Pages

Thursday 12 April 2012

kek coklat puding karamel


Assalmmualaikum
selamat tengahri semua..dah makan ke belum..? kalau belum jom jemput makan kek coklat..tapi kena datang rumah la yer..he hehe sebenarnya kek nie buat semalam,sempena pertabalan yang dipertuan agong yang baru semua rakyat malaysia bercuti.so..bolehlah bersuka suki kat rumah sambil mencuba resepi-resepi yang dah lama tersimpan tapi masih tak tercuba..dan saya lah salah sorang darinya..:)

dan semalam juga kita dikejutkan dengan satu gempa bumi kuat berskala 8.7 ritcher berlaku berhampiran tempat yang sama berdekatan dengan bandar Aceh pada pukul 4.38 petang waktu malaysia.dan gegaran kuat juga dirasai di semua semenanjung barat malaysia..tapi semuanya dalam keadaan selamat dan terkawal.




ok la ..berbalik pada resepi nie..rasanya semua pernah mencubanya kot..cuma saya jer yang agak ketinggalan..tu laaa bila BW kt dapur kawan-kawan rasa semuanya nak dicuba..tu yang last-last tak tau yang mana dulu nak dibuat.tapi yang penting kita cuba buat jugak ..walaupun cuma sekali.
kek nie saya bawa ke rumah adik ipar,makan ramai-ramai rasa seronok..sedar-sedar sekejap jew dah habis.resepi nie sepenuhnya dari kak chahaya shiela dan saya share disini juga sebagai rujukan..jom sama-sama tgok resepi..:)


KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila

(A) Bahan (Gula Karamel) 
  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel 
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.


42 comments:

  1. wahh.. sedapnyer!! tun xtry lg kek puding karamel versi coklat nih. tunggu blk kg dulu, kt sini takut tun sorang je yg duk makannyer..

    ReplyDelete
  2. saya pujn belum penah cuba resipi ni..nampak sangat sedap tu..mesti anak2 suka..:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak zila! lamaaaaa sgt lah tak buat kek ni, suke mkn sejuk2 sedap!

    ReplyDelete
  4. lama dah nak buat...tapi entah bila nak buat ni...tq 4 sharing the recipe

    ReplyDelete
  5. salam...
    dah lama kakna tengok resepi ni.nak cuba juga tapi tak sempat lagi..

    ReplyDelete
  6. rajinya zila..bila la umi nak rajin macam liza kan? masuk list dulu ya..umi belum pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
  7. Assalam Dik Zila...wow dari Kuantan Kek tu dah melarat kat dapur Zila dah ya....bila lah agaknya Akak pulak nak merasa Kek yang cantik rupa parasnya ni!!

    ReplyDelete
  8. wahh...sedapnyer kek...mkn sejuk2 pas kuar esbok lagi marbeles kan....

    ReplyDelete
  9. wah KCPK..QH pon teringin nk wt kek ni cantik cmni...tapi xgeti tang karamel tu..penah cuba dah tp karamel huncuss...xtau sbb apa...xjd...mintakla sepotong ehhh

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. as-salam
    menarik dipandang dan sedap dimakan.. ady tengok terpegun aje ..

    ReplyDelete
  12. yang kek ni satu ni pun dah lama dah tengok masa famous dulu berderet je orang buat ... kita lagi x sampai seru hihi ..emm dapat rasa kecoklatan kek dgn karamel nya itu

    ReplyDelete
  13. assalam zila...
    adoiii.. mengancamnya kek tu dik.. perut akak dah mula nyanyi lagu keroncong.. hehehe.. cantik sgt.. & mesti sedap kan? kat mana zila beli acuan yg comey tu... teringin lak tgk org ada acuan comey2 ni... silicone mould ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak madiha
      aisshhh dah ada lagu keroncong yer..he he acuan nie acuan biasa tu kak..yg bawah dia colour merah..beli kt kedai hardwre...silicone mould zila x sempat nk mencari lg..mungkin area2 kl lg byk kut..:)

      Delete
    2. terima kasih sudi jawap soalan akak ye zila..

      eh.. ingatkan silicone mould... cantik sangat.. ke acuan yg sama yg zila buat kek pisang coklate tu? nak cuba2 carik jugaklah.. kalau SM tu.. takut tak termampu nak beli.. hehehh...

      Delete
    3. kak madiha ..aah kak sama acuan yg zila guna utk kek pisang tue..:P..kita suka yg murah2 jer kak tp cantik..he hehe

      Delete
  14. Zila,
    mesti sedap gabungan 2 karamel ngan coklateee tu..simpan dalam freezer makan sejuk2 bestkan!!!

    ReplyDelete
  15. Zila...sudilah kiranya hulur satu slice kek cok puding karamel tu...nak rasa gak..mesti enak banget..

    ReplyDelete
  16. saalam zila..acik nk buat karamel tu yang lemah..selalu jadi hangit.

    ReplyDelete
  17. Cantikmya kekkk. Berkilat2.. Sedap makan sejuk2 kuar dri peti es ni

    ReplyDelete
  18. Salam Zila,ada aje yg enak kat dapur Zila..klu dekat boleh tumpang sekaki (x malu nie...)hehe

    ReplyDelete
  19. yummyyy.kita suka kek ni...tak jemu makan kek coklat bila letak karamel ni..hehehhe

    ReplyDelete
  20. Salam & Slmt pagi Zila :)

    *terpegun jap*
    dah salin resipi dari dapur sheila masa nmpk kat rumah Ummi...
    yrs look exactly like Sheila's... bila lah nk sampai dapur mama!!!
    jealous nyer...

    ReplyDelete
  21. Salam Zila selalu singgah dapur jiran blogger.. rata2 semua dah buat kek ni... tapi rasanya macam mana ya?? caramel dan kek? hehhee... mata pejam ni dok membayangkan aisshhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam shahriah..
      rasanya susah nk digambarkan..he hee kena buat baru leh tau :) tp mmg sedap..x rugi dicuba:)

      Delete
  22. Assalam kak, sedapnya tgk...yg versi coklat gini saya belum buat lagi kak tapi resepi dh lama masuk list bila nk sampai seru nk buat pun tak taula..haha tumpang mkn sini dulu lah yer..hehe

    ReplyDelete
  23. Salam zila...
    fuhhh..berpeluh nak buat...tggu peluh kering dulu baru buat....tapi x buat2 jugak sampai sekarang....tiupkan skit serunya tue zila..haha, cantik keknya..mmg best kalau ngap lepas sejukkan...:))

    ReplyDelete
  24. Ermmmm bila nak rajin ni. Teringin nak makan puding karamel dengan kek cekelat cam ni...

    ReplyDelete
  25. Kelassss ko zila.. karamel coklat kek gitu... tergodda i... tolongggg...

    ReplyDelete
  26. wah2 kak...karamel tu betul2 menggoda...cikwan belum makan lagi ni... =)

    ReplyDelete
  27. Salam Zila.tadi singgah dapur k.Ummi ada kek coklat puding karamel....singgah dapur Zilapun ada jugak....buat akak terliur je.akak belum ada kerajinan nak membuatnya lagi...

    ReplyDelete
  28. Zila..masih ada ngga nih.. ngeces dari pertama lihat di FB..hehe

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Zila,
    Kak Amie suka betul kalau jumpa puding karamel...lagilah ada teman kek coklatnya tu, mesti dah habis ni Zila, sebab kakak tertngga keretapi ni.... hu hu huuu

    ReplyDelete
  30. kak...tadi tengok kat dapur kak ita masam manis..ni buat cikwan tak sabar2 nak mncuba ni.

    pssst....update2...heheh.atau gas habis macam cikwan gak?? =)

    ReplyDelete
  31. salam zila...ni nak kena demam kek karamel lak ni...he..he

    ReplyDelete
  32. Assalam Zila....waaa baru terjumpa dapur Zila...dulu2 perasan Zila selalu masuk dpur akak tp akak xdan nak follow, huhuuu...Waaa tengok puding tu...mmg xleh tahan, mmg sedap...akak pun dah 2x buat... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalm kak umi..
      thnks kak umi sudi singgah..mmg kerap jgk masuk dapur akk tue..skodeng mana2yg kita minat..tu ler kak sedap kan..aritu sempat jgk tgok akk buat..dh dua kali kan..:P

      Delete
  33. Oh my Goooddddd, nampak menarik. I might need the recipe for the reference ;D Terima kasih, Kak.

    ReplyDelete
  34. Zila...hari tu akak buat tak laku la kat rmh akak, agaknnya sb tak cantik kot. Org nak mkn pun tak selera. Ni gerenti sedap..

    ReplyDelete
  35. salam perkenalan...tak tahu nak panggil kak ke adik. kite baru 27tahun..huhuhuh...kite belom try lagi resepi ni..

    ReplyDelete
  36. As salam, kita dah lama nak buat ni tapi asyik tertangguh. Beli acuan semata mata nak buat kek ini.

    ReplyDelete