Pages

Friday, 7 September 2012

samosa kentang




Assalammualaikum.
salam sejahtera dan salam sayang semua.terima kasih pada follower baru..sebab sudi bertandang kemari ..semuanya zila dah follow balik...kalau ada yang terlepas pandang bagitau tau...almaklumlah manusia biasa..he hhe hee..





 Dah makan ke belum..?.masing-masing mesti dah bersarapan pagi ataupun makan tengahari..hari ini zila malas betul nak ambil sarapan..setakat minum susu putih jew..nak  makan pun rasa tak ada mood..tapi acara membuat sarapan memang tetap diteruskan..sebab orang dirumah nie ..semuanya pemakan..terutama anak zila tu..




mesti semua pernah buat samosa kan?..tak kiralah inti apa ..tapi rasanya ramai yang gemar kan..semalam pagi ada sedikit kerajinan  yang tiba - tiba hadir kat diri nie..ha ha haaa..biasanya kalau teringin nak buat kuih zila akan buat pada hari cuti.. sabtu atau pun ahad pagi..kalau ahad petang memang dah tak sempat nak buat apa-apa..




kerana ahad petang tu biasanya zila bersiap untuk mengemaskan baju en hubby..dan lepastu hantar dia ke airport..tu la rutin tiap-tiap hari ahad..so semalam pagi bagun awal2 pagi kiranya dah macam orang  nak bersahur la pulak..he hhee hee..buat inti kentang nie dulu..bila dah siap inti lepastu barulah fikir pasal nak melipatnya pulak..




zila buat tak banyak manapun ..lepaslah untuk kami bertiga..suami yang teringin nak makan samosa nie..kulit popia dah lama terperap kat peti ais tue..asik main keluar masuk..keluar masuk jew..hehhe hee..goreng sikit pastu bawak sikit untuk member office merasa..




oklah disini zila sertakan resepi yang biasa zila guna..biasanya zila tambahkan daun sup,tapi stock daun sup dah habis..so zila tak letak..kalau ditambah daun sup memang wangi jew inti kentang tue..pada sesiapa yang nak mencuba silakan..selamat mencuba ok..bye semua..




samosa kentang : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
1 paket kulit popia besar.
5 biji kentang  - dipotong dadu
setengah peket serbuk kari- zila guna babas
1 batang serai - diketuk
1 peket penumis
sedikit garam
sedikit gula
3 batang daun sup - dihiris

bahan kisar
1 batang lada hidup  - lebihkan jika suka pedas
1 biji bawang besar 
2 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
3 sudu besar udang kering
3 sudu besar ikan bilis kopek
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan
1 sudu besar ketumbar

cara-caranya..
inti
  1. tumis penumis dan serai seketika,kemudian masukkan bahan kisar,masak sehingga wangi
  2. masukkan rempah kari dan masak seketika lagi.masukkan kentang tumis seketika dan campurkan sedikit air.
  3. masak sehingga kentang empuk,tambahkan sedikit gula,garam dan sedikit air asam.
  4. kemuan masukkan daun sup yang telah dihiris..tunggu sebentar kemudian tutup api.
  5. potong kulit popia yang besar kepada dua bahagian.
  6. masukkan inti ,kemudian lipat seperti segitiga sehingga ke hujung.
  7. gamkan hujung kulit popia dengan sedikit bancuhan tepung gandum.
  8. goreng samosa dengan api kecil sehingga kekuningan.
  9. angkat dan boleh dihidang.

rempah tumis/penumis







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...