Pages

Sunday, 2 February 2020

Fried Wontons guys - жареный вонтон

Good Morning.
sebelum arrange Muhammad nak ke sekolah agama sempat lagi menulis sekejap disini.Sekolah masuk pukul 7.15 dan balik nanti pukul 8.45 sekejap je,satu jam setengah.
dari malam tadi sibuk membalut buku teks sekolah agama,agak lewat sedikit kitab sekolah agama diedarkan pada anak-anak tahun 1.
Sebabnya tahun ini semua buku tahun satu digantikan dengan buku baru,ada 9 buah semuanya,tapi sempat sampul 3 buah dulu yang  dia belajar hari ni je,yang lain siang nantilah baru sambung.

Wonton goreng.
Semalam petang mengeteh anak beranak ke Kluang station orderlah wonton,dan pagi ni sibuk pulak mencari gambar wonton yang dah lama terperap dalam folder,korek sana sini nasib jumpa hihii bolehlah simpan resepi disini sebagai rujukkan kan.lagipun penat snap gambar lepastu dibiarkan terperap.
Kadang bila buat inti dia ni saya skip halia tu,kadang masuk jugak..Muhammad tu tak minat kalau ada rasa halia.ok semak resepi kalau korang nak cuba.


Bahan inti

1 ketul dada ayam bahagian isi - didadu halus
1/4 bawang besar holland - didadu
1 pokok daun bawang-dihiris halus
Carrot - disagat halus
1 cawan kobis - dihiris halus
2 biji bawang putih-diparut halus
1/2 inci halia - diparut halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam jika perlu

Cara membuatnya

1.Campurkan kesemua bahan inti kecuali daun bawang,kobis dan tepung jagung.
2.Gaul rata kesemuanya,masuk kobis,carrot dan daun bawang.sebatikanKemudian masukkan tepung jagung gaul rata.
3.Simpan didalam peti ais selama setengah jam.tutup mangkuk dengan plastik wrap ye.
4.Sediakan kulit wonton secukupnya,masukkan inti ditengah tengah kulit sapu sedikit air pada keliling bahagian atas kulit kemudian lipat seperti membuat lisu/sketting meja makan.kemaskan.
5.Siap dah boleh goreng.