Pages

Wednesday, 5 September 2012

laksa kari


Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang semua,jutaan terima kasih untuk semua atas ucapan tahniah buat zila ...terima kasih jugak atas komen-komen yang indah..zila akan jadikan ianya sebagai penyuntik semangat untuk terus aktif berblog.sokongan anda amat-amat zila hargai..i love u all..



Apa khabar semua??..sihat tak?..mesti masih ada lagi undangan open house yang menanti kan..sebulan beraya..samalah kita..apa-apapun kesihatan nak jugak kena jaga..makan ikut kemampuan..ditakuti akan mengundang penyakit pulak nanti..he hehe nie kiranya nasihat untuk diri sendiri jugaklah..almaklumlah semua makanan yang dihidangkan amat-amat membuka selera.






Rasa dah lama tak mengupdate blog..biasalahkan kalau dah mula bercuti..nak memulakanya balik memang la malas..idea pun macam dah kurang ..he hhe..dari hari kehari bertangguh..bukannya tak memasak..kadangkala nak snap gambar rasa macam malas jew..





oklah..jom cerita bab masak-masak pulak,hari ini nak share satu lagi resepi..
laksa kari..atau kari laksa..sebenarnya beberapa hari nie tekak teringin benar nak makan mee kari..kalau beli kat kedai biasanya memang tidak menepati citarasa.lagipun zila memang kurang minat dengan mee kuning..bukanlah tak makan terus..tapi jika ada alternatif lain memang zila tak masak mee kuning..so untuk resepi ini zila gantikan dengan mee laksa..zila gunakan laksa basah dan beli mee laksa yang pendek-pendek..biar mudah dimakan.






Biasanya kalau resepi masakan zila pakai agak-agak jew.apa yang kurang dan apa yang nak kita lebihkan pandai-pandailah kita rasa.senang cerita ikut selera dan tekak kita...tapi tak sama kalau kita buat kek atau kuih ..semuanya mesti disukat dengan tepat..jom sama-sama semak resepi...dan pada sesiapa yang sudi nak mencuba silakan yer..



Laksa kari : zila4ever.blogspot.com

Bahan - bahan
1 paket laksa basah
1 paket tahu sponge
1 keping  fish cake - lebihkan jika suka
Ayam - setengah ekor dicincang kecil
2 batang serai - dititik
penumis 4 sekawan
1/2 peket serbuk kari - saya guna babas
1 kotak santan
2 sudu kerisik
daun kari.

bahan kisar
4 biji bawang merah kecil
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu cili kisar - boleh dikurangkan
segenggam udang kering

Bahan iringan

timun - disagat
mangga muda - disagat
taugeh 
limau kasturi
telur rebus 
bawang besar hiris

cara-caranya
  1. celur laksa basah seketika dan ketepikan..
  2. panaskan sedikit minyak,masukkan serai yang telah dititik dan penumis 4 sekawan serta daun kari.
  3. masukkan bahan kisar,masak sehingga wangi dan harum.
  4. masukkan serbuk kari dan tumis hingga sedikit garing.kemudian masukkan ayam gaul rata..masak sehingga ayam sedikit kering .
  5. kemudian masukkan santan,suaikan air mengikut kepekatan yang anda mahukan..jangan letak terlalu banyak air.
  6. masukkan tahu sponge,fish cake dan kerisik..perasakan garam,saya tak letak asam keping sebab saya akan perahkan limau kasturi semasa menghidang..
  7. selepas masak bolehlah dihidang bersama bahan -bahan iringan.
  8. selamat mencuba.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...