Pages

Monday, 23 November 2020

5 kilo pakistani mango/dan cara membuat mango milkshake ala pakistan

 


Jika berpeluang ke negara Pakistan selain memburu makanan mereka jangan lupa ya mencuba buah mangga diaorang,yang dapat disimpulkan buah mangga pakistan nie merupakan antara buah mangga yang terbaik didunia.

Ianya bermusim antara Mei hingga September, terdiri daripada pelbagai jenis dan boleh dinikmati keenakannya melalui pelbagai cara.

Mangga pakistan dengan mangga malaysia nie memang berbeza sangat,kalau negara kita ada harum manis diaorang pun berbangga dengan beberapa jenis mangga yang mereka ada.Jenis mangga Pakistan
Langra
Chaunsa
Anwer Ratol
Sindhri
Dussehri


Semua jenis ni berbeza dari segi saiz dan rasa.suami bercerita kalau musim buah mango tiba semua rumah biasanya akan membeli berkilo-kilo,kira macam buat party mango..dulu masa suami memperkenalkan mango pakistan pada kami rasa tak teruja sangatlah...
sebab bagi kami alaa manga jew pun mana-mana sama je kan..tapi bila dia keluarkan dari kotak ..dan bau dia dah semerbak,memang bau wangi mango diorang ni lain sangat..bau dia lebih wangi dari mangga kita..rasa manis ..dan padat...terus jatuh cinta dengan buah mango ni.


Bila setiap tahun suami balik ke Pakistan manggo lah pesanan utama kami,berangkut suami bawak naik flight..tapi sejak ada covid nie tak dapat dah nak balik kesana,nasib ada restoran pakistan di kuala lumpur tempat biasa suami makan ada import buah mango pakistan ni.kita boronglah 5 kilo..bagi puas makan..
Selain dimakan begitu sahaja,diaorang pakistan ni suka buat milkshake dengan mango ni..termasuklah suami.


Mango Milkshake
By zila norazila
2 biji mangga masak ranum
2 sudu besar gula/ikut kemsnisan sesusi selera ok
2 cawan susu segar

Caranya
Kopek dan hiris buah mangga.sediakan blander.masukkan mangga kedalam blander,gula pasir dan susu..kisar hingga semua tercampur.
Sediakan gelas..letak ketulan ais dan tuang mangga kisar tadi.sedia dihidang

Tuesday, 17 November 2020

Penyejuk tekak - Resepi Puding Buah Naga

 


Puding Buah Naga..
Masa balik kampung aritu terpandang tiga biji buah naga di pokok rumah emak,rezeki nampaknya jarang dapat makan buah naga nie,sebab tak kena time bila balik kampung selalu buah dah tak ada..pokok buah naga emak ni isi dia merah..dia punya pekat colour tu sampai kat tangan bila potong..buat pewarna pada makanan pun elok kan buah naga nie..

Benih asal pokok naga ni hasil pemberian supplier barang di kedai runcit abang saya ,Tan nama dia..Tan nie baik selalu bagi macam-macam..batang pokok naga tu dia suruh tanam,abang bawak balik dari kedai dan bagi pada emak..emaklah yang tanam..tapi pokok tu sebenarnya kurang zat sebab terhimpit dengan pokok kelapa.
Dulu masa pokok kelapa tu tak ada buah naga nie berbuah lebat,sekarang nak berbuah macam malu-malu kucing pulak..hihii.
Buah naga nie antara buah yang kira mahal jugaklah kalau dipasaraya..sebiji tu mau lima ringgit jugak kalau yang besar sikit.so saya bawak balik tiga biji tu,dua biji buat makan macamtu je..dan sebiji lagi buat puding buah naga..saja nak buat puding sebab agar-agar tali dirumah ni macam tak terusik..takut menghampiri ke tarikh luput baik godeh buat sesuatu kan.

Resepi asal dari Facebook..tengok gambar yang dishare mengiurkan sangat,tu yang cuba buat.korang yang nak cuba buat resepi di bawah,dan boleh tonton video untuk cara membuatnya.

Puding Buah Naga
1 biji buah naga (isi merah) dipotong kecil
1 paket agar-agar bertali (20gm)
750 ml susu cair
750 ml air 
1 cawan gula kastor (Boleh kurang kan)

caranya
1.Potong agar - agar tali supaya cepat hancur.
sediakan bekas dan tuang air ,masukkan agar-agar tali tadi.biar hingga hancur .
2.Masukkan gula pasir,kacau rata.Masuk susu cair dan kacau lagi.kena kerap kacau ye supaya  puding tidak berketul.
(nak masukkan buah naga dulu pun boleh)
kacau rata .tutup api.
3.Sediakan bekas/acuan,basahkan bekas/acuan terlebih dahulu supaya puding kita mudah dikeluarkan.
4.Tuang puding,masukkan buah naga yang telah dipotong kecil.kemudian sejukkan.biar hingga mengeras.
5.Dah keras boleh potong dan hidang

Wednesday, 11 November 2020

Cara membuat Pakistani Chai/Teh tarik pakistan

 


Bersua lagi,
Dah beberapa hari tak keluar rumah,nak pergi beli barang dapur pun suruh Iqbal yang pergi beli.rasa malas pulak nak keluar sejak covid19 mengganas semula.
Dan dah dua hari Iqbal pergi ke sek collect buku yang cikgu Muhammad tak sempat nak pulangkan aritu,sebab secara tiba-tiba kan arahan PKPB keluar.

Ok hari ini nak kongsi cara buat teh tarik pakistan.
Teh tarik kita orang melayu dan teh tarik pakistan memang berbeza,kalau di pakistan diaorang akan buat teh tarik guna susu segar ..di masak di dalam periuk kecil hingga 15 atau 10 minit dan ditambah pulak dengan rempah ratus,walaupun banyak rempah ratus tapi rasanya sedap.,susah nak digambarkan tapi memang boleh diterima dengan tekak kita orang melayu.

Saya sertakan video cara nak buat teh tarik pakistan boleh rujuk di video ye kalau nak cuba buat.


Pakistani chai
By @zila_norazila

Bahan
Susu segar
Serbuk teh 3 sudu besar
Air biasa
Buah pelaga 3 biji
Cengkih 3 biji
Jintan manis 1 tsp
Kayu manis 1 btg kecil
Gula secukupnya

Caranya 
Didihkan air..bila dah menggelegak masuk buah pelaga....masuk kayu manis..cengkih,jintan manis,serbuk teh..biar lama sikit..bagi sebati.
Kemudian tambahkan susu segar..
Masukkan gula pasir...garam sikit..bagi rasa dia lemak² sikit..rasa agak manis sedang elok..boil lg lbih kurang 5 minit camtu..dh siap boleh tapis..dan hidangkan.



Saturday, 7 November 2020

Cara membuat kuih Bingka Tumis/Bengkang/kuih bakar/Lemak sedap tak lekat di acuan.

 

Salam sabtu..
tak kemana kami hari ni,biasanya sabtu dan ahad atau kadangkala jumaat memang kami akan merayap..JJCM sejak suami di KL kena PKPB tak dapatlah dia balik ke JB setiap minggu,dan khabar hari ini PKPB berlanjutan hingga empat minggu lagi..dan mungkin berakhir hingga 6 Disember 2020.
Disebabkan banyak masa dirumah hari ini lepas maghrib godehlah blog ,menulis sesuatu disini boleh juga hilangkan penat selepas seharian main masak-masak ..

Ok hari ini nak share resepi kuih bingka,diorang panggil ni bingka tumis..resepi asal dari Kakak yang berniaga di melaka..sedap bingka versi nie,saya pernah jugak share resepi bingka pandan berempah dulu disini boleh semak balik jika nak tengok resepi.
Tapi kali ini yang membezakannya cara pembuatan dia,bila dah tumis sekejap bijan tu dalam acuan memang kuih kita jadi lebih senang nak dikeluarkan,rasa sedap lemak-lemak macamtulah..lelagi saya pakai santan perah dan guna pandan asli.lagi sedap kuih kita kalau guna yang asli .


ok yang nak mencuba silakan ye.saya ada share video Youtube sekali bagi senang sesiapa yang kurang faham.

Bingka Pandan Tumis
By @zila_norazila

1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
3/4 cawan gula
3 biji telur
1 cawan air pandan (8/10 helai daun pandan)
2 atau 3 helai daun limau purut (dikisar bersama air pandan ya )
1/2 tsp serbuk kayu manis
Sedikit garam
Sedikit minyak -diletak pada acuan
Bijan hitam/putih -secukupnya

Caranya
1.Sediakan bekas..masukkan tepung gandum..gula..serbuk kayu manis dan garam..mix pakai whisk..rata.
2.Kemudian masukkan air pandan dan santan..kacau hingga sebati.masukkan telur..kacau lagi.
3.Tapis adunan..sediakan acuan..panaskan acuan atas dapur gas..letak sedikit minyak dan tabur bijan..biar srkejap.
4.Tuang adunan kedalam acuan..tunggu sekejap..tabur lagi bijan jika suka.
5.Masukkan kuih dalam oven yang telah dipanaskan dahulu.
suhu 180c bakar selama 50 minit.
6.Dah masak angkat kuih dan sejukkan baru potong ye





Sunday, 1 November 2020

'Pengat Ubi Kayu' Pengat lajenn yang lemak dan sedap..


Bersua lagi.
hari ini kebanyakkan sekolah di sekitar Johor Bahru diarahkan tutup oleh Kementrian Pendidikan Malaysia .langkah awal berjaga-jaga sebab kes covid19 semangkin meningkat di sekitar Johor Bahru dan sekeliling.Bagus jugalah tutup awal sebagai ibu bapa sebenarnya kami agak risau.
Ikutkan budak ni tak faham sangat SOP.mana yang dah fahampun kadang tak ikut inikan budak.

Bercuti start 1 November hingga 14 November dan cuti bersambung hingga 16 November sambutan Depavali dan akan dibuka semula pada 17 November..setengah bulan jugaklah kan diorang bercuti moga kes akan reda.

Oklah bukak cerita makan pulak.aritu sempat buat pengat ubi,beli ubi seketul..tapi seketul panjang rasa muai sebab panjang dan isi dia elok sangat.walaupun dah simpan beberapa hari didapur..time beli tu semangat sangat nak buat.bila ubi dah depan mata bertangguh jadi 3..4 hari terperap ubi tu.ha haaa

Pengat ubi ni sinonim makanan kami time childhood.emak rajin buat terutama time buka puasa.time nak buka tu emak letak ais ketul dalam tu..nikmat sangat masatu bila kami adik beradik seramai 7 orang makan berebut,kenangan sangat ni..

Aritu time balik kampung sempat kutip buah kelapa kering,banyak jugak hasilnya dapatlah sebakul besar..Abang long akan kopek dan letak dikedai dia.saya amik lah 4 biji bawak balik rumah sendiri..kalau nak guna hantar parut jew..sekarang upah parut kelapa 40 sen..kelap pun dah mahal kan sekarang ni..tapi masakkan yang menggunakan santan saya jarang masak dirumah ni..tu amik kelapa sikit jewlah ..

Cara buat boleh tengok video pengat ni saya ada sharekan di youtube ya.

Resepi Pengat Ubi
By zila norazila  - Youtube channel https://www.youtube.com/watch?v=MWoedcCo2qQ&t=44s&ab_channel=zilanorazila

Ubi kayu - secukupnya kopek dan potong dua atau tiga cuci bersih
Santan kelapa -secukupnya
Gula melaka - letak sedikit je,ikut suka kalau nak letak lebih pun boleh 
Gula Pasir 
Sedikit garam
Daun pandan  - simpul

Caranya
1.Rebus ubi dengan air hingga ubi lembut,jangan sampai lembik ya..nanti lebik sangat tak sedap pulak pengat kita.
2.Masuk gula melaka,tambah santan ikutlah nak kuah banyak mana ye.masuk gula pasir biasa..tambahkan sedikit garam bagi rasa dia lemak masin sikit.
3.last masuk daun pandan..biar hingga mendidik sikit..padamkan api rasa manis dia .sedia dihidangkan.