Pages

Thursday, 28 November 2019

Nasi Ayam menu ringkas yang selalu orang suka buat

Nasi Ayam
banyak jenis nasi ayam yang orang buat,tapi pusing-pusing macamtu jugaklah resepinya kurang lebih.hidangan ringkas yang semestinya digemari oleh semua,dan bagi saya memang suka buat nasi ayam sebab utamanya senang sangat nak buat,dapur pun tak berkecah,tu yang paling suka.

Tapi kali ini saya tak buat sambal cili merah seperti biasatu,saya gandingkan pulak dengan sambal dua minit keluaran Aquada Malaysia.sebab dah masak untuk paid review maka kita trylah sambal dua minit nie.Aquada ni famous dengan aneka Pekasam,sampai dah masuk TV3 pun pekasam dia.




Dan sambal dua minit dia ni pun tak pedas sangat.sedap pedas yang seimbang..sampai rasa sayang pulak nak habiskan.saya makan sikit-sikit kadang goreng telur atau ikan lepastu cicah jew dengan sambal ni,dah jadi lauk.ataupun kalau rasa malas nak buah paste..kita boleh jadikan sambal ni sebagai paste dalam masakkan.hanya perlu panaskan sambal tu dikuali dan bolehlah tambah udang,ikan atau sotong...campur sedikit petai pun ngam jugak.
ok cara nak dapatkan sambal dan barangan lain boleh terus ke facebook Aquada Malaysia atau Instagram Aquada Malaysia.


SUP AYAM
1/2 ekor ayam - potong 2 bahagian 2 inci halia - dihiris nipis
2 pokok bawang - potong anggaran 3 inci 1 sudu teh garam
Anggaran 10 cawan air

Caranya
1. Masukkan semua bahan dan rebus hingga mendidih dan renihkan sebentar. Matikan api.
2. Asingkan untuk memasak nasi dan untuk kuah sup.

NASI AYAM
2 cawan beras - cuci dan toskan. 2 cawan atau lebih sikit Lemak ayam - especially bahagian belakang ayam
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai daun pandan - simpulkan
Sedikit garam - jika perlu
Cara cara
1.Panaskan lemak ayam hingga mengeluarkan sedikit minyak, kemudian masukkan bawang putih. Goreng sebentar. Keluarkan lemak ayam atau biarkan saja jika suka.
2. Masukkan beras dan goreng sebnentar. Alihkan semua yang digoreng tadi ke dalam periuk nasi. Tambahkan sup ayam, daun pandan dan garam jika suka.
3. Masak seperti biasa.

*** Jika suka boleh rendam beras dengan serbuk kunyit jika mahukan nasi berwarna kuning.

Ayam goreng
Ayam yang telah direbus
1/2 cawan kicap cair
1 cawan kicap pekat
sedikit lada hitam/lada sulah
sedikit gula dan garam
(perap sekejap dalam setengah jam)
Kemudian panskan minyak dan goreng dengan kaedah touch and go,sekejap je ye bila nampak ayam dah kekuningan angkat.

Chili Sauce
6 cili merah
3 inci halia
3 ulas bawang putih
Minyak bijan
1 sudu kecil garam
Gula
Jus limau
1 sudu teh cuka makan
Sup ayam secukupnya

Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali sup. Kisar hingga halus. Kemudian campurkan dengan sup ayam mengikut tahap kepekatan yang disukai. Jika suka cair, lebihkan kuah sup.

Resepi zila forever di majalah 'Rasa'

Nak hujung bulan november baru sempat siapkan entry nie,eh tapi majalah Rasa masih ada lagi dipasaran,kadang awal bulan Dec pun untuk keluaran Nov masih ada lagi dijual jika di area Jb tapi kawasan lain kurang pasti pulak.sekarang kan semua dah mudah beli secara online pun boleh kan.

Berbalik pada cerita asal.
berkesempatan lagi berkongsi resepi di majalah masakkan no 1 di Malaysia ni..sambil tu adalah sedikit kongsi cerita di ruangan Instafamous.
Simpan sebagai kenangan,bila dah berusia emas nanti boleh tengok baik kenangan lama..betul tak..tak selamanya kita akan disini,mungkin bila mood dan keupayaan nak berIG dan berblog hilang bolehlah dijadikan kenangan pada anak-anak dan cucu kelak.





Ada enam resepi yang saya share disitu,bukan masakkan baru resepi dan gambar yang tersedia ada di folder dah..kiranya gambar yang ada-ada je dalam simpanan.

Ada sesetengah gambar dan resepi saya dah share di blog,dan ada yang share di IG.dan kena share jugak gambar family dan diri sendiri..adoi yang ini agak leceh sikit sebabnya saya memang jarang ambik gambar sendiri..tapi kalau gambar orang lain memang rajin kita snap.sudahnya pic tu jewlah yang ada..hihii muka macam serabut pulak rasa.oklah kan dari tak de.

Korang supportlah majalah masakkan sebab sekarang ni banyak dah majalah masakkan lain dah bungkus tikar,sebab dah kurang pembeli.moga Majalah Rasa terus kekal..sebab suka resepi yang banyak dalam tu..ok cuci mata dengan gambar yang original pulak.

 Ikan Stim Thai

 Ketam Chili Thai

 Pais Ikan Senangin

 Pajeri Nenas

 Sticky Karamel Chicken Wing

Phad Kra Phao