Pages

Tuesday, 5 April 2016

Kek Pisang


Selamat malam..
kek pisang jamuan mata malam ini..gambar dan resepi kek pisang ini zila dah kongsikan dimajalh SAJI keluaran mac bulan lepas.
kek yang senonim sebenarnya..kalau ada lebihan pisang mesti mak buat kek atau cengkodok pisang..cengkodok mak memang sedap..mak memang jarang memasak tapi bila sesekali dia buat makanan memang sedap..terutama kuih muih melayu.

Orang lama manalah ada anggaran yang tepat..kalau ditanya semuanya cakap main campak-campak jew..dalam campak mencampak tu menjadi pulak..orang sekarang kalau campak-campak maunya keras..he hee kita biasalah suka guna sukatan yang betul..baru rasa dan kesedapannya sekata..kann..


Resepi kek pisang nie sebenarnya lebih kurang sama..kurang lebih macamtulah..sebenarnya pisang tu yang memainkan peranan..kalau tak kena gaya boleh jadi tak sedap kan..
sekarang nie zila minat betul makan kek panas-panas..kalau dah sejuk macam kurang sikit nak makan..mood orang tua gamaknya..he hee..oklah layan resepi kek pisang nie..jumpa lagi next entry..


Kek Pisang Lembut

280 gram tepung kek
150 gram pisang emas
180 gram gula
120 ml minyak sayuran
10 gram ovellate
3 biji telur gred B
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Caranya

  1. Lenyek pisang sehingga lumat dan ketepikan
  2. Pukul telur,gula dan ovellate sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit,gaul rata.
  4. Tambahkan minyak sayuran dan kacau sebati.
  5. Lapikkan loyang dengan kertas minyak,tuang adunan kedalamnya.taburkan kekacang atau biji labu diatasnya.Bakar pada suhu 170'c selama 40 minit atau sehingga masak.