Pages

Monday, 4 October 2021

Karahi Chicken style mak mehtuaku di Lahore..

 





Bersua lagi ..
moga kawan-kawan disini semua sihat ya,sejak dah boleh merentas daerah ni  panjang kaki rasa nak kesana kemari..balas dendam setelah sekian lama terperap dirumah ..hihii
Tapi dalam kegembiraan dah boleh rentas daerah dalam hati ni masih lagi risau,covid kan tak habis..jadinya berpada-pada kalau ke tempat orang yang agak ramai..

Minggu ni sibuk sikit urus Muhammad ada ujian pentafsiran,semalam dah start BM tapi semalam secara offline..harini ada online pentafsiran BI pulak..pentafsiran hanya untuk empat subjek tras je..jadi yang subjek lain masih lagi belajar jugak semalam..ok tulah kisah pembelajan PDPR .

Masuk bab masak..
rini nak share sikit menu pakistan,menu kiranya dah jadi sebati dalam diri hihii..selalu suami memang gini jelah lauk dia..tapi dimakan bersam roti,kalau rajin adalah saya buatkan naan..tapi selalunya kerajinan tu hilang..ha  haaa..so gantikanlah dengan roti canai kedai mamak..
Kalau dah buat lauk ayam karai ni sampai dua hari memang suami ulang je lauk ni..saya memang tak lepas kalau makan roti canai..macamanapun nak jugak makan nasi..baru lepas kat perut ni..he hee biasalah kan orang melayu.

Ok masakkan ni memang kena minyak yang agak banyak sikit ya,nanti ada pulak yang cakap banyaknya akak letak minyak..haa memang kena banyak ..kalau tak nanti dia tak menjadi karai..tapi last bila dah siap masak nanti minyak tu kita buangkan lebihan dia..camtulah gaya orang pakistan masak kaarai..tapi banyak versi sebenarnya  karai ni,macam ikut negeri jugaklah kat tempat diaorang..

Yang saya share ni versi mak mertua,ayamnya digoreng dulu dan tak perlu guna bawang merah..dah oklah tak payah cakap banyak yang nak cuba semak video diatas ea..dan resepi dibawah..ok insyaallah jumpa lagi nanti..nak pergi joging..he hee acah2 nak kurus sikit setelah naik beberapa kg bulan ni..ahaa..bai

Kaarahi chicken
Ayam - 1/2 ekor - buang kulit
4 biji tomato - potong empat

Bahan rempah
1/2 tsp lada hitam kasar
1 tbs serbuk ketumbar
1/2 tsp jintan manis
1 tbs cumin/jintan putih
1/2 tsp garam masala
1/2 tsp serbuk kunyit
1/2 tsp serbuk cili

Bahan lain
3 /4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - dihiris halus memanjang
Lada cili padi  hijau - ikut suka nak letak banyak mana
Daun ketumbar - dihiris
1/2 Cawan yogurt plain
Garam secukupnya

Caranya
1.Masukkan minyak ,minyak kena banyak sikit ye..last sekali nanti minyak tu kita boleh buang kan bila lebih.
2.Goreng ayam separuh masak,masukkan tomato dan bahan rempah,masak sekejap,kemudian masukkan bawang putih tumbuk dan cili padi.
3.Masak hingga tomato lembut,boleh buang kulit tomato tu jika tak suka kulitnya.bila tomato dah lembut  tambahkan yogurt dan perasakan dengan garam.
4.Masukkan sedikit daun ketumbar,gaul rata.masak hingga pecah minyak dalam 5  minit .bila dah nampak minyak dia keluar boleh tabur dengan halia hiris dan daun ketumbar.
5.Buangkan lebihan minyak yang ada.hidang bersama roti naan,capati atau roi canai..kalau nak makan dengan nasi pun sedap jugak ni.