Pages

Thursday, 4 July 2019

Lauk biasherr kat rumah..



Menu yang kerap dimasak..
sebabnya fav muhammad..dan buat versi yang tak pedas.susah sebenarnya nak tackle selera budak yang sedang nak membesar..banyak makanan yang dia tak suka..senang cerita agak cerewet sebenarnya muhammad ni kalau bab makan.
Beza sangat dengan Iqbal dari kecik sampai sekarang apa-apa makanan on jew..pantang menolak..tapi mesti nak nasi,dalam sehari kalau tak ada nasi mau merajuk dia.

Ada balance tapai pulut bungkus daun getah kat peti ais..keluarkan dan jadilah pencuci mulut untuk hidangan makan tengahari.
sedap..manis ..



Cara kami sediakan daging masak black pepper yang mudah ..macambiasa bawang putih - lebihkan sedikit ..halia dan bawang besar tumbuk pakai lesung..baru best..jangan pakai blander nanti halus sangat.bawang holland hiris dan lada benggala kalau nak masukkan tunggu last.baru masukkan.


Yang ni wajip adalah kan,dah nama daging black pepper kan.
kalau nak sedikit pedas boleh letak banyak sikit..kalau versi buat untuk orang tua biasanya saya tambahkan lada cili dalam 3 biji dan ditumbuk sekali.
lada hitam ni bangus untuk kempeskan perut.


Dan tumbuklah bagi lumat sedikit..semua bahan tadi.

Panaskan sedikit minyak..dan panas masukkan bahan rempah tadi tumis hingga wangi..yang ni saya guna pressr cooker ..biar daging cepat lembut.

Kemudian masukkan daging..biar sekejap dan kacau sebati..tutup dan masak hingga lebih kurang 15 minit.


Bukak penutup dan chek daging kita tu lembut tak..kalau dah lembut boleh masukkan kicap.dan sedikit garam..
ok dah siap matikan api dan boleh hidang..

Makan dengan nasi panas..