Pages

Wednesday, 28 April 2021

Strudel Strawberry


Bersua lagi,

Dah 15 hari kita berpuasa,rasa sekejap betul..rasa macam baru jew awal Ramadhan ..pejam celik dah setengah bulan berpuasa.

Ada yang dah start buat kuih raya nampaknya kan,tahun ni agak lemau nak buat kuih sendiri..tengoklah nanti paling tidak sejenis dua memang buat jugak tiap tahun..Tak beria sangat nak buat cuma saja melayan anak-anak ..biar diorang rasa seronok tolong buat kuih raya.


Ok nak cerita fruttose filling ni pulak,

Aritu dapat kiriman filling strawberry dari fruttose Malaysia..Aritu dah merasa 2 filling dari fruttose raspberry dan blueberry,kalini nak rasa yang strwberry pulak.

Bila bukak jew nampak sebiji-sebiji filling strawberry dalam dia..wahh puasati ada strawberry gemuk-gemuk.




 
Memandangkan bulan puasa,saya buat strudel strawberry ni untuk berbuka,gembira Muhammad bila terhidang strudel atas meja..

Sedap filling strawberry ni bila digabungkan dengan fresh krim.cara nak buat strudel ni senang sangat.

Hanya guna puff pastri..potong dua pastry puff yang segi empat keciktu,lepastu cucuk sikit permukaan dia dengan garpu..bakarlah sampai garing.,ok lepastu dah sejuk paipkan fresh cream..letaklah filling strawberry tu sikit..dan letak starwberry fresh atas dia..tabur sikit snow powder..siap..

Filling dari fruttose ni boleh buat macam-macam,kalau nak buat ice cream pun boleh..memang lain filling ni dari yang kedai bakery tu jual..lelagi untuk filling cheese tart memang sesuai sangat guna ni.boleh ke laman wab fruttose Malaysia ye jika nak tau lebih lanjut mengenai produk ni.dan disertakan jugak resepi dan contoh masakkan yang mengunakan filling fruttose ni.


Monday, 19 April 2021

Resepi lengkap Nasi Dagang Terengganu..gulai ikan tongkol dan acar.

 


Salam Ramadhan, 
Selamat menjalani ibadah puasa,gitu gini dah masuk seminggu kita berpuasa ..cepat je rasanya.
Tahun ini Muhammad baru start belajar puasa,nampaknya ok je masih tak ponteng lagi..tapi kena melayan jugaklah time dia berbuka..bila ke bazar banyak pulak yang dia teringin.




Iqbal anak yang sulung tak balik time awal puasa aritu,sampai nak dekat raya nanti baru balik,call jugaklah anak bujang tu tanya macamna berbuka dan bersahur..ok jew katanya..buka dekat masjid ..kadang beli ..ikut suka dia sebab duduk hostel kan..nak memasak memang tak bolehlah kan.
Suami masih sama seminggu sekali balik,masih kena amik surat merentas negeri jugak..dan kami berbuka berdua jewlah dengan Muhammad dirumah ni.


Ok cerita Nasi Dagang Terengganu.
Dapat kiriman 2 pack set lengkap nasi dagang untuk review aritu.Alhamdulillah dapat merasa nasi dagang terengganu buatan sendiri..nak buat nasi dagang bukannya susah sangat kan ..cuma agak renyah bab nak masak nasi dia tu ..kena kukus ..gulai dan acar tu senang je kan.Bila siap semuanya rasa penat lelah didapur hilang,sedap rupanya gulai nasi dagang tengganu ni..rempah dia sedap.

Next time kalau nak buat lagi boleh order.memang recomended .


Nasi Dagang Ganu
1.Basuh dan rendam beras 2 jam.
2.Kukus beras hingga separuh masak.
3.Angkat beras dan gaulkan dengan santan cair hingga sebati.
4.Kukus semula beras hingga masak.
5.Angkat dan gaulkan dengan 1 gelas santan pekat yang dicampur dengan sedikit garam.
6.Kemudian kacau rata nasi dagang bersama halia,halba dan bawang merah yang dimayang halus.
7.Untuk mengelakkan nasi dagang cepat basi kukus sekali lagi selama 5 - 10 minit.
8.Sedia dihidang.

Gulai Ikan Nasi Dagang Ganu
Bahan kisar A
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan B
Ikan tongkol yang direbus bersama 4 keping asam keping,garam dan sedikit air.
1 senduk minyak masak.
1 senduk cili kisar
1 sudu besar kerisik
1 keping gula melaka 
1 asam keping
Santan cair
Air rebusan ikan tongkol
1 paket rempah gulai nasi dagang - dibancuh dengan sedikit air
10-15 biji cili padi.
Sedikit garam.

Caranya
1.Panaskan minyak,masuk cili kisar dan tumis hingga naik minyak.
2.Masukkan bahan A ,rempah gulai dan tumis lagi hingga naik minyak sekali lagi.
3.Masukkan santan cair,gula melaka,kerisik,asam keping,air rebusan ikan dan garam.masak hingga mendidih.
4.Masukkan iksn tongkol dan cili padi.
5.Masak hingga kuah mendidih dan agak pekat.
6.Tutup api dan sedia dihidang.

Thursday, 8 April 2021

Ke Pasar Tani

 


Jumpa lagi,
Beberapa hari tak menjengah blog,macam sibuk nau rasa..bila anak cuti seminggu emak pun turut rasa rehat sikit. malas pulak arini nak kongsi masakkan.letak video pasar tani yang biasa kami kunjungi,tapi masa ni PKPB so yang berniaga macam kurang sikit.

Selalunya tujuan kesini mencari ikan,ayam kampung dan kadang ikan patin..mencari jugaklah keledek,sayur dan ulam kampung..
Kalau makanan jarang beli ..cuma kadang beli  putu piring untuk suami.