he makan biskut le nampaknya
hasil tangan zila ni memang cantik dan pastinya rasa sedap,
akak seminggu skali buat utk budak2 sekolah kat taska he he
Mmg comey! Gmbar yg meletupzzz la zila...n yg ai suka beri biru itu comey cenonet aje cm saya....
ReplyDeleteslm Kak Zila cygg..wah kak sedapnya..gambo pon sgt cantik la..dh tahap pro dh ni..
ReplyDeleteKena gigih dan rajin nak membuat tart buah zila nie. Kakak kecur ajelah zila. Nak buat tu memang tak adalah..
ReplyDeleterajin banyak akak ni...saya ni nak makan tart tapi bertangguh je..cantik kak hasil tartnya tu..
ReplyDeletemasyaallah..cantik menawan tart zila wat nih..rasa xam sayang nk mamam..hehe!!
ReplyDeleteOch, I love your blog!!!! The pictures are adorable. And that recipe is delicious
ReplyDeletesalam Zila..rajinnya dia.K.atie xpernah buat tart pon...tp tgk zila punya mmg best..mewah dgn buahan.
ReplyDeletepergghhh, sedapnya tat buah....i likeeee
ReplyDeleteSedapnya tart buah...nak jugak yg dua ketui tu..
ReplyDeletebaru aje duk teringat2 nk buat fresh fruit tart...ok..nani salin resepi kak zila dulu ye.
ReplyDeleteAs'salam Zila
ReplyDeletemewah dengan khasiat, cantik pic dan semestinya sedapp!
sy suka tat bluberry..
ReplyDeleteCantik & sedap..
ReplyDeleteoh my... pertama kali saya masuk blog ni terus mata saya terpukau .. saya terpana..
ReplyDeleteterus saya cari ikon follower! nak follow!!
cantiknya gambar2 di ambil.. teruja nya rasa.. boleh saya jadikan cik zila inspirasi saya!! waaa.. sukerrrnya rasa... =D
bykknya resepi masakan yang best2!! :)
salam kenal.. =)