Pages

Friday, 12 February 2021

'Pizza Tuna' - resepi dough gebu dan senang/A keeper recipe pizza base/view jalan di Forest city/

 


Happy Chinese New Year 
Selamat Tahun Baru Cina 
Buat blogger yang menyambutnya..
Walaupun dengan suasana baru.raya tetap raya kan..jiran Cina depan rumah baru lepas bakar mercun..jiran hujung pun dan tukar colour cat rumah dia,masing-masing sibuk mengemas.

Jiran depan rumah mengemas jugak semalam,nampak menantu lelaki dia cabut pokok keledek..borak lah kejap walaupun dari jarak jauh..saja tanya keledek dia dah berbuah kew..sebab kami pun sama menanam ..agak kalau dia punya dah berbuah banyak bolehlah cabut yang saya punya ni jugak.

Dengar orang kata dalam 3 bulan setengah dah boleh menuai hasil..Ikut perkiraan dari tempoh menanam sampai sekarang dah lebih sikit dari 3 bulan setengah tu.tak pe kita tunggu lah sikit lagi bagi buah gemuk hihii.

Ok 
macambiasa cerita masak ..makan..pulak..Pizza tuna ..entah kalau nak dikira dengan jari rasanya dah lebih 10 kali buat pizza dirumah,Muhammad jarang sikit nak makan nasi..dalam seminggu adalah 3 kali jew..yang lebihnya roti ..pizza..roti canai..kadang jemput kentang..gitulah..ikut sungguh perangai ayah dia.
Kalini buat pizza rajin jugaklah snap gambar..selalunya malas ..ok yang ni memang rajin rasanya siap buat video bagai.tepi tu sumbat sosej dalam dia.banyak request anak-anak ni.ada yang suka sosej ada yang nak pizza nipis..so macam-macamlah kejadian pizza tu ada yang nipis dan yang gemuk.

PIZZA BASE - A KEEPER RECIPE
Souce : Mamafami
Rebake : zila norazila

Bahan-bahan
250 gram tepung  roti 
30 gram gula pasir
1 biji telur 
90ml air sejuk dari peti sejuk
50 gram marjerin
4 gram yis kering 
Sedikit garam

Untuk Topping

Sos spagetti
Keju Mozarella
Tuna dalam tin
Bawang holland - dihiris nipis
Capicum hijau yang dihiris - julienned
Isi ketam - potong kecil
Hotdot - potong kecil
Nenas dalam tin
Cendawan dalam tin

Kaedah: Menggunakan pengadun
1. Ke dalam mangkuk pengadun, masukkan tepung protein tinggi,yis kering telur dan air, gaul rata dengan spatula.
2.Kemudian guna mixer,Mix dengan kelajuan sederhana.
3.Masukkan  garam dan majerin,uli lagi hingga elastik.
4. Keluarkan doh dari pengadun dan bahagikan kepada dua.
5. Gelek doh setebal 1/2 cm dan letakkan di atas dulang pembakar. Cucuk permukaan doh menggunakan garpu.
6.Sapu sos spagetti dan susun topping mengikut kegemaran.
7.Tutup dulang pembakar dengan plastik bersih biar sehingga doh naik.
8.Bila doh dah naik sempurna,parutkan cheese mozarella pada permukaan pizza,tabur pasley kering.
9.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 hingga 25 minit. Ketuhar yang berbeza mungkin mempunyai tetapan yang berbeza.

PIZZA BASE - A KEEPER RECIPE
Ingredients
250g high protein flour / bread flour
30g sugar
a little bit of salt
1 whole egg
90ml of cold water from the refrigerator
50g margarine
4g instant dry yeast (Instant Saf)

For toppings
Spaghetti sauce
Mozarella Cheese
Canned tuna
Holland onion - thinly sliced
Sliced ​​green Capicum - julienned
Fill the crab - cut into small pieces
Hotdot - cut into small pieces
Canned pineapple
Canned mushrooms

Method: Using a mixer
1. In a mixing bowl, add high protein flour, egg yeast and water, mix well with a spatula.
2. Then use a mixer, Mix at medium speed.
3. Add salt and margarine, knead again until elastic.
4. Remove the dough from the mixer and divide into two.
5. Roll the dough 1/2 cm thick and place on a baking tray. Prick the surface of the dough with a fork.
6. Apply spaghetti sauce and arrange toppings according to favorites.
7. Cover the baking tray with clean plastic until the dough rises.
8. When the dough has risen perfectly, grate the mozzarella cheese on the surface of the pizza, sprinkle with dry pasley.
9. Bake in a preheated oven at 180C for 20 to 25 minutes. Different ovens may have different settings.

Monday, 8 February 2021

Recipe Baked Macaroni meatball cheese/Kegemaran keluarga/Family favorite

 


Macam sekejap pulak dah selasa,pejam celik PKP2.0 ni tak terasa pulak masa tu cepat berlalu walaupun sepenuh rutin harian hanyalah pusing dalam rumah .tempat paling top pastinya bahagian dapur..pusat makanan.

Muhammad dah boring jugak duduk rumah.bila nak keluar katanya.nak pergi makan duduk..maksudnya makan kat kedai yang tak bungkus ..boleh duduk lepak..Tak boleh lagi lah Muhammad..kes di JB ni menjadi-jadi..kes harian 500 ke atas.masih membimbangkan.


Semalam akak call bagitau ditempat kerja dia dan seratus lebih yang kena..ermm risaunya,semalam dia pergi buat swap test..tapi kena beratur panjang menunggu.boring katanya beratur lama.
Bawak jugaklah Muhammad pergi beli barang dapur,pergi sekejap jew amik mana yang penting.ramaijugak orang terutama kaum Cina sibuk berbelanja untuk tahun baru.Tapi bahagian makanan sahaja dibuka.untuk bahagian baju semuanya di tutup.nampak baju cantik,tapi mampu dipandang jewlah.


Ok bila Iqbal ada dirumah macam-macam jugaklah makanan yang dia suka nak suruh dibuat.Selalu jugaklah buat macaroni cheese ni,tapi selalunya malas sangat nak ambik gambar apatahlagi nak buat video.kali ini rajinkan diri buat video untuk kenangan sendiri..esok dah tua boleh tengok balik video sendiri..hi hii ..oklah jumpa lagi nanti ya.



Creamy Sauce
1 cawan susu segar
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter
1 keping slice cheesedale
(Campurkan semua dan masak atas api perlahan hingga pekat sentiasa dikacau supaya tidak berketul)

Macaroni
1 cawan macaroni/atau lebih
1 tin sos spaghetti 
1 bungkus bebola daging/ayam - digoreng sekejap
1 biji bawang holland/jika besar guna setengah - didadu
3 Ulas bawang putih - didadu
1 cawan daging ayam/lembu
1 batang carrot - didadu
3 batang caleri - dipotong kecil
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar/lebihkan jika suka pedas
1 sudu kecil thyme kering
1 ketul kiub pati ayam

Caranya
1.Rendam sekejap macaroni dalam 10 - 15 minit
2.Didihkan air,masuk macaroni dan tambah sedikit minyak,masak hingga lembut.Toskan airnya dan lalukan atas air biasa supaya tidak melekat dan menghentikan pemanasan.
3.Tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi,tambah serbuk lada hitam kasar.
4.Masukkan daging,biarkan sehingga daging masak sempurna.
5.Tambah sos spaghetti kacau rata,masuk kiub pati ayam.
6.Masukkan carrot dan caleri kacau rata,tambah garam,mask hingga carrot sedikit lembut.
7.Tambahkan macaroni dan kacau rata,masuk  thyme dan bebola ayam/atau daging,siap.

Cara melapis
1.Sedikan bekas tahan panas,sapu butter keseluruh permukaan loyang.
2.Letakkan macaroni goreng tadi ikutlah nak banyak mana ya.,
3.Kemudian letak slice cheese ,saya letak 2 keping.
4.Letakkan lagi macaroni gorang tadi menutupi cheese.
5.Tambah Creamy sauce yang kita buat awal tadi.
6.Tabur dengan cheese mozarella ikutlah nak banyak mana..bagi versi bila kita makan boleh tarik macamtu letaklah lebih sikit.
7.Last tabur dengan pasley kering,kalau tak ada tak payah letak..ikut mana yang ada je kat dapur tu ya.
8.Masuk oven,suhu 170c, bakar tak payah lama untuk mencairkan cheese bahagia atas tu je,dan biar bagi nampak garing sikit atas tu.
9.Siap..dah boleh makan..

English Version

Creamy Sauce
1 cup fresh milk
1 tablespoon wheat flour
2 tablespoons butter
1 piece slice cheesedale
(Mix all and cook over low heat until thickened constantly stirring to prevent lumps)

Macaroni
1 cup macaroni / or more
1 tin of spaghetti sauce
1 pack of meatballs / chicken - fried for a while
1 holland onion seeds / if large for half use - diced
3 Garlic cloves - diced
1 cup chicken / beef
1 pcs carrot  - diced
3 caleri sticks - cut into small pieces
1 teaspoon coarse black pepper powder / more if you like spicy
1 teaspoon dried thyme
1 piece of chicken stock cubes

Instruction
1.Soak macaroni for 10 - 15 minutes
2. Boil water, add macaroni and add a little oil, cook until soft. Drain the water and pass over plain water so that it does not stick and stop heating.
3.Saute sautéed garlic and garlic until fragrant, add coarse black pepper powder.
4.Add the meat, leave until the meat is cooked through.
5. Add the stirred spaghetti sauce, add the chicken stock cubes.
6. Add carrot and calery stir well, add salt, mask until carrot is slightly soft.
7.Add macaroni and stir well, add thyme and chicken balls / or meat ball, done.

How to layered
1.Prepare a heat-resistant container, rub butter all over the surface of the pan.
2.Put the fried macaroni just now, follow it to get as much as you want.
3.Then put slice cheese, I put 2 pieces.
4.Put the macaroni again to cover the cheese.
5. Add the Creamy sauce we made earlier.
6.Sprinkle with mozzarella cheese, follow as much as you want..
7.Last sprinkle with dry parsley.
8. Enter the oven, temperature 170c, around 10 to 15 minute.
9.Ready..you can eat now.