Pages

Monday, 23 April 2012

kuih ketayap



Assalammualaikum dan selamat pagi semua
alhamdullilah bertemu lagi disini.pagi yang suam-suam kuku..matahari masih malu-malu nak keluar..dah lapan suku tapi masih kelam-kelam...
ini menambahkan lagi kemalasan saya nak ke tempat kerja..hik hikkk..alasan...alasann..tapi itulah hakikatnya kalau hari isnin bermula...alahhhaaaiii bila la nk jumaat..bila la nak cuti...inilah sikap manusia..tak pernah bersyukur kan..dah cuti dua hari pun tak cukup-cukup..masih mengeluh..tapi time amik gaji tak nak pulak mengeluh...h eh heeee... aduhhaaaii kena kt diri sendiri...kesimpulanya..buatlah sesuatu kerja itu dengan ikhlas..


ok la skip part malas-malas pagi ni..apa saya masak tue..he hehhee yeerr betuulll...kuih ketayap..kuih dadar...kuih gulung....apa-apa nama pun boleh...tapi hakikatnya kuih tue sama jerrkk..rasanya pun sama jerkk..buh la colour apa-apa pun..hakikatnya memang satu...

kuih ketayap nie saya buh corak sikit .sebab saya nie peminat tegar coklat...bubuh la coklat sikit-sikit..biar lagi sedap bila dikunyah nanti...jommm la tgok resepi..resepi dari myresepi..sumbangan princessharyati..sangat suci kejadianya..warna hijau..sehingga meronta-ronta  hati saya nak mencuba..dan resepi ini juga telah dicuba oleh ramai blogger-blogger lain..


resepi asal:princessharyati myr
dicuba oleh:zila4ever.blogspot.com
hasilnya:sangat memuaskan.


Bahan-bahan ( 3-5 orang )
  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan  
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau 
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.









42 comments:

  1. Salam kak zila! Geramnyer kita tgk inti kelapa akak :D pekat betul kaler dia kita suke!! Kita takde stok gula merah pun kat sini sbb mcm tak pernah jumpa gula merah atau kita yg tak tahu hihihi... Sedap buat sarapan kuih ketayap ni kak :)

    ReplyDelete
  2. buat kuih ketayap sendiri memang puas hati nk mkn.bleh letak inti byk2..

    ReplyDelete
  3. Tumpang sarapan kat sini dululah...

    ReplyDelete
  4. Assalam kak Zila, keja rajinx2 tau...jgn malasx2 yer..hehe tapi betul la kak masa saya keja dulu pun sama bila sampai hari isnin jer selalu dh fikirkan hari jumaat...haha sabar jer la kan.

    sedapnya tgk kuih ketayap ni..lama tak buat dan mkn.nk buat tak susah pun tapi tak terbuat-buat juga lagi..hehe

    ReplyDelete
  5. Salam kak zila...kuih ketayap yg mengacam gitu,ade cekelat lagi,Iza kalau buat macam ni mesti dapet sambutan.

    ReplyDelete
  6. Selamat pagi Zila,ceria sangat kaler kuih ketayap tu..suke tengok tapi lg suka kalau dapat join makan kuih ketayap..hehehe.

    ReplyDelete
  7. Mak ai, cumil la ketayap zila ni...saya tumpang la dua ketoi yer...

    ReplyDelete
  8. cantik erm tak tau nak komen apa dah

    ReplyDelete
  9. cntiknya la ketayap dia...
    skrng ketayap dah mcm² fesyen ye...ada yg dot dot...ada belang cmnie...apa pun...seronok kan kdang buat mcm nie...nak makan pun rasa meriah jer....:)

    ReplyDelete
  10. wah tliur tgk kuih ketayap ni...sedap...rajin pulak tu marble2 kan kulitnye tu...gambar pon dh semakin cantik...set baru yer prop tu semua...hahaha

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Zila,

    cantiknya...dh lama kak Nur tk wat kuih ketayap ni...
    mcm tingin gitu nk mkn.

    ReplyDelete
  12. zila,
    tertarik,menarik,terguda...:)))
    betul kata JAH cantik pekat inti zila buat..suka nyer..akak pun rajin gak buat ketayap gini time bnyk inti tuh..nak cari kelapa muda payah laa..

    ReplyDelete
  13. salam Zila,cantik nye ketayap tu teringin lah nak rasa satu pun cukup lah ya kasi akak hehee

    ReplyDelete
  14. cantiknya zila..rajin betul...:)

    ReplyDelete
  15. as'salam Zila ...
    cantik nyer kuih ketayap Zila tuuuu

    ReplyDelete
  16. Assalam Zila...amboiii cantiknya kuih ketayap belang2...hehe.. meh sini 2 ketuiii...sedap tgk inti kelapa tuuu...pekat dgn gula merah... i liiiikkkeeee... ^__^

    ReplyDelete
  17. rajinnyerrr buat ketayap bercorak... tp menarik bila ada corak tu kan... boleh buat anak2 bertambah suka...

    re: rasa calzone tu mcm kita mkn roti berinti daging gitu (bergantung inti yg kita guna samada sedap atau tak.. hehe..) akak tambah cheese sikit.. jd terasa mcm mkn pizza.. kena mkn masa suam2 baru syok (walau resepi suruh tunggu sejuk baru hidang.. heheeh) tp silap letak sikit cheesenya.. kalau letak byk mesti lagi ngancam.. hehhe.. tp sedaplah bg yg minat mkn roti savoury.... bolehlah cuba.. kalau guna pastry puff.. dah tak mcm mkn rotila.. tp boleh aje.. tp dah tak boleh ler guna nama calzone.. kena tukar nama ke puff ayam atau daging la.. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh camtu yer kak..timer kasih yer kak..aah la..btul jgk..klu tukar pastry puff nama dh lain..he hheee..so kena rajinkan diri jgk la nampaknya nie..insaalah nnt mmg nk cuba..sbb ada peminat cheese kt umah nie.:)

      Delete
  18. cantikknya ketayap..
    saya biasanya buat yg colour hijau tu je
    tak up to date langsung saya ni kan

    ReplyDelete
  19. assalam Zila
    tq ye dtg jenggah blog akk
    ketayap memang digemari he he jenis berinti kelapa sb dari kecik duk makan selalu
    cantiknya Zila wat camni,berseni dan mesti kena rajin nih kan

    ReplyDelete
  20. Assalam zila,
    kuih ketayap berpattern ni akak belum berani cuba lagi..takut berkecah dapur kang..hahahaha..alangkan yang biasa aje tu dah kelam kabut nak buat inikan yang pattern..cantik kuih ketayap zila ni..

    ReplyDelete
  21. assala zila..cantiknya kuih ketayap..belu pernah acik cuba cara ni..berbelang kuning coklat

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum zila wah wah jom kita tukar dgn pengat nak tak.. anak Kak Ani dulu suka bawa kuih ni bekal ke sekolah

    ReplyDelete
  23. Malam Zila.. cantik sekali kue ketayap nya, ini bisa di panggil ketayap marble yah.. hehe

    ReplyDelete
  24. Salam Zila.cantik kuih ketayap Zila bercorak....mcm batik pula.pagi2 Isnin gitulahkan nak mulakan kerja....kena cari mood dulu...

    ReplyDelete
  25. cantiknya kuih ketayap tu... diana x pernah lg buat kuih ketayap mcm nie... teringin nak buat... dah lama sgt x buat kuih nie.. asyik beli jer memanjang.. :)

    ReplyDelete
  26. salam kak,
    nak ketayap 2 ketul.org kat sini pun makan ketayap juge..hhehe, tp beli jerrr..

    ReplyDelete
  27. Salam Zila.. sha terlambat sampai.. sure dah habis! tak pe.. nak puji kat sini.. kenapalah cantik bebenau kuih ketayap ko tu yangg... tang inti tu peh! ternaik kening ni tau... punyalah mabeles! nak semua boleh?? ni tupperware.. nah!

    ReplyDelete
  28. Salam Zila..
    wah kuih ketayap yg berubah corak/warna hehehe
    creativelah Zila nie.. ada lagi tak? bak sini 1 hehehe

    ReplyDelete
  29. Assallamualaikum Zila..

    Cantiknya kuih ketayap ni bila dah dicorakkan.. Mmg sedap forever and ever kuih ketayap ni.. Suka... Naz zuka inti dia tu yg lembap2 sikit.. Tak suka yg kering sangat.. Kekadang buat inti daging cincang + sayuran. Best juga..

    ReplyDelete
  30. Assalam Dik Zila...kalau petang2 makan ketayap pun best jugak kan!!Menarik...sebab rajin pulak nak mencorakkan dadar tu!

    ReplyDelete
  31. Wahhh cantik sekali kuih ketayap tu! Memang bes...suka sangat kuih ni. Nak tapau some la dear :)

    ReplyDelete
  32. zila... cantik angat rupe ketayap tu. dulu kita tahu kuih ni warne nyer hijau je kan. sekaran dah mcm2 versi. ada dot dot ada belang2 which i likeeee... tak nah lagi buat resepi ni. leh try ni.

    ReplyDelete
  33. As'salam Zila

    fav diantara kuih2 lama inilah dia kuih ketayap. nak2 kalau buat letak inti kelapa tu banyak2 jadi bila makan terasa keduanya sekali sama banyak..hehehe

    ReplyDelete
  34. as-salam
    wow that looks absolutely gorgeous!!

    ReplyDelete
  35. Salam Zila...Sue pernah gak buat ketayap guna resipi princess haryati tapi plain jeeee...bila tgk sini ngan corak2 menarik ni, wwwooooooowwwww hati terus terguda....anak2 tgk pun suke kan....

    ReplyDelete
  36. This is my 1st time seeing kuih ketayap with pattern, oh, look so beautiful !

    ReplyDelete
  37. Aslmkm. Cantik nya kuih ketayap ni... contemporary lah!

    ReplyDelete
  38. salam
    comel kuih ketayap nie..
    http://mcna-health.blogspot.com/

    ReplyDelete