Pages

Friday, 3 January 2020

Roti Paung lembut anti gagal

Pembuka bicara ditahun 2020.
Selamat tahun baru pada pembaca blog,terima kasih masih sudi singgah kesini walaupun tahun yang sudah lama blog dibiarkan sepi,ditahun ini masih lagi saya suka menulis,catatan kehidupan,keluarga,jalan-jalan dan pastinya menu masakkan yang menjadi peneraju utama blog ini.

Moga apa yang ada disni jika ianya baik bolehlah dijadikan bahan rujukkan,sesungguhnya penulisan semua perkongsian resepi dan cerita disini saya anggap seperti diary dan rujukkan sendiri bila dan pencen dari berblog nanti,dan sebagai kenangan untuk diri sendiri jugak..

Entry pembukaan di tahun baru, roti paung salah satu roti yang pamess di pantai timur malaysia.sedap bila dicicah dengan air kopi atau teh o.roti.tapi kalau ada anak yang baru nak membesar memang dia tak minat roti macamni,kalau ditabur gula diatas tu baru lajulah diorang nak makan.

Teragak nak makan roti paung panas-panas ..kenalah buat sendiri..kalau nak ke pantai timur entah bila lah kan,resepi ni dah banyak kali saya cuba buat,memang menjadi dan memang tak gagal.asal adunan tu kita uli dengan betul memang menjadilah roti kita dengan jayanya..follow resepi di bawah insyaallah memang tak akan gagal.



Roti paung
500 gram tepung roti
50 gram susu tepung
100 gram mentega
250ml air
11 gram yis
100 gram gula halus
sedikit pewarna kuning

Caranya
Satukan semua bahan kedalam mixer,uli sehingga menjadi doh.
Rehatkan adunan,dah kembang dua kali ganda buang angin.dan bulatkan kecil.susun dalam loyang bulat yang telah disapu mantega.
Biarkan doh mengembang.spraykan air dipermukaan doh kemudian bakar.
Bila roti dah masak angkat dan sapu mentega.
siap
Kredit resepi : may agumo