Pages

Thursday, 30 January 2020

Ikan Bakar tersedap....ايكن بكر ترسداڤ


Dah malam..
esok cuti..bagi orang Joho memang cuti lah kan setiap jumaat..bagi kl esok ganti federal day yang jatuh padi hari sabtu.esok bolehlah keluar sekejap beli barangan dapur,tapi taklah nak berlama sangat pergi ke Mall.almaklumlah waktu sekarang ni memang orang tengak rancak bercerita tentang koronavirus dan influenza A.
Memandangkan Johor Bahru ni memang pintu laluan darat warganegara china dari Singapore masuk kesini..so memang tak boleh nak pergi ke tempat orang yang ramai,terutamanya Mall.

Jom malam ni kita layan ikan bakar,ikan bakar salah satu lauk kegemaran kami,tapi tang sambal tu biasa kami agak cerewet sikitlah.Bukannya apa biasa sangat terkena sambal yang tak berapa sedap,maksudnya sambal tu masih mentah..adoii memang mengecewakan sangat..biasa sambal ikan bakar ni memang kami simpan buat stock..bila rasa teragak nak makan tinggal panaskan jew dan curah atas ikan bakar.


Resepi sambal
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
3 batang serai
bilis atau udang kering segengam
5 tangkai lada kering
15 tangkai cili padi hijau
2 batang lada merah
(kisar semua bahan diatas)
serbuk kari 1 sudu kecil
5 helai daun limau purut

Panaskan minyak ..tumiskan kesemua bahan hingga garing ..masukkan daun limau purut .siap