Pages

Wednesday, 1 May 2019

Seindah nama Puteri Ayu


Kuih yang sentiasa disukai ramai..
rasanya yang lemak manis..dan apabila tergigit parutan kelapa yang dicampur sedikit garam terasa sungguh nikmatnya.

Banyak dah versi puteri ayu ni semenjak ditambah baik kan oleh orang-orang muda sekarang..dulu nak tengok yang colour  lain memang susah.. masa saya kecik hanya colour hijau dari ori pandan jewlah yang ada..
Tapi itulah yang paling nikmat..bau pun wangi  je.sekarang ada yang versi coklat..keladi..yang kelapa ditukar cheese pun ada..memang menarik.
Nak menyediakan puteri ayu ni tak susah sebenarnya..cuma bagi saya yang agak leceh part nak tekan kelapa parut kedalam acuan...yang itulah paling malas..tapi bila dah siap ..nampak cantik ..rasa penat pun hilang dah.

Kuih Puteri Ayu

Panaskan periuk kukus ..masukkan daun pandan kedalam air kukusan,,balut penutup periuk kukus dengan tuala bersih.

Bahan A
Kelapa muda
Sedikit garam
Sedikit tepung ubi

Bahan B
3 biji telur gred A
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan santan
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallate
Jika guna tepung gandum (2cawan tepung gandum +1sudu kecil baking powder ayak bersama)
1 penutup esen pandan
pewarna ikut suka


1. Mixer telur,gula,,ovallate,esen vanilla hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan santan mixer lagi,kemudian masukkan tepung mix sebati.
3. Letak pewarna kegemaran.
4. Sediakan kelapa parut.letak sedikit garam dan satu sudu besar tepung ubi.ikut banyak mana kelapa parut,kalau banyak letak dua sudu besar.
5. Sapu acuan dengan minyak masak,masukkan kelapa parut tadi tekan bagi kemas,kemudian kukus sekejap dalam 3 minit.
6. Tuang adunan kedalam acuan,tuang sampai penuh kalaunak naik gebu tinggi.kalau tak nak tinggi sangat tuang 3/4penuh.
7. Kukus sehingga masak,sedia dihidang.
*Pastikan air kukusan sentiasa mendidih sebelum mengukus puteri ayu.kukus selama 10 minit sehingga habis adunan.

Buat minum petang memang sedap..tak sedar berbiji biji masuk mulut ..