Pages

Thursday, 17 January 2013

cake in jar


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..


haii semua...bertemu kembali hari ini..mesti masing - masing baru lepas menikmati hidangan tengahari...masak apa hari ini?..bagi suri rumah mesti masak best-best kan..bagi yang bekerja nie kenalah pergi ke restoran yang berhampiran..untuk mencari sesuatu yang sedap..dan kadang-kadang tak kena dengan selera jugak..


hari ini zila pun buntu nak makan apa..tekak nie pulak rasa macam tak sedapp..entah nak makan apa pun tak tau...he hhee..ngada-ngada la tu kan..
hari ini sebenarnya tak ada menu special yang nak dikongsikan ..cake in jar nie rasanya dah dua minggu zila buat..cuma tak berkesempatan nak di sharekan diblog..


memandangkan ada lebihan kek coklat span haritu so terhasillah cake in jar nie..zila lapis dengan fresh cream dan jem respberry..zila memang penggemar tegar jem respberry..memang sedap kat tekak zila nie..tak berapa masam dan kurang manis..
kemudian zila taburkan dengan buah delima segar dan taburan coklat parut...kena makan sejuk-sejuk...waalaaweii memang sedap..he hhee




dan bercerita mengenai buah delima ...buah nie memang mempunyai banyak khasiat kan..kebanyakan bangsa cina suka menanam buah nie ..zila tak ada tanah nak tanam..alasan malas la tu kan..he hehe .. lagipun kalau zila tanam susah nak hidup.. tangan panas kot..he hhee
oklah untuk resepi kek span sama seperti yang zila pernah kongsikan disini

KEBAIKAN DAN KHASIAT BUAH DELIMA

Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
Menyingkirkan lemak berlebihan
Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
Mencegah rasa mual
Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
Mencantikkan kulit muka
Membantu memulihkan pesakit kencing manis
Berupaya menghapuskan kahak
Memberi tenaga dan mencegah keletihan
Mencegah angin ahmar bagi warga emas
Meningkatkan peredaran darah
Mencegah dan merawat kanser
Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
Membantu mengurangkan batuk dan lelah
Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous



sampai disini dulu buat kali ini..bertemu kembali nanti..salam sayang semua.. bye  .. ^__^ 

32 comments:

MamaFaMi said...

Nak sebotol?
*sambil terkelip kelip mata ala ala cute gitewwww*

Khai faiz said...

sedapnya

HURAIZAH ZAKARIA (HU) said...

Ya Allah...sedapnya...buah delima ...sangat berkhasit..antara buah syurga...

SRI IDAYU said...

salam zila...
walaweiiii....mmg mengancam la cake in jar nie...fengsan tengok tau...simpan utk kita ye...:)

Shiela said...

terbaekkk.. meleleh air lior ni Zilaa.. short circuit lak keyboard ni kanggg.. hehehh..

asmah yusof said...

salam cyg zila....
aikhhsss...tekak x sedap tue de pe2 ke?hehe....looks so tempting dear...bkn takat sejar....2-3 jar pun konpom licin.....

lina_pg said...

waduh2...mantap sekali dong (tetiba jadi Indon lak)
zila nmapk sedap sangattttt Cake in jar tuh....presentation tip top...
Two thumbs up

Kakzakie said...

Kalau di madinatul Hujjaj zila buah delima dia besar kepala baby pun ada tau.. geram. Memang banyak khasiat.

Tapi kalau kakak dapat satu botol kek zila tu lagi berkhasiat kan:)

Kakcik Nur said...

Rajinnya Zila. Kakcik suka tengok waran merah dalam gambar2 Zila tu. :)

Irfa said...

cantik sgt..sayang nak makan
smlm baru je kakak meja sebelah ni bagitau,jus delima bagus utk ubati ulser mulut @ mata ikan tu..saya lom cuba pun sbb buh ubat gigi je

tun_telani said...

salam sayang kak zila. cantiknyerr cake in a jar nih.. mmg nmpk sedap betul!

Fiza Rahman said...

Sedapnya kak. Bagi lah saya sebotol.

Fiza Rahman said...

Sedapnya kak. Bagi lah saya sebotol.

Gee® said...

Wow! mabelesnyaaaa... nak..nak!

Asyifa Mustaffa said...

cntik mengancam la kak....!
Rajin plak akak mnyumbat kek dlm balang yek.....hehe...

Acik Erna said...

assalam zila..terpikat sungguh acik dengan buah delima tu merah manyala isinya...dapat pulak makan dengan kek in jar yang zila buat..lagi la sedap kan

umi's cup cake said...

Salam Zila Sayang,
Rajinnya zila ni...umi kagum dengan zila..rajin, pandai dan kreatif...seronok je tengok..bila la nak jadi mcm zila ya...

syapex said...

salam...

ooiii... nk cedok mcm mana ni...? pnuh sangat...
mmm.. msti sdap...
bg la sebotol kt sini...

Aziela said...

Akak...cantiknyaaaaa.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Zila. .
Amboiii...membukit gitew cake in jar dia.. mmg sah2 kena ngap terus. X boleh ditutup dan disimpan tu..

rahel said...

Salam Zila...
nak order kek in jar la...hehe
cantek sangat2 gambar kek ni...tergoda i..

imkaberita said...

sedap betul cake a jar nya :D

Marsita yahya said...

salam zila cayang...rajin nyer....bila nak post cake dlm jar tu ya...

Mas Sani said...

akakkk... semput mas berlari ni tau nak ke rumah akk ni...ada lagi x? nak 3 balang lah.. terliur sungguh dh ni... makin lama mas pandang cake jar tu makin kecur di buatnya... aduhhhh dugaan sungguh hehehe...

mama sara nur said...

rajinnya zila
macam2 skrg ni kan, kreatif sb letak dlm bekas mcm tu he he
yg penting sedap tu ye Zila

L said...

buah delima sedap sgt.. dan sedap tgk aiskrim. hehe

yan's cottage said...

sedapnya....zila...ni buat tak tahan singgah sini nie....asyik menyajikan kek yang best2 sangat....bila dapat mersa air tangan zila nie ye....

Amie said...

Merah menyala... mengancam sungguh! Buah delima memang banyak khasiatnya ye Zila...

Mas said...

perhh...
tempting sangattt....
tak jemu2 memandang.... ^_^

mori said said...

the best cake nie zila..hehehe.. nak sepotong..kot kot ada lagi..hehehe

zana fahmi said...

Zila...akk dah komen pagi td, rupanya masuk komen ke blog sendiri...haha. Sabo je...
Favourite akk buah delima tu, tp susah nk jumpa, mahal pulak.
Kek dlm jar ni akk tak rajin rasanya...zila mmg rajin kan?

Rohah said...

nyam2 kak..banyakkan khasiat delima..
susah nak jumpa delima ni..tp ada kat tmpat saya ni org jual tepi jalan setiap ari minggu,..tapi selalu terlajak,nak u turn jln sini sibuk ngan kontena ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...