Pages

Monday, 21 February 2022

Ada tofu dirumah jangan asik digoreng je..buatlah Bebola tofu/ Cucur tofu yang sedap

 



Waktu petang sekarang ni biasanya mendung dan diiringi hujan..bila time nak ambik Muhammad balik sekolah mesti mendung dah berarak gelap..disebelah paginya pulak kadang panas..tengaharinya pulak panas terik.Disebabkan cuaca yang tak menentu macamni ,mudah sangat kami diserang selsema dan kadang sampai demam..

Dan bila sebut je demam dan selsema mulalah kepala mengerewang mikir covid..biasalh itukan antara tanda utama bila kita diserang wabak tu..lelagi sekarang ni kes covid semakin mencanak tinggi..
Fenomena biasa bila waktu hujan memang kompom perut yang dah kenyang pun akan lapar memanjang..jengah esbok tengok apa yang ada untuk kunyah-kunyah waktu petang..

Terpandang lima ketul tauhu yang tak terusik,mulanya berangan sangat nak buat sambal goreng..ha haa lastnya sambal goreng entah kemana..kentang pun dah nak bercambah ..maka buat jewlah bebola tofu..disebabkan rupa paras dia tak macam bebola maka tak sebutlah bebola..sebut je cucur tofu..ataupun yang biasa disebut kt rumah ni jemput-jemput tauhu..
ikutkan kalau makan ni cicah dengan sos cili atau sambal kicap lagi ngam..tapi macam malas pulak nak menyicah..so biar makan plain macamtu jeew pun dah sedap..
ni kalau makan nasi tak de lauk boleh jew jadikan sebagai side dish..memang sedap..

Ok resepi dibawah ea..cara membuatnya boleh semak video ea.



Recipe
5 pcs tofu
1 pcs carrot
Coriander leaf/onion spring
2 pcs garlic
1 pcs egg
1 pcs Sausage
5 or 6 tablespoon purpose flour
Salt and seasoning