Pages

Tuesday, 4 February 2020

Donut Dendan ..

Morning.
Selamat pulang dah warga Malaysia yang terkandas di Wuhan.mereka selamat tiba pada 5.57 minit pagi tadi,Seramai 107 orang dibawa pulang melalui penerbangan khas yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe.
Penerbangan itu turut membawa 12 kru, lapan petugas misi dan enam pegawai dari Kedutaan Malaysia dari Beijing, menjadikan 133 orang jumlah keseluruhan yang menaiki pesawat dari Wuhan.

Pesawat turut membawa 500,000 pasang sarung tangan getah sebagai sumbangan kepada kerajaan China untuk membantu menangani penularan koronavirus di negara itu.
Tapi mereka ni masih lagi di kuarntin hingga 14 hari hanya boleh menghubungi saudara mara melalui telifon sahaja.ya lah saringan khas wajip dilakukan sehingga sahih diorang ni bersih dan bebas dari Coronavirus yang menggegarkan dunia diketika ini.

Dah ..
cerita donut dendan atau pintal pulak.donut senang dan tabur gula jew..laris sebenarnya kalau donut versi macamni dekat rumah.budak2 suka makan lagi-lagi  kalau tabur gula pasir lebih sikit..baik abang atau adik berebut makan.

Saya try resepi dari fb yang mendapat like ribu-ribu nie..terkesima jugak nakk mencuba seronok bila dapat resepi macam-macam bila ada masa boleh try kan.segala ilmu yang orang share tu sebenarnya banyak menufaat pada diri kita kan.


Donut
sumber FB

1 peket yis kering
1/2 kilo tepung gandum
2 sudu besar gula (dibancuh dengan yis)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat manis
Secubit garam

Menurut kata tuan punya resepi, donut gebu ini terletak pada cara penggunaan atau kaedah penyediaan yis.

1 peket yis dibancuh dengan 200ml air suam, kemudian masukkan 2 sudu besar gula.
Kacau sehingga sebati dan tutup jug. Biarkan selama 10 minit.

Dalam bekas lain satukan tepung gandum,marjerin,telor,susu pekat manis dan secubit garam.
Gaul kesemua bahan tersebut dengan yis yang kembang tadi sampai jadi doh. Boleh tambah sedikit air jika anda rasa adunan tadi tak cukup menjadi doh. Gaul sehingga doh tidak melekat di tangan dan jangan terlalu lembik.
Proses seterusnya anda perlu tutup doh lebih kurang 15 minit dah kembang, kena tumbuk untuk keluarkan angin.
Kemudian uli semula.
Nak bentuk bulat ke apa pun boleh terpulang kepada kreativiti anda.spray dengan air dipermukaan roti sebelum dibakar.