Pages

Thursday, 27 September 2012

apam mekar pandan




Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayang semua..





selamat petang semua..
aiisshh cepatnya dah petang..he hhe hee plan nak show awal-awal pagi..akhirnya terbabas hingga ke petang..dah makan tengahari ke belum??..zila hari ini makan sangatlah awal..pukul 11.30 dah makan nasi kerabu..hari nie perut rasa lapar sangat-sangat..padahal dah makan apam kat atas tu beberapa biji..tapi masih tak menampung...heh hee.



dah lama betul tak makan apam mekar,dulu-dulu memang rajin sangat buat ..time tue tak ada blog lagi..macam-macam pesen dan colour saya bagaikan..sampai naik jemu makan..



tapi apam nie memang zila tak pernah rasa jemu  nak makan..suka sangat dengan kelembutanya..resepi zila ambil dari dapur hazila..cuma zila tambahkan perisa pandan..zila suka masakan hazila nie ..semuanya sedap..dan pic dia pun semuanya cantik-cantik..tapi sampai sekarang tak kenal lagi orangnya..:)..





thanks hazila atas perkongsian resepi nie..zila follow semua tips yang berguna tue..dan inilah hasilnya..kepada follower baru tqvm zila dah follow balik semuanya yer..dan terima kasih atas komen-komen yang indah dari pengunjung ..i love u allz..insyaalah zila akan membuat kunjugan balas yer..bye semua.





Apam Mekar
Resepi asal - Fatmah bahalwan
                  - hazila my small  kitchen

bahan -bahan
225gram gula pasir
2 biji telur
250 gram tepung gandum
1 teaspoon ovellate
1 teaspoon baking powder
150ml air soda - sprite
1 teaspoon pandan paste
pewarna yang digemari



cara-caranya

  1. siapkan pengukus-biar wapnya keluar dengan banyak -penting
  2. pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang (warna akan bertukar krim atau keputihan) - sangat penting
  3. masukkan ovellate dan pukul lagi
  4. ayakkan tepung dan baking powder.
  5. masukkan tepung berselang seli dengan air sprite.
  6. pukul hingga kental dan pekat..
  7. bila ambil sesudu adunan dan tuang kembali,adunan akan ambil masa untuk jatuh semula kedalam bekas.
  8. masukkan perisa pandan.bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  9. letak pewarna yang digemari.
  10. susun papercup dalam acuan lompang.
  11. tuang kedalam papercup secara berselang seli..hampir memenuhi papercup.
  12. kukus sehingga 20 minit.
  13. sedia dihidang