Pages

Thursday, 9 January 2020

Kuih Cara Manis sedap dan kompom jadi

Kuih Cara Manis.
semak folder banyak sangat gambar masakkan yang masih tertangguh nak di transfer ke blog.Update slow-slow kadang mood nak menulis hilang..kadang rasa bersemangat.itulah kan manusia biasa..mood selalu on off.
Dikutkan tahun 2020 ni jadual harian dah bertukar sedikit,so masa nak menulis kadang lebih terhad.ada tak ada kadang tengah malam nak menuju ke pagi kalau terjaga rajin jugak godeh blog..tapi kadang tido lena sampai kepagi

Salah satu kuih lama yang masih ada penggemarnya,dan masih banyak lagi yang menjual kuih cara disekitar rumah kami ni.kuih cara kalau inti daging memang kegemaran saya,tapi kalau yang berintikan gula agak slow sikit nak makan,tapi anak yang sulung dengan Muhammad suka,mungkin sebab bila gigit tu keluar lelehan air gula tu yang diorang rasa seronok sangat nak makan.

Mould kuih cara baru beli,orang cakap macam nak rasmikan gitulah kan..hihii..ok yang nak cuba resepi dibawah tu yang saya gunakan,ramai dah shara gambar kuih cara saya ni..alhamdulillah diorang suka dan ramai yang bagi reward dan repost serta mention saya sebagai tuan punya gambar dan video.alhamdulillah thank you.


Kuih cara manis

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telor
sedikit garam
sedikit pewarna hijau / guna daun pandan asli

Caranya
1.Masukkan semua bahan dalam blander.kemudian kisar guna blander dan tapis.
2.Panaskan acuan guna dapur gas,sapu sedikit minyak pada acuan tuang adunan,biarkan sekejap.
3.Masukkan gula kastor sedikit kemudian tutup permukaan biarkan hingga garing bahagian bawah,cungkil dan keluarkan dari acuan.
4.Ulang hingga habis.