Pages

Wednesday, 21 March 2012

Kek Pisang Mix coklate

Pisang (nama botani: Musa spp.) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae. Pisang mempunyai buah yang sedap dan lazat serta mudah ditanam. Di Malaysiakultivar seperti pisang masberangancavendish dan rastali ditanam untuk dimakan segar. Kultivar seperti pisang nangkaraja,langrelongtanduknipah dan pisang awak pula sesuai untuk dimasak atau diproses sebagai makanan ringan. Pisang yang pada mulanya merupakan sejenis tumbuhan liar di Asia Tenggara, kini telah dikomersialkan. 

Pisang dan kesihatan

Pisang juga boleh membantu dalam keadaan kesihatan tertentu:
  1. Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
  2. Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak, sodium yang membantu merendah kolestrol.
  3. Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
  4. Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
  5. Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
  6. Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap pula.
Bagaimanapun, pisang tidak sesuai bagi pesakit kencing manis. Ini kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. Terdapat 25 gram gula setiap 126 gram pisang (19.85%)



Assalammualaikum..selamat petang ..
Berdebar-debar adik2 kita nak ambil result SPM kan..apa-apapun akk ucapkan tahniah pada yang berjaya..dan yang kurang bernasib baik boleh cuba lagi..kejayaan tetap ada untuk kita.yang penting sentiasa ingin berusaha memajukan diri..
dah 6 hari x main masak-masak kat dapur..he he heee tuan rumah terlampau la rajin..:)..hari ini nak kongsi satu  lagi resepi..resepi yang mudah dan semua orang tentu dah pernah membuatnya..resepi nie hasil selongkar ke dapur sifu kita kak ct delima..suka tengok masakan dia..semuanya menyelerakan.



inilah pisang yang saya gunakan..kurang mahir dengan nama pisang2 nie..kalau nama-nama ikan dan barang-barang runcit memang mahir sebab dari kecil lagi dah biasa tolong emak dikedai runcit..segala jenis ikan dah  biasa tengok saya..ha ha ahaa..ok la berbalik pada resepi kek pisang nie.resepi asal kak ct letak coklate rice..tapi saya letak serbuk coklate hitam.dan tambahkan pewarna oren.supaya lebih meriah..he he ehe.jom layann resepi ..minta izin pada kak ct delima share resepi disini

kek pisang mix coklate

2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan gula castor
2 biji telur
1 1/2 cawan pisang emas dilenyek.(sy guna pisang spt gambar diatas)
sedikit esen pisang
2 sudu besar serbuk koko hitam
50 gram coklate urai..(jika suka..sy x letak sbb x ada stock kt umah)

cara-caranya
1.pukul gula dan telur hingga kembang
2.masukkan pisang yg dilecek halus..& esen pisang
3.masukkan minyak masak/butter cair
4.last sekali masukan tepung dan soda bikarbonat
5.bahagikan kepada 2 bahagian,masukkan serbuk koko hitam dan kacau rata.1 bahagian lagi campurkan pewarna oren.
6.selang selikan dalam acuan/ikut kretiviti anda..sy tompok2kan jer
7.bakar/kukus 175c ikut oven masing-masing selama satu jam/hingga masak.


selamat mencuba..;)