Pages

Tuesday, 12 April 2022

Nasi Jagung - idea menu berbuka




Bismillahhirrahmanirrahim
jumpa kita di puasa yang ke 10..Alhamdulillah masih lagi kita dipanjangkan usia ..berkesempatan bertemu dengan Ramadhan tahun ini..
Hari ini nak berkongsi idea menu berbuka puasa..kadang makan nasi putih biasa agak jemu kan..jom sekali sekala kita buat nasi jagung..
gengkan dengan pencuk dan ayam masak sambal..




Nasi Jagung
By @zila_norazila
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam sekejap.
2 sdb Marjerin Sri Pelangi @seripelangibyfgv
Sedikit minyak masak
1 Paket penumis
(Bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga)
2 helai daun pandan-simpul dan siat sedikit
2 batang serai- ketuk
1 biji bawang besar -dihiris
Sedikit garam
1 kiub pati ayam -jika suka
1 cawan susu cair
+ - 4 cawan air biasa
1/2 cawan/lebih  jagung dalam tin /fresh

Untuk hiasan
Daun bawang/daun sup
Bawang goreng

Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya
1.panaskan marjerin dan minyak,masukkan kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang.
2.Masukkan bawang hiris tumis hingga layu,tambah serai dan daun pandan biar hingga naik bau.
3.Tambah bahan kisar tumis hingga sedikit kering dan pecah minyak.
4.Masukkan susu cair,air,garam dan pati ayam.
5.Biar sehingga berwap,masukkan beras dan tutup periuk biar nasi masak sempurna.
6.Bila air dah kering tambahkan isi jagung dan sedikit pewarna jika suka,tutup dan masak lagi dalam 10 minit dengan api perlahan.
7.Dah masak gaul nasi dengan chopstick atau garpu supaya nasi tak patah..
8.Tabur bawang goreng dan daun bawang /daun sup.hidangkan

English
Corn Rice

By @zila_norazila
3 cups basmathi rice - wash and soak for a while.
2 sdb Marjerin Sri Pelangi @seripelangibyfgv
A little cooking oil
1 packet of frying pan
(Star anise, cloves, cinnamon bark, cardamom)
2 pandan leaves-knot and a little siat
2 sticks of lemongrass- tap
1 large onion -sliced
A little bit of salt
1 cube of chicken stock -if you like
1 cup liquid milk
+ - 4 cups of plain water
1/2 cup/more canned corn/fresh

For decoration
Onion leaves/soup leaves
fried onions

Grinding Ingredients
5 onion cloves
3 cloves of garlic
1 inch ginger

Instruction
1. Heat margarine and oil, add cinnamon, cardamom, cloves and star anise.
2. Add sliced ​​onion and sauté until wilted, add lemongrass and pandan leaves until fragrant.
3.Add the stir -fried ingredients until slightly dry and the oil breaks.
4. Add liquid milk, water, salt and chicken stock.
5. Let it steam, add the rice and cover the pot so that the rice cooks perfectly.
6. When the water is dry, add the corn filling and a little coloring if you like, cover and cook again in 10 minutes over low heat.
7. I have cooked and mixed the rice with a chopstick or fork so that the rice does not break ..
8.Sprinkle fried onions and scallions /soup leaves. Serve