Pages

Tuesday, 1 October 2019

Spaghetti bolognese jew..

Hello Oktober..
Dah bulan sepuluh..apa yang dibuat sepanjang tahun ..masa kalau nak diikutkan memang sentiasa tak cukup kan.kena pandai bahagikan antara minat..urusan keluarga..dan untuk diri sendiri..

Terjaga awal pulak malamni..mata pun tak nak pulak tido..godeh blog sekejap tengok gambar-gambar yang ada di folder  pilih dan boleh transfer kesini.

Spaghetti antara makanan kegemaran iqbal anak yang sulung..
tapi bagi Muhammad memang tak disentuh langsung..tengok pun tak nak..tapi kalau pizza memang fav dia sangat..pantang nampak iklan pizza kat tv/utube terus je ajak pergi..

Sekarang ni beranika sos spaghetti yang ada dipasaran..pilih je nak yang mana..kalau saya lebih suka yang brand kimball..rasa dia seimbang..tak berapa rasa masam tomato sangat.
tapi kalau yang rajin boleh je buat sos sendiri..lagi sedap..boleh adjust mana yang nak dikurang dan dilebihkan..almaklumlah tekak kita masing-masing mana sama..
kadang kita rasa sedap..bagi orang biasa je..

Untuk resepi saya copy semula dari blog sendiri..masa tu buat pada 2012 ..resepi ni memang mencatat carta paling tinggi dikunjungi di blog saya..ramai rupanya yang suka spaghtti .




Spaghetti Bolognese
by : mutiarazura 
     : zila4ever.blogspot.com

Bahan-bahan 
500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging lembu cincang
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
1 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum - didadu
1 batang carrot – didadu kecil
2 batang celery – didadu kecil
1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
1 kiub stok daging lembu (optional) - zila guna kiub ayam
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan – untuk menghidang - zila tak letak

Caranya
1.Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

2.Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.

3.Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.

4.Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.

5.Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.

6.Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.

7.NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.

8.Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.

9.Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.

10.NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!