Pages

Sunday, 1 November 2020

'Pengat Ubi Kayu' Pengat lajenn yang lemak dan sedap..


Bersua lagi.
hari ini kebanyakkan sekolah di sekitar Johor Bahru diarahkan tutup oleh Kementrian Pendidikan Malaysia .langkah awal berjaga-jaga sebab kes covid19 semangkin meningkat di sekitar Johor Bahru dan sekeliling.Bagus jugalah tutup awal sebagai ibu bapa sebenarnya kami agak risau.
Ikutkan budak ni tak faham sangat SOP.mana yang dah fahampun kadang tak ikut inikan budak.

Bercuti start 1 November hingga 14 November dan cuti bersambung hingga 16 November sambutan Depavali dan akan dibuka semula pada 17 November..setengah bulan jugaklah kan diorang bercuti moga kes akan reda.

Oklah bukak cerita makan pulak.aritu sempat buat pengat ubi,beli ubi seketul..tapi seketul panjang rasa muai sebab panjang dan isi dia elok sangat.walaupun dah simpan beberapa hari didapur..time beli tu semangat sangat nak buat.bila ubi dah depan mata bertangguh jadi 3..4 hari terperap ubi tu.ha haaa

Pengat ubi ni sinonim makanan kami time childhood.emak rajin buat terutama time buka puasa.time nak buka tu emak letak ais ketul dalam tu..nikmat sangat masatu bila kami adik beradik seramai 7 orang makan berebut,kenangan sangat ni..

Aritu time balik kampung sempat kutip buah kelapa kering,banyak jugak hasilnya dapatlah sebakul besar..Abang long akan kopek dan letak dikedai dia.saya amik lah 4 biji bawak balik rumah sendiri..kalau nak guna hantar parut jew..sekarang upah parut kelapa 40 sen..kelap pun dah mahal kan sekarang ni..tapi masakkan yang menggunakan santan saya jarang masak dirumah ni..tu amik kelapa sikit jewlah ..

Cara buat boleh tengok video pengat ni saya ada sharekan di youtube ya.

Resepi Pengat Ubi
By zila norazila  - Youtube channel https://www.youtube.com/watch?v=MWoedcCo2qQ&t=44s&ab_channel=zilanorazila

Ubi kayu - secukupnya kopek dan potong dua atau tiga cuci bersih
Santan kelapa -secukupnya
Gula melaka - letak sedikit je,ikut suka kalau nak letak lebih pun boleh 
Gula Pasir 
Sedikit garam
Daun pandan  - simpul

Caranya
1.Rebus ubi dengan air hingga ubi lembut,jangan sampai lembik ya..nanti lebik sangat tak sedap pulak pengat kita.
2.Masuk gula melaka,tambah santan ikutlah nak kuah banyak mana ye.masuk gula pasir biasa..tambahkan sedikit garam bagi rasa dia lemak masin sikit.
3.last masuk daun pandan..biar hingga mendidik sikit..padamkan api rasa manis dia .sedia dihidangkan.