Pages

Wednesday, 25 April 2012

ikan balado



Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..
terima kasih kepada semua rakan-rakan blogger baru dan yang lama kerana sudi singgah disini..muaaahhhh sayangg anda semua..dan saya pasti akan membuat kunjugan balas yer..antara lambat dan cepat jew..he hehe .

dah makan ke belum?....jommm jemput makan semua..he hehee  tapi dah abis ..saya masak lauk ini dua hari lepas..kiranya lauk wajib ada dirumah nielah..kadang-kadang ikannya jer bertukar..atau tukar kepada daging dan ayam atau kentang...


masakan orang minang..memang sedap ..kena dengan tekak kami..biasanya sambal tue mesti nak letak banyak-banyak..baru puas hati...


warna sambal nie pun bergantung pada lada yang kita guna kan..tak salah saya cili merah nie ada dua jenis..yang biasa dengan yang kilat..entah yang mana lebih pedas pun tak tau la...tapi biasanya saya beli yang biasa..sekarang nie harga cili merah agak mahal sikit..






Resepi ikan balado
1 ekor ikan tongkol/apa-apa ikan pun boleh
garam 
serbuk kunyit

bahan sambal
10 batang cili merah
5  biji cili padi
8 biji bawang merah 
garam secukupnya

cara-caranya
  1. bersihkan ikan.lumur dengan garam dan serbuk kunyit
  2. panaskan minyak dan goreng ikan jangan terlalu garing.
  3. angkat dan toskan
  4. tumbuk kasar bahan sambal..atau blender pun boleh 
  5. panaskan minyak dan tumis sampai garing dan berbau harum .proses nie agak lama sikit..
  6. masukkan ikan dan digaul bersama sambal hingga sebati.sedia dihidang.