Pages

Wednesday, 12 September 2012

kek zebra

Assalammualaikum




salam sejahtera dan salam sayang semua..
buat adik-adik yang ambil exam UPSR semoga dapat menjawab dengan tenang,dan semoga beroleh kejayaan yang cemerlang nanti..sama-sama kita doakan..




Dah sarapan semua?
jomlah singgah rumah zila jemput makan kek zebra ini sama-sama..:)
sebenarnya kek zebra ini zila buat pagi ahad lepas..memang dah lama keep resepi ini..menunggu saat-saat yang sesuai jer nak buat..plan nak buat time raya haritu..time-time semua ahli keluarga semuanya berkumpul dibawah satu bumbung..h ehhe hee..kalau makan ramai-ramai kan best..sekali adap terus boleh cuci pinggan..dapatlah semua merasa..



Tapi itulah..kita hanya mampu merancang..tapi tuhan yang dapat menentukan..jadi pagi ahad baru sempat merialisasikan apa yang telah dihajati..dengan berbekalkan sedikit kerajinan..dan demi untuk suami  nak bawak balik KL..so memang wajib buat la..


kek ini memang sedap dan sangat-sangat gebu,cara pembuatannya pun amat mudah.zila ambil resepi dari dapur kakzu..dan resepi asal dari CHEF AMY HENG - secret recipes book..terima kasih kepada kedua-dua insan ini yang sudi berkongsi resepi ..zila tak tabur almonds nips..tapi zila ganti dengan kuaci dan almond flaks..sebab stock kedua-dua tu banyak kat peti ais zila..


oklah zila panjang-panjangkan lagi resepinya disini,kepada semua memang harus dicuba tau..terasa rugi pulak zila keep resepi ini lama-lama sangat..he hhee..sepatutnya dari dulu zila dah buat..he hhe hee...rugi..ok lah..tak nak cerita banyak jomm salin resepi ..dan selamat mencuba ..bye semua..:)


Resepi asal - Chef  Amy Heng - secret recipes book 
dikongsi bersama - kakzu semanis gula 

Kek belang zebra

bahan bahan
A: 250 gm telur putih - dalam petisejuk 
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine - ayak
3/4 tsp double action baking powder - ayak
1 tsp vanilla

B: 170 gm butter - cairkan 
2 sudu besar susu pekat

C: 2 sudu besar serbuk koko

cara-caranya
  1. Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu.
  2. Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan.
  3. Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko.
  4. Sediakan loyang 9 inci dan gris kannya.
  5. Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nya.
  6. Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit.

tips ~ jika kek sudah garing di atas nya tetapi kek masih belum masak  ~ tutup kan bahagian atasnya dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...