Pages

Thursday 18 October 2012

apam tepung beras a.k.a apam salju


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam salam sayang untuk semua..really miss u allz..



selamat pagi semua..
uiitsss dah beberapa hari tak mengupdate blog..rindunya dengan semua..terasa rugi jugak sebab tak sempat nak skodeng dan BW macam biasa..



sebenarnya dalam minggu ini zila agak sibuk,biasalah tuntutan kerja yang tak ada penghujungnya..hari ini baru free sikit..he heee bolehlah terjah dapur kawan-kawan semua..insyaallah zila akan membuat kunjugan balas antara lambat dan cepat ok..ummahhh i love u all..



oklah cerita bab masakan pulak..hari ini zila share entry tertunggak,jumaat lepas zila buat apam nie..seumur hidup memang tak pernah buat..h ehhee teruk betul kan..suka makan apam macamnie..tapi biasanya zila beli jew lah..tapi bila sedikit kerajinan tu datang..mulalah mencuba nak buat sendiri..tapi nak menunggu 3 jam tu yang malassss sesangat...he heee..




tapi kesabaran tu berbaloi..sebab apam nie sangat lembut..sedappp..zila ambil resepi nie dari rakan facebook..minta maaf sebab tak letak nama..time tu main salin jew resepi..zila ada bookmark page tue..tapi tak tau kat window mana..sebab lappy zila nie ada 3 window..last-last pening nak mencari..



pada sesiapa nak mencuba bolehlah cuba ok..zila panjang-panjangkan lagi resepinya disini..mintak halal pada penyumbang resepi..bye semua..



Apam tepung beras a.k.a apam salju

bahan-bahanya
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil  yis mauripan
kelapa parut
sedikit garam



cara-caranya

  1. blend nasi dan air hingga hancur.
  2. kemudian masukkan brown sugar dan gula pasir blend beberapa minit lagi.
  3. dalam bekas lain satukan tepung beras,tepung gandum dan yis mauripan.
  4. campurkan adunan nasi tadi kedalam tepung..kacau rata
  5. bahagikan kepada beberapa warna yang digemari.
  6. perap 3 jam baru boleh dikukus.
  7. masukkan dalam acuan lompang atau acuan yang digemari
  8. sapu minyak pada acuan terlebih dahulu supaya tidak melekat.
  9. kukus lebih kurang 15 minit
  10. sedia dihidang.




35 comments:

  1. salam kenalan zila..kita dtg sibuk lg dapur awak cantik la apam pinky ni...gebus kan apam dia..kita pun wat tu ari...

    ReplyDelete
  2. salam kenal zila,wahh nama kita dh nak sama nie..h ehhee mmg gebu apam nie..mkn x pernah jemu:)thnks sudi singgah :))

    ReplyDelete
  3. Salam dik...akak nak kacau rumah org je 2-3 hari ni...cuti up-date blog...
    nak apam skit...

    ReplyDelete
  4. akk mar..thnks sudi singgah..jgn cuti lelama nnt kita rindu:))

    ReplyDelete
  5. as-salam zila
    Lovely looking apam. Looks so soft and inviting..

    ReplyDelete
  6. Zilaaaa...! mana apam gebus ni... dh lama k.gee tunggu... perut dh keroncong nih...

    ReplyDelete
  7. pandai nye akak buat apam ni.. pertama kali buat dah jadi.. pandai2.. mesti sedap tu..

    ReplyDelete
  8. miss u too...asz pun teramat bz dis week..bdk tgh final xm...xdpt nak mengupdate n BW...curik2 jer nie BW bl tgk kat fb :)) btw mmg gebus apamnya...love its colour---soft pink n purple :))

    ReplyDelete

  9. miss u Zila manis
    sedapnye makan apam beras cicah kelpaparut tu, akak suka sgt kalu makan ngan kelapa byk2 he he
    airtangan zila memang cun, dgn kaler pink sweetnya...
    akakpun biasa wat resepi ni memang sedap kan

    ReplyDelete
  10. Apam snow white memang sedap..Rahel pun suke sangat dg apam yg ni...takde kelapa pun jalan...hehe

    ReplyDelete
  11. Salam perkenalan..
    cantik2 nya apam.. Amy suka sgt ngan apam ni. Minta izin copy ye.

    ReplyDelete
  12. Kakak suka apam tapi tak pandai buat gebu macam zila punya cantik..

    ReplyDelete
  13. ya allah apam kesukaan ana-anak ni...

    ReplyDelete
  14. salam Zila akak nak apam ni sbb akak pun hantu apam ni tau gebus debus lah tengok apam tu amcam nk ambik je sebijik dua bijik

    ReplyDelete
  15. Apam beras memng sedap Zila... dari kecik lagi dah gemar makan apam ni, takpernah jemu!

    ReplyDelete
  16. Salam zila,
    Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Salam zila,
    Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

    ReplyDelete
  19. Salam zila,
    Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

    ReplyDelete
  20. ala comelnya apam tu....minta sikit boleh......

    ReplyDelete
  21. Asslmkm Kak.
    Nakkkk..hehehhe..Cantik apam akak. (^_^)

    ReplyDelete
  22. Apam...mmg akak suka,hari2 pun tak jemu.pink tu zila....menarik dan nampak gebu sekali.

    ReplyDelete
  23. memang sedap apam ni...makan 1 ketul mmg tak cukup...kena banyak ketul la kak...

    ReplyDelete
  24. Cantiknya
    Akak suka apam ni
    Sedap

    ReplyDelete
  25. Cantiknya apam, love the sweet pink colour too.

    ReplyDelete
  26. waduh..cun banget apam zila wat nih..gebuss gebass tul nmpaknye..nk minta ada lg belen x??

    ReplyDelete
  27. uwaaa... cantiknyer apam tu... bertambah comel dengan warna pink yg lembut tu... suka tgk.. kalau boleh suap ke mulut lagi best.. hihi..

    ReplyDelete
  28. As'salam Zila ....

    lama nyer Nina tak singgah sini...
    Rindu kat Zila <3
    sedap dan look so sweet apam pinky Zila tuuu~

    Nina nak 5 ketul?? hehehe . . .

    ReplyDelete
  29. slm Kak Zila cyggg...

    lmbt singgh ni mesti dh abiskan apam pink gebus tu...

    kalernya pon lembut..mmg sedap dimakan dgn kelapa tu kan..

    ReplyDelete
  30. pagi2 nih lum breakfast lagi nampak lak apam salju gebus kat dapur zila... aduhai...terus lapo nih...dappnye

    ReplyDelete
  31. salam zila... lama benor tak mengapam si salju nih... 3 taun lepas kot.. hihihi

    ReplyDelete
  32. akak cun! apam pun cun nih!
    =)

    ReplyDelete
  33. Sgt sedap dan gebu ... dah buat 3Kali dlm tempoh 2 hari tu. Mmg terbaek la...suka <3




    ReplyDelete