Pages

Monday, 13 August 2012

biskut semperit



Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua.semoga semuanya diberikan kesihatan yang baik..dan dapat meneruskan ibadah puasa hingga kepenghujungnya aminn..




minggu ini sememangnya minggu yang amat- memenatkan..almaklumlah hari lebaran berbaki beberapa hari jew lagi..semua persiapan hendak dibuat..hari ini pulak la kereta zila nak meragam..aaiiishhhh pandai betul dia..time-time nak raya nie lah dia nak showoff  hehe ehe...aircond kereta  tue mengalami kebocoran.. terpaksa kena buat jugak kan..apa nak buat..





hari ini nak share biskut semperit  pulak,sesetengah orang panggil biskut dahlia .biskut ini permintaan anak zila..minat betul dia makan ..time berbuka puasa biskut ini dulu yang dia capai..zila buat satu adunan jew..dapat banyak jugak..selalunya kalau biskut semperit zila lebih suka buat semperit yang panjang..campurkan sikit serbuk koko dalam adunan tue..alahhaiii ..




biasanya bila buat biskut semperit berbagai-bagai resepi zila cuba...dan
resepi kali ini zila ambil dari quinnie,zila tergoda dengan resepi ini sebab q kata semperit cair dimulut..berkobar-kobar nak mencubanya..lagipun stok tepung ubi kat rumah tue banyak..haritu x perasan masih ada satu pack penuh..bila zila pergi kekedai..capai la satu lagi pack tepung ubi..bila time nak simpan baru terperasan ada lagi satu pack..waalllaaaa..x tau la nk wat apa banyak-banyak tue..bila baca resepi q pakai 1 cawan tepung ubi..rasa lega jew..luak la jugak tepung tue kan...q buat 2 color ..zila pun buat 2 color jugak tapi zila campurkan kedua-dua doh tue semasa nak tekan..zila pakai acuan tembaga pecah 15..lupa pulak nak snap acuan tue..he hehee 



buat q terima kasih atas resepi,buat kawan-kawan yang nak mencuba zila sertakan juga resepinya disini sebagai rujukan diri dimasa akan datang..jom semak resepi .

resepi asal:Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
sumber  : quinnie 
Dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
1 buku buttercup
3/4 @ 1 cawan gula halus
1 bji telur kuning
1 sudu teh esen vanila

1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad,*
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*) - zila kurangkan sedikit tepung gandum.

manik halus
sedikit pewarna pink.






Cara-caranya
  1. Pukul gula dan butter hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....
  2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi butter...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna pink dan satu warna asal. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.
  3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..
  4. paip doh guna acu samperit. 
  5. taburkan manik hiasan dan bakar.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...