Pages

Friday 7 September 2012

samosa kentang




Assalammualaikum.
salam sejahtera dan salam sayang semua.terima kasih pada follower baru..sebab sudi bertandang kemari ..semuanya zila dah follow balik...kalau ada yang terlepas pandang bagitau tau...almaklumlah manusia biasa..he hhe hee..





 Dah makan ke belum..?.masing-masing mesti dah bersarapan pagi ataupun makan tengahari..hari ini zila malas betul nak ambil sarapan..setakat minum susu putih jew..nak  makan pun rasa tak ada mood..tapi acara membuat sarapan memang tetap diteruskan..sebab orang dirumah nie ..semuanya pemakan..terutama anak zila tu..




mesti semua pernah buat samosa kan?..tak kiralah inti apa ..tapi rasanya ramai yang gemar kan..semalam pagi ada sedikit kerajinan  yang tiba - tiba hadir kat diri nie..ha ha haaa..biasanya kalau teringin nak buat kuih zila akan buat pada hari cuti.. sabtu atau pun ahad pagi..kalau ahad petang memang dah tak sempat nak buat apa-apa..




kerana ahad petang tu biasanya zila bersiap untuk mengemaskan baju en hubby..dan lepastu hantar dia ke airport..tu la rutin tiap-tiap hari ahad..so semalam pagi bagun awal2 pagi kiranya dah macam orang  nak bersahur la pulak..he hhee hee..buat inti kentang nie dulu..bila dah siap inti lepastu barulah fikir pasal nak melipatnya pulak..




zila buat tak banyak manapun ..lepaslah untuk kami bertiga..suami yang teringin nak makan samosa nie..kulit popia dah lama terperap kat peti ais tue..asik main keluar masuk..keluar masuk jew..hehhe hee..goreng sikit pastu bawak sikit untuk member office merasa..




oklah disini zila sertakan resepi yang biasa zila guna..biasanya zila tambahkan daun sup,tapi stock daun sup dah habis..so zila tak letak..kalau ditambah daun sup memang wangi jew inti kentang tue..pada sesiapa yang nak mencuba silakan..selamat mencuba ok..bye semua..




samosa kentang : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
1 paket kulit popia besar.
5 biji kentang  - dipotong dadu
setengah peket serbuk kari- zila guna babas
1 batang serai - diketuk
1 peket penumis
sedikit garam
sedikit gula
3 batang daun sup - dihiris

bahan kisar
1 batang lada hidup  - lebihkan jika suka pedas
1 biji bawang besar 
2 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
3 sudu besar udang kering
3 sudu besar ikan bilis kopek
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan
1 sudu besar ketumbar

cara-caranya..
inti
  1. tumis penumis dan serai seketika,kemudian masukkan bahan kisar,masak sehingga wangi
  2. masukkan rempah kari dan masak seketika lagi.masukkan kentang tumis seketika dan campurkan sedikit air.
  3. masak sehingga kentang empuk,tambahkan sedikit gula,garam dan sedikit air asam.
  4. kemuan masukkan daun sup yang telah dihiris..tunggu sebentar kemudian tutup api.
  5. potong kulit popia yang besar kepada dua bahagian.
  6. masukkan inti ,kemudian lipat seperti segitiga sehingga ke hujung.
  7. gamkan hujung kulit popia dengan sedikit bancuhan tepung gandum.
  8. goreng samosa dengan api kecil sehingga kekuningan.
  9. angkat dan boleh dihidang.

rempah tumis/penumis







35 comments:

  1. akakkkk... mas dtg bwk sepinggan cheese cake nk mintak ganti dgn sedulang samosa boleh? hehehe... suka2 tgk picas akk...shantik!

    ReplyDelete
  2. Zila... kakak tengah lapar betul nie. Ingat boleh tahan sebab tak makan tengahari tadi tapi bila masuk blog masakan terus lapar. Tengok zila buat samosa lagilah geram.

    Gambar pulak besar macam betul-betul pulak :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Zila Cyg :D
    Jgn lupa tinggalkan sepiring utk Kak Lin tau, leh buat minum2 petang nnt...hehehehe

    Muaaahhhhh....

    ReplyDelete
  4. mass cygg..eehhh ada cheese cake erk..waalllaa boley sgt klu nk tukar n akk..:)

    ReplyDelete
  5. kak zakie..
    zila pun sama kak..nie buat semalam arinie show pun asik dok teringat jew..he hee.

    ReplyDelete
  6. kak lin..
    berehhh kak..akk sedia kopi o erk..nnt leh mkn sama2..:)

    ReplyDelete
  7. Salam kaka cantekkkk yg manis, selamat petanggg!!! eh? lama sgt tak buat samosa, tgk samosa akak minggu depan nak buat kebetulan pulak semalam masa g belanja kita beli kulit popiah padahal kita tak tau pun nak buat apa kulit tu, sbb nak buat popiah punyerlah malas ehehe...

    ReplyDelete
  8. wsalam ika chumill..
    btl tue..akk pun sama..klu x ia2 mmg malas..angin rajin dah sampai time nie..tu yg buat..:)

    ReplyDelete
  9. kak gee cyg..jom join makan kak:)

    ReplyDelete
  10. wah wah..peveret gak ni..kalau beli kat pasar malam.selalu beli rm2 gitu..singgit xcukup...hik3

    ReplyDelete
  11. laskar pelangi..
    he hee samalah kita klu seringgit tu cuma wat rasa2 jew..:)

    ReplyDelete
  12. ptg2 ni nmpak samosa goreng pulak...waduhhhh...dapat mkn panas2 mesti kruk krak betui ni..tp tak pandai nk lipat la kak...dulu pernah buat, lain pesen je jadinya..

    ReplyDelete
  13. Assalam Zila....sedap nampak samosa Zila nih...meh sini 2 keping...wat minum petang... ^_^

    ReplyDelete
  14. salam kak zila.....lebiuuu....:)
    lama x jenguk dapur akak nie...
    gmba pun cun lak tu...sy skrng mood dah terjun ke laut dah nie...tenggelam kat dasar laut dah nak ambik gamba bagai nie...masak hari2...tp malasnya...Allah saje yg tau kak nak wat n3 dlm blog....huhuhu....

    akaknya samosa nmpk sedap la...ada lgi x? ki3....

    ReplyDelete
  15. salam zila....
    petang 2 macam ni perut pun lapar singgah sini nampak pula samosa aduh....!!!!!lagi lapar di buatnya...

    ReplyDelete
  16. zila dear...kenapa samosa mu selim melim mcm diri mu...mokwo nak yg gumuks2..ade lagi ka???

    ReplyDelete
  17. sedapnya... rangup je nampak.

    ReplyDelete
  18. Nampak sedapnya! By the way , apa itu peket penumis huh?

    ReplyDelete
  19. Waw...rajin ko buat samosa Zila...bak mai seketul dua...leh buat sarapan esok...

    ReplyDelete
  20. Assalam zila, waduh tengok samosa zila ni macam dah dekat aje nak masuk mulut..akak suka snacks macam ni tak sedar dah makn banyak..

    ReplyDelete
  21. slm kak Zila cyggg...nk tnye boleh...hb akak terbang ke mne yer tiap mgu naik flight?? maaf jadi pyibukkk ekk..hehe

    wah mantop..geram la pulak tgk samosa inti karipap tu..fav QH tu kak..npe wt xbyk..lebih2 tu bleh la bg QH sikit...

    ReplyDelete
  22. Salam Zila..firstime buat samosa puas gak mengoogle nk cari camna cara nk melipat..hihi
    Zila punya samosa nampak kemas jerrrr

    ReplyDelete
  23. assalam Zila
    cantik kemas samosa Zila ni
    memang feberet anak2 akak ni terutama yg sulong tu yg 2 org lg tu kan makan kulitnya je he he
    akak bab nklipat segitiga tak pas lagi kalu buat pun akak gulong je mcm popia ha ha kes malass namanya kan

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. wsalam Zila cayangg... samosa bungkus 3 hengget plsssss.. :-)

    ReplyDelete
  26. Aslmkm. Honestly mmg terliur.... ni fevret Along, dh lama tak buat!

    ReplyDelete
  27. Zila..masih ada kah..mau dong.. Ini fav melly juga..nyam..nyam

    ReplyDelete
  28. Assallamualaikum Ziela..

    Ziela, cantik jer kulit samosa tu bila dah digoreng. Sangat rangup nampaknya.. Sedapnya zilaaaa...Mintaklah sikit...

    ReplyDelete
  29. tgok kat fb ritu gambor samosa zila neh.. geram jek, terliur sepanjang hari.. nasib bile bangun tido dah lupa.. tapi cari nahas masuk pulak belog.. hah ngigau la malam karang. hahaha

    ReplyDelete
  30. fuhhh... dtg cni pagi2... saje buat terliur tgk samosa kentang zila.. sedapnye... kt pasar mlm samosa 3 segi ni dah mahal kn.dulu2 masa kt msia selalu beli sbb malas nk buat inti tu...hehe

    ReplyDelete
  31. sonia~nasi lemak lover
    pic penumis zila sudah letak diatas tue semoga dapat membantu..:)

    ReplyDelete
  32. QH cygg
    owhh cerita x habis upanya...aah dia naik flight ..suami akk balik ke kl setiap minggu..dia masih bkerja di menara dayabumi..x dpt trnsfer lg dik..:)

    ReplyDelete