Pages

Thursday, 18 July 2019

Kuih Lajenn..Kuih Rose /Goyang..


Kuih lama..
Dulu masa kecik kalau makan kuih rose ni suka kopek satu-satu..ikutkan dulu memang kurang minat sangat  ..entah mungkin masa tu kalau raya merata rumah ada kuih rose pelbagai rasa..tapi bila usia dah lanjut ni suka pulak makan kuih rose..

Di tambah en suami memang gemar kuih rose ..jadinya kerajinan tu muncul bila dia terasa nak makan..biasa memang kami beli je..tapi bila angin rajin datang buatlah sendiri..bahan pun tak susah mana..yang susah tu kena tunggu depan api mengadap kuali panas..tu yang agak menguji kesabaran sikit..

Tapi bila dah siap  sedulang depan mata penat lelah terus hilang..yang tukang makan pun bukan main laju lagi..2 hari dah habis..sekejap betul..

Ada satu lagi resepi kuih rose yang tak sempat nak try lagi..yang guna tepung pulut sepenuhnya..in sya Allah bila free nanti nak try..dan akan dikongsikan disini sebagai koleksi..
ok yang nak cuba silakan..resepi asal diambil dari Fb resepi - orangkampung ..dan hasilnya memang boleh tahan sedap.



Kuih rose
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam

Caranya
Satukan tepung beras,tepung gandum dan telur kacau sebati.
Masukkan gula dan garam.
Kemudian masukkan santan.kacau rata.
Panaskan minyak bersama acuan kuih rose.bila acuan dah panas celupkan acuan kedalam adunan dan gorengkan dalam minyak.
Resepi menghasilkan 60 pcs kuih rose
Resepi -orangkampung