Pages

Friday, 18 February 2022

Resepi Marble cupcake lembut guna Marjerin Pelangi

 



Pagi..
mencari gambar  dan idea untuk menulis disini..gambar masakkan  banyak yang tak sempat lagi share disini..tapi tulah nak mentranfer gambar ke sini agak malas sikit..
maka share dulu gambar baru shoot ..



Sebenarnya video ni projek untuk syarikat seri pelangi..
kali ini diorang pilih kek marble cupcake untuk video dan gambar..ikutkan kalau buat kek memang saya gemar buat versi yang kecik jew ..senang nak bakar dan cepat masak..nak simpan pun mudah..nak makan tinggal amik satu atau dua biji dan selebihnya dah boleh simpan..atau kalau nak bagi orang pun senang..tak payah potong..kalau potong ni kadang bila tak kena gaya memang senget..hihii tu yang malas.

Kalau buat kek guna marjerin nie memang terimbau sangat masa zaman kita kecik kan,dulu kalau dekat nak raya mak mesti beli marjerin atau planta satu tin besar..pastu buatlah kuih muih dari marjerin tu..kalau kek pastinya kek marble jewlah yang pames time tu..bila makan kek marble ni yang paling seronok masatu bila tergigit yang bahagian coklat..tu yang saya kejar dulu..part yang ada campuran coklat je..yang plain tu biasanya kurang sikit nak makan...hihii..tu yang selalu kena bebel dengan emak..
 

Ok cara membuatnya boleh tengok video ea.
Marble Cupcake lembut guna marjerin

250  gm  butter/marjerin @sripelangi
1  cawan rata  gula kastor
4  biji  telur gred A
2  cawan rata  tepung naik sendiri, diayak (jika guna tepung gandum tambah 1 sudu teh  baking powder)
1/2  cawan  susu cair
1  penutup botol  esen vanilla
2  sudu besar  serbuk koko


English
Marble Cupcake

250 gm butter/margarine @sripelangi
1 flat cup of caster sugar
4 grade A eggs
2 flat cups of self -rising flour, sifted (if using wheat flour add 1 teaspoon of baking powder)
1/2 cup liquid milk
1 bottle cap of vanilla essence
2 tablespoons cocoa powder