Pages

Monday, 30 August 2021

Buat Pulut Durian Thai..aritu

 


Jumpa lagi
sibuk sikit dalam dua minggu lepas..entah apa jew yang dibzkan pun tak tau hihii.
esok cuti Pdpr harini dari pagi pulun homework Muhammad yang mana tak siap..ikutkan keseluluran siap..cuma ada dua video untuk subjek Muzik jew yang pending..esok cuti hari keb bolehlah buat .



Pulut durian thai tu kisah aritu..yang masa tu tengah musim durian..ada pulut dekat rumah dari terbiar kukuskan jewlah..boleh diaorang makan dengan Durian..

Saya sebenarnya lebih suka makan durian macamtu jew..bagi saya dah nikmat sangatlah..tapi bila makan dengan pulut best jugak..tapi tak makan banyak sangat sebab sy bukan penggemar pulut..


Pulut Durian ala thai
Pulut Kukus
Bahan

2 cawan beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
1/2 cawan santan pekat campur air secukupnya dan secubit garam
2 helai daun pandan – carikkan

Caranya
1.Toskan pulut dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 15 minit.
2.Angkat dan tuang santan yang digaul bersama garam. gaul bersama santan hingga rata.
tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.
3.Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.

Sos Santan
Bahannya
1/2 cawan santan kotak
1 cawan air
1 sudu kecil garam – mesti ada rasa masin
1 sudu kecil tepung jagung 

Caranya
1,Satukan semua bahan kecuali tepung jagung,masak sehingga mendidih.
2,Masukkan tepung jagung,terus dikacau supaya tidak berketul.Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung.
Boleh agak-agak kepekatan yang disukai.

Pastikan sos santan mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis isi durian dan pulut.