Pages

Tuesday, 2 October 2012

crepe coklate badam rangup




Assalammualaikum..




salam sejahtera..dan salam sayang semua...
bertemu lagi hari selasa yang cerah..dah makan tengahari ke belum?..ke masih ada yang masih kenyang sebab pagi tadi makan sarapan lambat..






zila pun sama kalau pagi dah ambil sarapan yang berat memang delay lah makan tengahari..kadang-kadang makan malam jew terus..boleh cut cost..he hhe hee..boleh kew macamtue..???..




semalam seharian zila kena sakit kepala..aaiishhh memang tak boleh buat kerja apa..rasanya macam nak baring jew..tapi mengenangkan kat opis so kena jugak la buat kerja..sambil buat kerja tue..otak nie asik teringat-ingat bantal....he hhe hee.



ok lah berbalik pada entry kali ini..
hari ini zila buat crepe coklate..memang sedap..sebab ada rasa coklat..semuanya gara-gara my lovely friend tue..rahel..aaiisshhh tergoda gua tengok dia show off kt blog dia..terasa teruja nak merasai sendiri keenakan crepe tue..thnks rahel memang sedap..i love u..





tapi zila tak letak cheedar cheese ..konon-konon saya berdiet sekarang nie..he hheee..yer-yer jew kan..zila gantikan badam flaks kat dalam tue..zila tambah peanut butter dan respberry filling..







sebenarnya boleh letak filling apa-apa yang kita suka..kalau letak buah-buahan segar pun ok jugak..tapi zila pakai mana yang ada jew kat rumah tue..buat nipis-nipis..zila tak ada acuan apam balik,so zila gunakan pan non stick...






Krepe Coklat badam Rangup
Sumber asal:Sedap
                 :Rahel

dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

Bahan
150g tepung gandum
15g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula kaster
1 biji telur gred A
250ml susu cair
25ml krim pekat - zila guna susu pekat 
1/2 sudu teh pes coklat

Bahan Taburan:
100g keju cheddar parut - zila tukar kepada badam flakes
1 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu makan susu pekat manis coklat - zila tak letak
peanut butter - zila tambah

respberry filling - zila tambah

Cara caranya
1.Ayak tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik.
   Masukkan garam dan gula pasir.Kacau rata.Ketepikan.
2.Campurkan telur,susu cair,krim pekat dan pes coklat.Kacau rata.Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum sambil dikacau sehingga rata.
3.Panaskan acuan apam balik berdiameter 20cm dan diameter atas 22cm.

   - zila guna pan non sticks 
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan apam balik nipis-nipis.
5.Sapukan nipis susu pekat manis coklat.Taburkan keju parut dan gula pasir di salah satu bahagian tepinya.Lipat dua dan lipat lagi bentuk tiga segi.








selamat mencuba..bye semua 






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...