Pages

Monday, 22 August 2016

Quiche Bayam & Ayam



Selamat petang
menu minum petang quiche bayam ayam.lama nak buat tapi sebab malas sangat nak main dengan butter tu yang sebabnya asik bertangguh.
sedap dan mengenyangkan,berserta kulit tart yang rapuh memang harus dicuba resepi olahan dari adik nurpian yang sangat rajin.resepi asal dari buku jo wheatley filling pula resepi sumbagan shashashafie2.terima kasih pada semua yang berkongsi resepi alhamdulillah bertepatan dengan selera zila sedap sangat sampai lupa tengah diet sekarang nie..ecehhh kih kihhh yok yok jew kan..


zila guna acuan tart kecil macamtu supaya senang anak nak makan.kalau buat versi 8 inci tak habis nanti.lagipun senang tak payah nak potong-potong.pandai pandailah kita olah dan gayakan ikut kesesuaian kita.nak tambahkan cendawan butang pada inti pun boleh lagi sedap.ok semak resepi dibawah insyaallah jumpa lagi nanti.


Short crust pastry

250 gram tepung gandum
125 gram unsalted butter sejuk-dipotong dadu
secubit garam
1 biji telur kuning
2-3 sudu besar air ais

Caranya

  • Satukan tepung, butter garam didalam food processor berserta pisau pemutar dan putar sehingga menjadi serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan putar sebentar tambahkan air ais sehingga menjadi doh.keluarkan dari food processor dan canai sebentar.balut dengan plastic wrap sejukkan selama 1/2 jam didalam fridge.
  • Keluarkan dan canai nipis.masukkan kedalam acuan tart kemaskan bahagian tepi dan bakar secara blind bake pada suhu 180' selama 20 minit.kemudian keluarkan bahan blind bake dan bakar lagi dalam 15 minit.
  • Keluarkan dari oven dan masukkan filling bakar lagi sehingga masak.

filling
Sekeping dada ayam dipotong kecil
seikat bayam - guna daun sahaja
1 biji bawang besar - dipotong dadu
capsicum merah - didadu - saya guna lada besar merah sebatang
3 biji telur
200 ml susu cair/cream
sedikit lada hitam
garam secukup rasa
3 sudu besar butter
sedikit cheese - untuk tabur - saya guna cheddar

Caranya
Panaskan butter,tumis bawang besar hingga layu dan masukkan ayam dan biarkan ayam masak.masuk bayam dan capsicum merah masak sehingga layu.perasakan dengan garam/maggi secukup rasa tutup api dan ketepikan.
pukul telur dan susu cair sehingga rata.masukkan filling kedalam pastry dan tuangkan campuran telur dan susu tadi.taburkan cheese kegemaran dan bakar sehingga masak.
sedia dihidang.

p/s
Blind bake
adalah teknik bakar kulit tart dengan cara meletakkan kertas baking dan kekacang diatas tart.tujuannya untuk mengelakkan tart menggelembung semasa proses membakar.
contoh kekacang - kacang merah /kacang hijau. simpan semula kekacang selepas digunakan.next time boleh guna lagi.

Monday, 15 August 2016

Laksa Johor


Laksa johor
kebangaan orang johor,walaupun zila anak jati johor tapi bab laksa johor dan makanan yang berasaskan mee memang kurang dapat sambutan dirumah.mungkin jiwa kami sedari kecil dididik dengan hidangan nasi.itulah sebabnya bab mee mee memang kami kurang sikit.

senonimnya laksa johor ini muncul semasa hari raya untuk meraikan tetamu menziarahi rumah kita,ataupun dalam acara marhaban time itulah kita  akan terfikir nak buat sesuatu yang istimewa.

Bagi zila nak buat laksa johor memang tak susah.maksudnya penyediaanya mudah tapi renyah bab nak meyediakan bahan-bahannya,ialah memang agak banyak kerja sikitlah.nak blander isi ikan,isi ikan nak dikukus dulu kemudian asingkan isi dengan duri..ermmm kalau tak beria-ia sangat nak makan memang malas nak buat.


zila sempat search jugak resepi laksa johor yang belbagai tapi lebih kurang juga dari segi penggunaan bahan-bahan.ada yang pakai udang segar ada yang pakai ikan masin kurau.macam-macam style.insyaallah next time boleh cuba resepi yang letak ikan masin.untuk kali ini zila guna resepi kak jee fauziahsamad.com.kak jee berniaga laksa johor walaupun dia sebenarnya bukanlah orang johor.dengan keikhlasan kak jee berkongsi resepi zila pun nak juga mencuba resepinya.alhamdulillah walaupun tanpa udang hidup dan ikan masin rasanya tetap mabless.anak zila pun suka.kuahnya pekat.menepati citarasa.kuah memainkan peranan utama.kalau kuah sedap keseluruhan laksa kita akan menjadi sedap.


Laksa Johor

Bahan bahan
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang 
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa

Bahan kisar
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar

Ulam ulam
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin

Cara cara
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.

Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.

Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.

Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan  kepekatan yang disukai.


Spaghetti
Masak air dalam periuk. Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila telah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus sehingga rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sehingga  hilang panasnya atau cuci bawah air paip. Tos air nya dan tuang sedikit minyak supaya tak melekat.

Ulam ulam
Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat bulat halus, daun selasih atau daun kesum, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasih boleh bubuh. 

Sambal belacan
Cili kering - rebus
Belacan bakar
Tumbuk cili bersama belacan bakar sehingga lumat.

Cara menghidang
Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan dengan sambal belacan.



Thursday, 11 August 2016

Talam Keladi


Talam keladi
sebenarnya baru semalam buat,beli keladi di pasar tani hari ahad lepas memang teragak sangat nak makan kuih talam keladi.bukan tak nak beli cuma yang zila jumpa diorang jual semuanya kurang menepati citarasa.

kalau boleh nak yang keladi yang dipotong kiub yang agak besar sedikit.bila kita gigit bahagian putih tu rasa sangat keladinya.biasanya kalau beli jarang sangat tergigit keladi.rasa lapisan putih tu jewlah.
oleh sebab dah teringin sangat buat lah separuh adunan dari resepi asal.almaklumlah yang nak makan kita seorang anak memang tak minat kuih macam ini .zila tak guna loyang 10x10 tapi zila guna bekas kaca emapt segi sepeti digambar tu.senang nak makan.dan mudah masuk pengukus.
alhamdulilah kejadian talam yang sempurna dan amat menepati citarasa.kalau nak potongan talam yang cantik tunggulah sehingga benar-benar sejuk baru potong.kalau tak memang tak lawa tau.biarkan lebih kurang 6 jam baru potong,zila guna cutter plastik bentuk bunga.resepi asal dari chef asma zila ambil dari blog kak ayu dan rujuk juga diblog kak yati dan kak azie.zila sambungkan resepinya disini juga sebagai rujukan bersama.



Kuih Talam Keladi
Loyang 10x10x3

Bahan Lapisan  Bawah 
Bahan (A)
220 gram tepung beras 
40 gram tepung ubi
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan (B) 
250 - 300 gram keladi 
Buang kulit, basuh dengan air garam supaya tidak hitam, potong kiub dan kukus selama 5-8 minit. Lepas kukus baru timbang

Caranya

  • Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
  • Tapis kedalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.
  • Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10x10x3 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas
160 gram tepung gandum 
250 gm gula halus
4 biji telur
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple
sedikit perisa keladi

Caranya

  • Bancuh semua bahan bahan di atas dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap. 
  • Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Lap penutup pengukus 5 minit sekali.
  • Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong, jika boleh menggunakan pisau plastik semasa memotong.

Monday, 8 August 2016

Chinese paper wrapped cupcakes


My mood today nak membaking sesuatu.so seawal pagi dah chek bahan-bahan baking apa yang ada didalam box.banyak tepung dan bahan lain yang dah habis.palan nak buat brownese nampaknya kena tangguhkanlah tunggu zila belanja barang dapur nanti.

Hari ini zila sempat buat cupcakes comel-comel rasanya macam kek span atau kek ciffon keadahnya pun sama.siaplah menu minum petang kami hari ini.

Menu ini menghasilkan 11 biji kek seperti dalam gambar,zila tertarik untuk mencuba resepi ini sebab ianya dibungkus dengan kertas minyak macamtu.terasa menarik sangat.sesuai sangat digabungkan bersama kopi panas ,duduk santai petang sambil tengok tv ermmm haven sangat.

Resepi asal dari facebook dan zila copy sepenuhnya dari blog sonia.sonia guna matel flower cases.acuan sama macam zila guna tapi atasnya berbentuk bunga yang zila punya bentuk bulat.senang sangat cara membuatnya.sesiapa yang nak cuba zila sharekan resepinya dibawah.


Chinese paper wrapped cupcakes

3 egg white - large saiz A
65 gram icing sugar sifted (or you may replace with 65 gram caster sugar and 50 gram corn starch.mix together)

3 egg yolk - large saiz A
1 whole egg
50 gram corn oil
65 gram self raising flour (or u may replace with cake flour + 1/2 teaspoon baking powder)

special metal cupcake cases or you may replaced any cups that is suitable for baking.

Method
Mix egg yolk,1 whole egg and corn oil in a mixing bowl,use a hand ballon whisk,beat till light.
sift in self raising flour,stir to mix well till a smooth thick batter.
Use a electric hand mixer beat egg white till foamy,thengradually add in icing sugar,beat till stiff peak formed.
Add 1/3 of meringue with egg yolk batter,stir till light.Then fold in the rest of meringues fold to well combine.
line the matel cupcake case with baking paper,fill the batter with piping bag then pipe the batter into cupcake case.
Bake at pre heated oven at 170' for 30 minute.remove from the oven immediately remove cakes from the case and lay them on wire rack to cool down.



Tuesday, 2 August 2016

Jom melancung ke kashmir bersama - scout kashmir travel and tour part2



Bersua lagi dalam siri kashmir.Buat masa ini bumi kashmir sedang bergolak.hampir lebih 25 hari pemberontakan dari penduduk tempatan dan askar india berlaku,mungkin bagi rakyat kashmir perkara sebegini sudah biasa kerana bukan sekali dua ianya berlaku.selepas itu keadaan akan kembali tenang semula dan aktiviti akan berjalan lancar seperti biasa.
sebenarnya penyebab utama pemberontakan berlaku kerana penduduk kashmir inginkan kebebasan,membina negara sendiri.buat masa sekarang bumi kasmir masih dibawah pemerintahan india.



Apabila semua kemudahan dihentikan buat sementara waktu seperti line telefon,internet dan kegiatan harian semuanya dihentikan,makanan hanya boleh dibeli pada waktu malam sahaja itupun ada masa yang dihadkan lebih kurang 1 jam lebih sahaja.errmmm kalau ianya berlaku di negara kita dan berlaku pada diri zila tak dapat nak dibayangkan.terasa insaf sangat dengan cerita diorang terasa berharganya keamanan yang sedang kecapi di malaysia.sungguh bertuahnya kita.


Kegiatan ekonomi utama penduduk kashmir berasaskan  pertanian.tanaman utama adalah padi kerana beras merupakan makanan ruji penduduk kashmir.sejak zaman silam kashmir terkenal sebagai pengeluar bulu kambing cashmere untuk dieksport di seluruh dunia.
selain menjana ekonomi dari hasil pertanian pada abad ke 19 pendapatan penduduk turut diperolehi dari aktiviti pelancungan.kerana keindahannya yang tiada tolok bandigannya sehinggakan ada yang menggelarkannya bumbung dunia.baru saya sedar patutlah masing-masing berebut nak menguasai kashmir.



Oleh kerana blog zila merupakan blog masakkan so kalau tak ada cerita tentang makanan memang tak lengkaplah kan.so zila mintaklah mr malik emailkan  beberapa gambar masakkan tradisi rakyat kashmir.kebetulan bulan lepas sahabat beliau kawin dapatlah beberapa gambar hidangan utama beliau.



Bak kata orang kalau nak mengenali sesuatu kaum kita kenalah terokai makanannya.ini merupakan wazwan.hidagan wajip ada pada hari perkahwinan dihidangkan bersama nasi.hidangan nasi mereka dimakan tak kurang dari 20 lebih jenis lauk seperti dalam gambar diatas tu.banyakkan kan? 

memang kena lebih dari 20 menurut beliau.memang penat rasanya nak meyediakan hidangan yang begitu banyak.mungkin chef yang mengetui bahagian dapur memang sangat pro,rasa teringin pulak nak tengok depan mata sendiri cara diorang ni memasak.

menurut beliau biasanya hidangan ini berasaskan kambing daging lembu diorang tak pakai almaklumlah kebanggaan orang sebelah sana kan kambing.selain kambing ada sayuran dan kuah cheese .tak silap zila macam nasi ambeng jugaklah kalau dimalaysia.tapi nasi ambeng tu lauknya sikit ..senang cerita ambeng versi mewah ni ha haa.


daging kambing seperti gambar dibawah tu mengugat iman betullah..nampak tak kegaringannya.ermmm puas tenung gambar ini ha haaa..sabar..sabar
rasanya wazwan pun ada dijual di restoran diorang.lepas keadaan disana kembali tenang bolehlah plan melancung kesana dan carilah hidangan wazwan ini.kawan zila cakap ianya memang sedap..


sesiapa yang berminat untuk kesana hubungilah beliau untuk booking.

Team Scout Kashmir 

Sajad Rafeeq 
Manager Operations 

Malik Mehrooz 
Co-founder  

Abdul Qayoom 
Co-founder