Pages

Monday, 9 February 2015

cheese cake


Assalammualaikum
hai jumpa lagi..apa khabar sahabat zila..sihat tak?..zila dah seminggu tak sihat..demam selsema..dan skrang nie tinggal batuk jew yang tak lagi reda..kata orang musim..anak zila muhammad pun demam jugak ..dah tiga hari demam..lemah jew..nak jalan pun melayang..
baby kecik kalau kena demam memang kesian..melepek jew..kita nak buat kerja pun tak senang..asik nak merengek ..

dah seminggu makan tak sedap..mood nak memasak yang sedap-sedap pun malas jew.errmmm..hari ini nak berkongsi resepi cheese cake..yang dah lama buat cuma tak berkesempatan nak share disini.biasa kalau buat cheese kek memang guna resepi ni..sebab macam kena jew dengan tekak..

mood nak ambil gambar pun malas..he he heee..hari ini sekeping jew tepek gambar cheesecake ..oklah sampai disini dulu,sambung lagi next entry ..selamat menjamu mata ye..salam sayang semua..


Bahan
250 gm krim cheese 
1 cawan gula halus 
3 biji telur 
3 sudu besar  tepung gandum 
1sudu teh esen vanila 
1 cup plain yogurt  
1 cawan Biskut oreo/marie yang dihancurkan 
3 sudu besar mentega

Caranya
Pukul krim cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu 
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila 
Masukkan tepung tadi dan pukul lagi. 

crust
Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal. 
Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
Keluarkan dan tuang aduan cheese  tadi. Untuk bakar. 
Bakar dengan cara waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit. 

Tip: nak elak bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil. Bila dah siap, simpan dalam peti sejuk, cheese kek ni sedap dimakan sejuk. 
Hiaskan dengan toping kegemaran.