Pages

Tuesday, 30 April 2019

Scones Cranberries ..sedapnyaa..


Makanan yang popular dinegara Scotland ini sungguh popular dinegara barat ..seperti di Uk ..Us ireland..dan juga menjalar ke negara Asia..
Tidak lengkap kunjungan kita ke Cameron Haighlands kalau tak menikmati scones dan secawan teh tarik sambil menikmati kehijauan ladang teh..

Susah ke nak buat scone ni?
eh ..jangan takut mencuba..memang senang sangat..
kalau buat sendiri lagi sedap sebenarnya dari yang kita beli..makan panas-panas baru keluar dari oven memang sedap sesangat..tak tipu.
Kalau nak result yang baik ramas je pakai tangan adunan tepung ..butter dan cranberies tu..
ok kemudian lepas masuk susu kaup balik kan je..yang ni tak payah diuli ye..agak semua bersatu tu dah kira ok dah.

Ok alihkan dekat papan canai..tak payah gelek dengan pencanai bagai..saya cuma ratakan pakai tapak tangan..ambil acuan bulat dan terap..buat tinggi sikit..kalau nipis nanti scone kita tak lawa..
kalau tak ada acuan bulat potong segitiga pun boleh..lawa jugak.
lepastu sapukan kuning telur atas permukaan dia..bakar sampai kekuningan..


Scone
2 cups of selfraising flour
55 gram cold butter
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
2 tablespoon sugar castor
150 ml milk
1/2 cup dried cranberries
1 egg beaten

1.Heat over to 200c

2.Sieve flour in a bowl ..add baking powder..dried cranberries..cold butter..sugar and salt.
3.Rub the butter into the flour until it resembles fine.
USE COLD HAND FOR BEST RESULTS
4.Making a well in the centre and using spatula stir in enough milk to make a soft pliable dough.
(yang ini saya kaub balik 3..4 kali jew asal sebati ..jangan gaul lama2 ye asal sebati terus canai)
5.Roll out to 2cm thick cut into round ..place on a baking tray and brush with the egg.
6.Bake for 15 minutes or until golden brown.
7.Serve with jam or a filling of your choice.


Dah siap..
Boleh lah dihidangan bersama butter atau cream..berserta jem strawberry..memang sedap..