Pages

Tuesday, 22 September 2020

Bingka Ubi Nyonya yang lembut dan wajip dicuba


Kalau dikampung sebut je nak cari ubi memang senang je nak dapat.
Jiran emak dikampung memang menanam ubi secara komisal,kalau terasa nak makan ubi rebus pergi je kerumah dia..beli dalam 3rm atau 5rm dah puas sangat dapat makan.ubi baru cabut rasa dia memang lain..masih segar tak masuk angin.
Hasil olahan dari ubi yang kami beli dengan jiran emak.maka terhasillah bingka ubi.bukan satu perkara mudah nak bersemangat memarut ubi.kerah tenaga Muhammad suruh dia tolong parut.Budak-budak kalau ada benda baru macam tak pernah dibuat memang rasa seronok nak menolong.

Bersemangat Muhammad memarut..hasil kerja anak ni kena selalu dihargai kan.abadikan gambar dia memarut ubi disini,nanti dah besar boleh dia tengok balik gambar ni..hi hiik.

Resepi asal bingka ubi ni dari dapur che mat..tapi saya copy resepi dari dapur kak fha.korang boleh cuba memang sedap ..lembut sangat.buat kuih ni masa saya dikampung mak pun cakap sedap sangat.berketul jugak dia makan.kalau family ramai gandakan resepi tu ya.sebab ikut resepi ni hasil dia sikit jew.


Bingka Ubi Nyonya

Bahan A

500 gram 'parutan' ubi kayu

180 gram gula halus

1/2 camca teh garam

70 gram kelapa parut putih

250 ml santan pekat - jika guna santan kotak 200 ml, sila tambah air biasa 50 ml

2 biji telur gred A

2 camca teh esen vanilla

2 camca besar 'penuh bun-bun' mentega

1/4 camca teh pewarna kuning makanan


Bahan B

Loyang/Tin pembakar (8 inci X 8 inci x 3 inci) 

Alumium foil - tak pakai pun boleh


Caranya

1. Panaskan oven pada suhu 190C , Api atas, bawah dan tanpa kipas.

2. Cairkan mentega dan biarkan ia sejuk pada suhu bilik. Ketepikan.

3. Lenser tin pembakar dengan mentega, alas dengan aluminium foil dan biarkan berlebih pada bahagian kanan dan kiri tin. (Tujuannya ialah bila kuih masak, senang nak tanggalkan kuih dari tin). Lenser kan juga aluminium foil tadi. Ketepikan.

3. Dalam satu bekas, masukkan kelapa parut, garam dan ubi parut, kacau hingga rata dan ketepikan.

4. Sementara itu dalam bekas lain, masukkan gula dan telur. Kacau dengan whisk hingga sebati dan berkrim.

5. Tuang santan pekat dan kacau rata.

6. Masukkan bancuhan ubi parut tadi, gaul hingga sebati.

7. Masukkan pewarna kuning makanan, esen vanilla dan mentega cair. Gaul hingga rata dan sebati.

8. Sementara itu masukkan Loyang/Tin pembakar (kosong)  ke dalam oven dan biarkan  ia panas selama 10 minit.

9. Berhati2 keluarkan tin dari oven dan curah bancuhan kuih bingka ubi ke dalamnya. Ratakan dan masukkan kembali ke dalam oven.

10. Bakar selama 55 minit hingga 1 jam atau hingga permukaan kuih kelihatan kering keperangan. Uji dengan mencucuk lidi sate pada bahagian tengah kuih, jika keluarnya bersih, tanda kuih anda cukup masak.

Untuk mendapat permukaan kuih yang keperangan, tukar fungsi api oven pada 'grill' (api atas saja dan tanpa kipas). Bakar untuk 5 - 8 minit lagi. * Jangan tinggal untuk mengelakkan ia hangus !!!!

11. Sejukkan kuih sebelum dipotong.  Kek akan lekang dari tin pembakar apabila ia berada pada suhu bilik.