Pages

Thursday, 1 November 2012

phirni


Assalammualiakum
salam khamis yang indah salam sejahtera dan salam sayang semuanya..semoga semunya diberi kesihatan yang baik dan dapat meneruskan tugas-tugas seharian seperti biasa..


sebenarnya beberapa minggu ini zila agak kurang sihat..sakit dibahagian badan belakang..dah dua minggu tak baik-baik..uiitss risau jugak sebenarnya nie..kalau sakit yang melibatkan bahagian dalaman nie yang mokcikk risau..biarlah sakit tue dibahagian luar..senang nak rawat..kalau berdarah senang nak kasi ubat..he hhee.



Berbalik pada hidangan hari ini..hidangan yang asing bagi zila..tapi dah sebati dalam hidup suami ..phirni ini merupakan salah satu manisan yang wajib ada bagi orang punjabi bila menyambut hari raya..suami zila dan family masak macamnie jew time raya..tak ada rendang dan ketupat..wahhhh melampau boleh demam mokcikkk kalau raya x dapat ketupat dan rendang..ha hahaa


    • phirni nie amat mudah memasaknya..rasanya macam bubur beras..bagi saya sesuai dijadikan pencuci mulut..beras dikisar dan dimasak bersama susu sehingga pekat..proses ini mengambil masa yang agak lama..bila sudah agak pekat masukkan buah pelaga,kismis,kelapa kering dan buah-buahan yang diminati..
    • hidangan ini en hubby yang buat..saya backup bahagian belakang jew..tolong kacau-kacau..h ehee lepas tu tolong amik pic..rasanya boleh tahan jugak sedap.resepi zila sertakan disini..pada sesiapa yg nak cuba..


    • phirni- http://www.tarladalal.com/Phirni-(-Punjabi-Khana)-36354r
    • Ingredients

      a few saffron (kesar) strands- kami x letak 
      1 ltr milk (full cream)
      4 tbsp long grained (basmati) rice
      6 tbsp sugar

      cardamom-beberapa biji buah pelaga
      3 sudu besar kismis - kami tambah
      2 sudu besar kelapa kering -kami tambah

      For The Garnisha few chopped almonds (badam)
      A few saffron (kesar) strands - kami x letak

      Method
      1. Dry roast the saffron strands in a small pan for 10 seconds. Add 1 tbsp of milk and keep aside.
      2. Soak the rice in water for about 1 hour.
      3. Drain, wash and drain again. Pat dry on an absorbent kitchen towel and blend in a mixer to a coarse powder.
      4. Add ½ cup of cold milk and mix well to make a paste. Keep aside.
      5. Boil the rest of the milk and gently stir in the rice paste.
      6. Cook for about 15 minutes on a slow flame, while stirring continuously.
      7. Add the sugar and saffron mixture and simmer for a few minutes.
      8. Pour into earthenware containers and keep aside to cool.
      9. Refrigerate for at least 1 hour.
      10. Serve chilled garnished with almonds and saffron strands.