Pages

Tuesday, 18 September 2012

gerang asam


Assalammualaikum


salam sejahtera dan salam sayang semua..
dah bercuti 3 hari rasa seronok pulak kan..he hehee..malas betul nak memulakan kerja hari ini..tapi perasaan malas memang tak boleh diikutkan sangat..habis semua kerja tak akan menjadi..betul tak?



dah makan tengahari semua?..
pasti semuanya dah kenyang kan..ada yang dah tengah fikir-fikir nak masak apa untuk menu makan petang pulak..zila tak makan tengahari lagi nie..hari nie perut rasa tak sedap pulak..cuma makan kerepek pisang jew..



oklah jom cerita pasal masak-masak pulak..bila zila show balik pic nie..terasa terliur la pulak..hari ini nak share asam pedas style nyonya melaka..rasanya lebih kurang macam asam pedas johor juga..tapi bagi zila lagi sedap yang style nyonya macamnie...
resepi asal dari chef florence cukup terkenal dalam dunia masakan ..dan keseluruhan resepi nie zila ambil dari dapur ibundo -ayam gerang asam-. zila suka singgah kedapur beliau..semua masakannya sedap-sedap..terima kasih daun keladi buat dapur ibundo..i love u ..

zila tukar ayam kepada ikan keli,atas permintaan bujang kecik kat rumah nie..he hehe  ..dia memang minat makan ikan keli..pada sesiapa yang nak mencuba..silakan..jom semak resepi ..







Keli Gerang Asam
Resepi asal - chef florence
                 - dapur ibundo


bahan - bahan
6 ekor ikan keli

Bahan blender
30 biji cili kering - kurangkan jika tak suka pedas
5 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar serbuk belacan 

70 gram asam jawa + 1300 ml air
sehelai daun kunyit dicarik-carik
1 batang bunga kantan dibelah dua
beberapa helai daun limau purut
beberapa batang daun kesum
2 sudu besar serbuk ikan bilis




cara - caranya
- Panaskan minyak.  Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.  Lamanya proses ini agak-agak 10 ke 15 minit.  Pastikan bahan tumis benar-benar masak. 
- Masukkan ikan,masak sekejap.
- Masukkan air asam jawa bersama bunga kantan, daun kesum, daun limau    purut, daun kunyit, serbuk ikan bilis dan garam. 
- Masak sehingga kuah pekat. perasakan garam dan sedia dihidang. 



selamat mencuba